SCANDINAVIAN MEDICAL CENTER

Svensk- och engelsktalande sjukvård dygnet runt för besökare i Spanien

Är man på semester i Spanien och blir sjuk är det många frågor som dyker upp:

Vart ska jag ringa?

Vilket språk talar de?

Vem kan jag lita på?

Hur mycket kommer det att kosta?

Föreställ dig hur skönt det skulle vara för besökare från Sverige att kunna ringa ett avgiftsfritt svenskt telefonnummer (+46 79 356 67 05) som omedelbart och dygnet runt skulle besvaras på svenska, och sedan ha en läkare på plats i sitt hotellrum eller i sin spanska semesterbostad inom 15–30 minuter – utan att behöva betala en cent!

Det här är tankarna bakom Scandinavian Medical Center (SMC) – ett spanskt-skandinaviskt företag som förenklar och förbättrar hälsovården för skandinaver och andra som är på semester eller bor på Costa del Sol och Costa Tropical.


En Sueco har träffat två av företagets nyckelpersoner på deras klinik i Benalmádena: Niclas Just Ask, som är chef för callcentret och Angie Patricia Lopez Murillo, som är en av Scandinavian Medical Centers sju läkare.

Skandinavisktalande läkarhjälp dygnet runt

Scandinavian Medical Centers kliniker har funnits i flera år, men när den spanska ägaren började samarbeta med en skandinavisk partner utvecklade de affärsmodellen och så grundade de det nya företaget i början av 2024. De första patienterna välkomnades i september, och efter det har det bara ”rullat på”, som Niclas säger. I dag har Scandinavian Medical Center sju fast anställda läkare och tolv sjuksköterskor och receptionister på sina egna kliniker. Förutom telefontjänst dygnet runt har klinikerna öppet kl. 9–16 varje dag (längre under högsäsong) och läkarna finns tillgängliga för hotell- och hembesök dygnet runt. Deras kliniker täcker Costa del Sol från Estepona i väster till Nerja i öster, medan kliniken på Costa Tropical täcker området från Nerja till Almuñécar.

Förklara hur Scandinavian Medical Center fungerar?

Niclas: Många svenskar spenderar perioder av året i Spanien, både på egen hand och på gruppresor med skandinaviska reseföretag, och de kan alla dra nytta av våra vårdtjänster. Bara hotellen som ligger i närheten av kliniken i Benalmádena tar emot tusentals skandinaviska turister varje år – de flesta av dessa är pensionärer och många har hälsoproblem. Många gånger är de inte så bra på engelska och de är osäkra på vart eller vem de ska vända sig till. Många kanske drar sig från att ringa eller svara i telefon om de ser att det är ett spanskt nummer. Det är ju mycket lättare för svenskar att ringa ett svenskt telefonnummer och få hjälp, om de inte kan prata spanska. De riskerar inte heller att hamna i en växel med många frågor fram och tillbaka. När de ringer till oss kommer de direkt till vår personliga telefontjänst på svenska. Jag vill säga att det tar 30 minuter till dess att hjälp kommer, men i de flesta fall går det faktiskt snabbare, många gånger dröjer det bara 10 minuter. De flesta får hjälp på sitt hotell eller i hemmet om de bor i en lägenhet, medan vissa i stället kommer till vår klinik. Samtidigt behöver man som patient inte betala någonting, eftersom vi har avtal med alla skandinaviska försäkringsbolag. Det betyder att alla som reser i Spanien med skandinavisk reseförsäkring kan ringa till oss och få gratis sjukvård – dygnet runt. Allt man behöver göra är att visa sitt pass och reseförsäkringsdokument. Lättare än så kan det ju inte bli!

Så man behöver inte betala något?

Niclas: Nej, vi garanterar att ingen av våra skandinaviska kunder kommer att behöva betala något, och samtidigt garanterar vi att de inte kommer att ha problem med sitt försäkringsbolag hemma. Vi har ett avtal med försäkringsbolagen om att fakturera dem direkt och de är mycket nöjda med de tjänster vi erbjuder. De vet hur vi arbetar och litar på att om en klient stukar lillfingret så kommer vi inte att skicka klienten med ambulans till sjukhus. Det har förekommit en del sådana fall vid kusten, så reseförsäkringsbolagen har faktiskt en svart lista över läkare som de inte vill samarbeta med eftersom de har överskattat eller opererat i onödan.

Men svenskar har europeiskt sjukförsäkringskort. Behöver svenska turister mer?

Niclas: Om man vill använda sitt europeiska sjukförsäkringskort kan man naturligtvis göra det. Men då måste man gå ensam och sitta och vänta på akuten i flera timmar. Dessutom talar de människor du möter i den spanska vården inte alltid engelska. Egentligen är det europeiska sjukförsäkringskortet därför ganska värdelöst i Spanien, för din semester är förmodligen över innan du får en läkartid. Bosatta skandinaver är ofta inskrivna i det spanska hälsosystemet eller har någon annan sjukförsäkring, och vi försöker inte heller konkurrera med de skandinaviska privatklinikerna här nere. Vi vill helt enkelt vara ett tryggt alternativ för besökare med reseförsäkring.

Hjälper ni också resenärer från länder utanför Skandinavien?

Niclas: Som det är i dag har vi avtal med svenska, danska och norska försäkringsbolag och snart också eventuellt finska, men vi är öppna för alla. Många internationella kunder kommer till kliniken för en konsultation eftersom de är nöjda med vår service. Många internationella försäkringsbolag tillåter inte att kliniken fakturera dem direkt, och naturligtvis kan vi inte ha försäkringsavtal med alla försäkringsbolag i världen, så i sådana fall måste klienten själv betala för att sedan få ersättning av försäkringsbolaget i sitt hemland.

Skandinavisk IT-specialist och colombiansk läkare

Niclas, med det passande efternamnet Just Ask, är själv en av dem som svarar när man ringer till Scandinavian Medical Center. Han kom till Spanien för ett par år sedan för att jobba med IT-tjänster online. Han jobbade också en del med ett av de skandinaviska resebolagen på Costa de Sol, och det var så han kom i kontakt med ägarna till Scandinavian Medical Center. De berättade om konceptet och erbjöd honom att ta hand om callcentret.

Varför blev du involverad i företaget och vad är din roll?

Niclas: Jag tycker om att jobba med lite av varje, och det är trevligt att kombinera detta med mina IT-jobb, för jag kan alltid svara om det ringer. Jag har ingen medicinsk bakgrund, men folk ringer inte om de har blivit av med en fot, i så fall ringer de 112. De som ringer till oss förklarar sina symtom – låt oss säga hosta och feber, vilket jag kommunicerar med läkarna. En del av våra läkare pratar något skandinaviskt språk men alla pratar engelska, och om det behövs kan jag alltid delta i konsultationen via högtalare och hjälpa till med att översätta. De allra flesta ringer antingen efter frukost eller på eftermiddagen när de har kommit tillbaka från någon utflykt, men vi svarar i telefon dygnet runt och alla dagar på året.

Den unga colombianska läkaren (MD) Angie Patricia Lopez Murillo har tidigare jobbat på både sjukhus, akutavdelningar och med onkologitjänster i sitt hemland efter sina studier. Genom kontakter fick hon kontakt med Scandinavian Medical Center och så fick hon ett jobberbjudande. Hon flyttade till Spanien i februari 2024 för att jobba på kliniken i Benalmádena.

Vad innebär ditt jobb på Scandinavian Medical Center?

Angie: Som läkare tar jag emot patienter på kliniken och vid behov kör jag ut till dem på hotellet eller där de bor. Det här är mitt första jobb i Spanien. Vi har haft patienter sedan september och de första tre månaderna var det väldigt mycket jobb, för i början var jag den enda läkaren på kliniken. Men nu har vi anställt ytterligare en läkare, och målet är att alltid ha två läkare på alla våra kliniker.

Vilka är de vanligaste åkommorna som du möter på kliniken?

Angie: Det kan vara allt mellan himmel och jord. Senaste tiden har det varit mycket luftvägsinfektioner, covid, bronkit, lunginflammation, magbesvär, öroninfektion och halsfluss. Men det är även patienter med hjärtproblem, diabetes eller högt blodtryck. Ibland måste vi skicka en patient till sjukhus för provtagning eller inläggning, men i det flesta fall kan vi erbjuda behandling på kliniken. Om en patient har en infektion brukar jag skriva ut recept och eventuellt ge smärtstillande, och ibland kan det också vara nödvändigt att patienten kommer på återbesök tre dagar senare. Vintertid möter vi mest luftvägsproblem medan vi på sommaren ser mycket öroninflammationer, på grund av mycket badande.

Hur är din relation till patienterna?

Angie: Jag älskar våra patienter. I går mötte jag en patient som var 91 år gammal! Vi har alla typer av patienter – svenskar, norrmän, danskar och finländare, irländare, britter och holländare. Hittills har vi haft patienter från 33 olika länder från hela världen. De flesta pratar engelska och om de inte gör det kan Niclas hjälpa till och översätta. Svenskar är generellt mycket trevligt, respektfulla och snälla.

Etiska riktlinjer

Ett krav som finns på Scandinavian Medical Center är att alla läkare måste prata engelska. De måste också följa företagets strikta etiska riktlinjer, så att de behandlar patienter utifrån behov och till exempel inte skickar patienter i ambulans i onödan. Om en patient behöver läggas in på sjukhus samarbetar Scandinavian Medical Centre med alla privata sjukhus på kusten. Den patient som har behov av det skickas till närmaste stora, privata sjukhus där denne möts av ett internationellt team, som också kan vara skandinaviskt, beroende på var man befinner sig på kusten.

Varför behövs den här tjänsten?

Niclas: Alla som känner till Spanien vet att saker och ting kan ta lite längre tid här. Jag har själv suttit på akuten på ett offentligt sjukhus och väntat i tre timmar. Hos oss behöver man inte vänta och vi kommer till patienten, medan folkhälsovården normalt inte erbjuder hembesök. Samtidigt kanske man inte känner sig så säker i ett okänt land, om man är här på resa, särskilt inte om man är sjuk. Med alla turister som finns på Costa del Sol skulle man kunna tänka sig att fler pratade engelska, men många läkare och vårdpersonal gör inte det. Därför är det tryggt att hos oss mötas av någon som pratar svenska eller engelska så att man kan göra sig förstådd.

Har ingen gjort detta före er?

Niclas: Vi är förmodligen ensamma om denna tjänst. Det finns flera skandinaviska läkare här som har kliniker, men så vitt vi vet har ingen samlat dessa och skapat ett system med en svensk som svarar i telefon, svensk hjälp och inget extra kostnader. Hos de flesta skandinaviska läkare måste man betala själv för att sedan få ersättning från sitt försäkringsbolag senare. Våra kunder har varit mycket nöjda hittills. En del ringer tillbaka bara för att tacka för hjälpen, och det är mycket trevligt. Vi vill ju gärna veta att våra klienter känner sig sedda och väl omhändertagna – som i Sverige, eller bättre.

Vad är era planer för framtiden?

Niclas: Vi kommer att utöka med fler egna kliniker. Med det sagt är vi också öppna för samarbete med andra medicinska kliniker som arbetar enligt samma etiska riktlinjer och på liknande sätt som oss, för det är det inte alla läkare eller kliniker som vill. Vi har redan partners som tillåter oss att täcka både Costa del Sol och Costa Tropical, men det finns plats för fler. Inte bara här, utan också på Kanarieöarna och Costa Blanca och andra delar av Spanien där det är många turister.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.