Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Det var nog en klok man som en gång sa: ”Se Neapel och dö”, men han kan omöjligt ha varit i Sevilla. Det är svårt att föreställa sig att någon annan stad kan jämföras med denna historiska pärla i hjärtat av Andalusien. Alla sevärdheter, den spännande historien, de vänliga människorna, den exotiska stämningen…

Real Alcázar, en av Sevillas mest besökta sevärdheter.

Sevilla – en av världens mest trafikerade hamnar

Sevilla grundades av romarna, som en hamn vid floden Guadalquivir, för 2000 år sedan. Efter romarrikets fall har både visigoter, muslimer och kristna sett till att staden både vuxit och att dess välstånd ökat, och när Christofer Columbus upptäckte Amerika beviljades Sevilla handelsrättigheterna med den nya kontinenten. Befolkningen i staden ökade, men på 1600-talet dog nästan hälften av alla invånare av pest. I dag är Sevilla Spaniens fjärde största stad, men på den vackra och tidigare så trafikerade floden Guadalquivir ser man i dag bara någon enstaka paddlare nu och då.

Stadsvandring

En bra plats att börja sin stadsvandring vid är La Giralda, minareten som i dag är den enda moriska konstruktionen i Sevillas efter att de kristna rev den gamla moskén och började bygga det som är en av Spaniens vackraste kyrkor – katedralen Santa Maria de la Sede. Denna katedral är mest känd för sin altartavla som är dekorerad med fler än 1 000 statyetter täckta med bladguld, och här finns står även Christofer Columbus sarkofag.

La Giralda var från början 76 meter hög men efter att de kristna byggt ett klocktorn högst upp på minareten når den 100 meter. Tornet är öppet för allmänheten och från toppen har man en fantastisk utsikt över Sevilla, floden och landsbygden runtomkring. Att gå hela vägen upp i tornet är lätt, där finns nämligen inga trappor utan i stället en ramp ramp. Denna lösning gjordes för att det skulle vara möjligt för vakter att rida hela vägen upp. La Giralda togs upp på UNESCO:s världsarvslista 1987.

En av Sevillas många hästtaxier

Inte långt från katedralen ligger Real Alcázar, palatset som började byggas av morerna på 100-talet. På 1200-talet fick palatset fick en mer gotisk prägel, men efter ytterligare hundra år anlitade dåvarande kung Pedro moriska hantverkare till att bygga ut palatset, och då även ändra tillbaka dess uttryck till den mer ursprungliga stilen. Real Alcázar består egentligen av flera fantastiska palats, omgivna av valv, grönskande trädgårdar och vackra dammar. I dag, tusen år senare, används platsen fortfarande av den spanska kungafamiljen vid speciella tillfällen.

Ingen byggnad kan bättre symbolisera Guadalquivirs betydelse för Sevilla än Torre del Oro – det gyllene tornet vid floden. Hamnen här var mycket säkrare än hamnarna som låg längs kusten. Under hundratals år drogs stora kedjor tvärsöver floden för att hindra pirater och andra inkräktare från att segla upp längs floden. Torre del Oro byggdes i början av 1200-talet och namnet återspeglar det välstånd som floden innebar för stadens invånare. Inuti tornet finns det en hel del information om Sevillas sjöfartshistoria. Vi tar trappan till själva utkiksposten högst upp och som tur är ser det lugnt ut på floden denna morgon.

I dag ses fiskare och paddlare Guadalquivirfloden.

Den perfekta idyllen

Sevilla är indelat i många olika stadsdelar/kvarter. Det mest besökta är Santa Cruz – det gamla judiska kvarteret, med smala gator, vackra patior fulla av blommande bougainvillea, små kaklade torg kantade av små barer och restauranger, och bodar med hantverk och souvenirer. Här finns det ingen plats för bilar och på en del platser kan man sträcka ut armarna och röra vid husväggarna på vardera sidan samtidigt. Detta historiska kvarter har helt säkert bevittnat många tragedier, men i dag framstår Santa Cruz som den absoluta idyllen.

På andra sidan floden ligger stadsdelen Triana, som har varit tillhåll för sjömän, konstnärer, bohemer och zigenare. Triana är känd för sina keramiska produkter, och vill man se flamenco bör man åka hit. Under mörka, varma kvällar dansas det nämligen flamenco på scener, dansgolv och på gatorna.

Vi korsar floden igen på den vackra bron Puente de Triana, även kallad Puente de Isabel, och går förbi Castillo de San Gorge. Strax nedanför ligger den legendariska tjurfäktningsarenan Plaza de Toros de la Maestranza. Tjurfäktningen står sig fortfarande stark i Sevilla. Om ett totalförbud mot denna ”sport” införs i Spanien skulle Sevilla nog vara mest motsträvig till att ge upp det som tidigare kallats en del av landets kulturarv.

Castillo de San Jorge vid Puente de Isabel.

Världens högsta träkonstruktion

Vi följer Calle Reyes Católicos upp mot gamla stan och Espacio Metropol Parasol – sex paraplyformade jättekonstruktioner gjorda av finskt trä för att ge skugga till Sevillas invånare. Arbetet med denna enorma konstruktion påbörjades 2005 och slutfördes i mars 2011, och då hade kostnaden för den nått nästan 100 miljoner euro. Mest påminner detta om en samling svampar, och de kallas även för Las Setas (svamparna). I ”foten” på den högsta ”svampen”, som är 26 meter hög, finns en hiss som tar oss upp till toppen av det som ska vara världens största byggnadsverk i trä. Härifrån har man en underbar utsikt över gamla stan.

Las Setas (svamparna) är världens största träkonstruktion.

På väg tillbaka till Santa Cruz går vi längs Sevillas shoppinggata. Här ligger alla de kända spanska modebutikerna, men också spännande specialbutiker som säljer handmålade solfjädrar, vackra broderier, konsthantverk och antikviteter. Skulle du behöva en skräddarsydd flamencoklänning eller en tjurfäktningsdräkt är detta rätt plats.

Vi har spenderat drygt två dagar på att ta oss igenom vår ”måste se”-lista, den tredje dagen ska vi bara gå runt och njuta av staden och stämningen. Kanske går vi går längs floden för att prata lite med lokala hobbyfiskare som testar lyckan. Vi kommer också se till att ha gott om tid till att bara sitta på ett café och njuta av livet. Och vem vet – kanske kommer vi på att vi bara måste ha en flamencoklänning, vem vet…

www.visitasevilla.es

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco