Sakura i Alfarnate

Var med och fira körsbärsblomningen i Andalusien

Text och foto: Sara Laine, sara@norrbom.com

Sakura betyder körsbärsblomma och är också namnet på de japanska körsbärsträden med de vackra blommorna, och inget för tankarna till Japan så mycket som körsbärsblommor. Drömmer du om att uppleva körbärsblom och japansk kultur, så kan drömmen besannas utan att du behöver resa till andra sidan jordklotet. I Axarquías norra del, bara ett stenkast bortom bergen bakom Málaga, firas nämligen festivalen Sakura i april.

Food truck med japanska specialiteter.

Den lilla byn där firandet äger rum heter Alfarnate och är Málagaprovinsens högst belägna by, cirka 900 m ö.h. Alfarnate ligger inbäddad mellan bergen Enmedio, Palomera och Jobo, och är omgiven av öppna fält och massor av körsbärsträd. Tillsammans med grannbyn Alfarnatejo kallas denna plats Pirineos de Costa del Sol (Costa del Sols Pyrenéer), och det tål att sägas – vyerna här är vackra.

I Alfarnate har invånarna sedan 40 år specialiserat sig på körsbärsodling och körsbär utgör den främsta inkomstkällan i byn. Då körsbärsträden trivs speciellt bra i dessa omgivningar är detta den enda platsen i Málagaprovinsen där det odlas körsbär i stor utsträckning. Cirka 4 000 körsbärsträd producerar 70 000­–80 000 kilo körsbär varje år och nu till våren bjuder körsbärsfälten på en imponerande syn av blommande körsbärsträd.

En Suecos journalist är med och firar Sakura i Alfarnate.

Som många av Andalusiens vita byar präglas Alfarnate av lugn. Här bor strax över 1 000 invånare och det sker inte mycket till vardags. Annat blir det när våren och körsbärssäsongen närmar sig. Då trappas arbetstakten upp på körsbärsodlingarna och under speciellt en dag vallfärdar besökare till den lilla byn. Just denna dag fylls nämligen Alfarnate med en mängd olika aktiviteter som hyllar både den lokala och den japanska kulturen och körsbärsblomningens skönhet.

Denna speciella dag firas alltså Sakura och hela Alfarnate kommer till liv. Byns gator och torg, träd, valv och bågar, är dekorerade med fler än 30 000 skira körsbärsblommor i papper, gjorda av byborna. På torget vid floden ställs det i ordning en stor servering med bar och typiska spanska smaker från grillen, medan food trucks serverar japanska specialiteter som dorayaki, shushi, gyoza och karaage.

Mer än 30 000 körsbärsblommor smyckar gator och torg i Alfarnate när Sakura firas.

Då det är så jättemånga nyfikna besökare som besöker Alfarnate under Sakurafestivalen kan det vara klokt att ankomma tidigt. Parkering finns i mitten av byn, men liksom att byn i sig är liten är även parkeringen liten. Besökare som kommer senare under dagen får lov parkera längs vägen in till by och sedan promenera den sista biten.

Klokt är också, när bilen är parkerad, att direkt besöka turistinformationen (ligger vid bron). Ta här ett festivalprogram med karta – under hela dagen, från tidig förmiddag till eftermiddag, hålls det nämligen flera olika aktiviteter på olika platser i byn. Bland annat är det parad med orkester och dans, uppvisning med traditionella japanska kläder som kimonos, det är också sång med den japanska dansen bon adori, workshop med japansk kalligrafi shodo, kampsportdemonstrationer med aikido och kenpō, självförsvarsdemonstration med goshin jutsu, olika minikonferenser med teman som japansk kultur och Sakura, levande musik och även konstutställningar som visar upp lokala konstnärers talang, liksom marknad som bjuder på lokala produkter.

Lokalborna i Alfarnate klär sig i kimonos uppsydda av en lokal designer.

Sakurafestivalen i Alfarnate, som firades första gången 2022, markerar vårens ankomst. Den bjuder på en härlig blandning av andalusisk gästvänlighet, japansk kultur och de sagolika rosa-vita körsbärsblommorna, och allt tillsammans skapar en fascinerande atmosfär som fängslar sinnena.

Vid ett besök under Sakurafestivalen i Alfarnate kan man även passa på att utforska byns smala kullerstensgator, som här och där bjuder på vackra moriska inslag, besöka de charmiga lokala butikerna, med lokalt hantverk och souvenirer, och så finns här också ett leksaksmuseum.

Även de moriska valven dekoreras med körsbärsblommor.

2024 firas Sakurafestivalen i Alfarnate den 7 april.

För program, tider, aktiviteter och mer information se: https://www.andaluciamia.com/es/tours/fiesta-cerezos-flor-alfarnate-sakura/

Från Málaga till Alfarnate

Det rekommenderas att bege sig till Sakurafestivalen i Alfarnate tidigt på förmiddagen.

Från Málaga, ta motorvägen MA-20 norrut och fortsätt väg A-45 mot Granada. Ta avfart 124 till Casabermeja och kör österut på A-356. Ta avfart A-7204 mot Colmenar/Alfarnate. Ta sedan väg A-4152 till höger och fortsätt fram till väg MA-155 och sväng höger mot Alfarnate. Bilresan tar cirka 1 timme.

En dorayaki måste provsmakas.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.