TikTok – den snabbast växande appen inom sociala medier

TikTok – den snabbast växande appen inom sociala medier

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Du har troligtvis sett dina barn, småsyskon eller några andra tonåringar dansa framför mobilen utan att förstå vad det är som pågår – svaret är troligen TikTok. Men vad är grejen med appen och vad gör man? 


Vad är TikTok? 

TikTok, tidigare känt som Musical.ly är en app för att skapa underhållning i form av korta videoklipp som inte varar mer än 15 eller 60 sekunder. Framgångsfaktorn bakom TikTok ligger i att skapa särskilda danser, synkroniserade rörelser eller sketcher till snuttar av musik eller ljud som finns att hämta från ett stort ljudbibliotek. Användare kan även ladda upp klipp när de själva mimar till en låt eller till någon annans ljudklipp. Det finns även en mängd olika funktioner som låter användaren ta del av olika filter, specialeffekter, emojis och klistermärken. TikTok är designat så att videoklippen ska kunna delas, bli virala och spridas. Med det sagt, så kan man som användare välja att ha ett privat konto, där man själv väljer vem som kan se ens klipp, eller ett konto öppet för allmänheten. 

Att säga att TikTok blivit väldigt stort bland unga i dag skulle vara en underdrift, succéappen har ca 500 miljoner användare i månaden i ca 150 olika länder. Till skillnad från Instagram, Facebook och andra appar är TikTok ett kinesägt socialt nätverk, där känt som Douyin. Den kinesiska versionen av TikTok lanserades av moderbolaget ByteDance på den kinesiska marknaden i september 2016. Något år efter köptes appen Musical.ly av ByteDance och kort därefter försvann appen, uppdaterades och återvände som den internationella versionen av Douyin, som vi i dag kallar för TikTok. 

Skillnaden mellan TikTok och Douyin 

TikTok och Douyin har ett liknande användargränssnitt men ingen åtkomst till varandras innehåll då deras servrar är baserade på marknaden där respektive app finns. Apparna är praktiskt taget identiska, det som skiljer dem åt är att Douyin har några mer sofistikerade e-handelsfunktioner. Douyin inriktar sig bland annat på att skapa marknadsförda videos till skillnad från TikTok. Appen har en funktion som gör det möjligt för användaren att söka och köpa produkter som visas i videoklippen via appen; det kan vara allt från ett par skor, bokning av hotellrum eller kuponger från olika anläggningar. Appen använder två olika typer av verifieringar: en personlig verifiering av influensers, som även TikTok har, och en företagsverifiering, som kräver en licens och en årlig avgift. Affärsverifierade användare kan rikta marknadsföringen till en specifik publik genom att välja i vilken fysisk plats deras klipp ska visas. 

Artificiell intelligens 

TikTok använder artificiell intelligens (AI) för att analysera användarnas intressen och preferenser. Data hämtas från användarnas interaktioner med innehållet för att skapa ett skräddarsytt innehåll för varje användare. TikTok arbetar med en algoritm som bearbetar användarnas preferenser baserat på de videor de “gillar”, kommenterar och väljer att titta på. Appen tolkar användarnas individuella preferenser och tillhandahåller innehåll som de tror att den enskilda användaren tycker om. Ju mer tid en användare spenderar på appen desto mer utnyttjas algoritmen, och allt fler videoer relaterade till saker som användaren gillat och engagerat sig i kommer att visas i flödet. 

Så här kommer du igång 

Börja med att ladda ned applikationen på din smartphone, den finns tillgänglig för både IOS och Android. 

Därefter väljer du att antingen skapa ett nytt konto eller logga in med google, Facebook eller något annat av dina sociala medie-konton. 

Efter att du loggat in kommer du automatisk att placeras på huvudsidan, där de mest sedda klippen från populära konton kommer att spelas upp. 

För att se vidare på nästa klipp behöver du swipea upp, annars kommer varje klipp att spelas om på nytt utan avbrott.

Personer du själv väljer att följa hamnar i ett annat flöde längst upp till vänster på “Följer”.

Till höger om videon har du möjlighet att gilla, kommentera, dela videon eller spara låten som spelas i videon. 

På knappen ”Upptäck” kan du söka efter användare, hitta hashtags och trendiga videor.

Spela in din video

Med TikTok-appen kan du både filma, redigera och ladda upp din video. För att spela in en video trycker du på plustecknet (+) som finns på huvudskärmen. Ett klipp kan vara mellan 15 och 60 sekunder, fyra ihopsatta klipp krävs för 60 sekunders långa videor. Du kan spela in dessa i en tagning eller pausa och byta plats/scen. Du kan även välja att ha en timer som börjar spela in din video vid bestämda tidpunkter, utan att du behöver hålla i mobiltelefonen. När du har gjort det öppnas ett fönster och du kan välja att lägga till musik eller ljud samt aktivera ett filter, eller ändra hastigheten på videon. 


TikTok, personuppgifter och barn 

TikTok har snabbt blivit mycket populärt bland yngre. Statistik från 2018 visar att 40 procent av användarna är barn och unga under 20 år. Men vägen fram har inte varit helt problemfri för TikTok. Kritiker menar att appen samlar in mer information kring sina användare än vad man skulle tro, information som den kinesiska staten skulle få tillgång till. Appen har även dömts till att betala miljonbelopp i böter för att ha samlat in personlig data från barn under 13 år. Nu har dock flera kontroll- och säkerhetsåtgärder införts, så att tjänsten inte längre ska vara tillgänglig för barn under 13 år, och det finns för närvarande ingenting som indikerar att appen skulle samla in mer eller någon annan typ av data än andra sociala medier. 

Dock är många användare fortfarande väldigt unga och använder TikTok med hjälp av konton skapade av äldre syskon och föräldrar, men enligt internetforskaren Elza Dunkels bör man som förälder inte vara orolig för appen. Hon säger att det inte finns någonting farligt inbyggt i appen och uppmanar i stället föräldrar att prata med sina barn om appen och utforska den tillsammans, snarare än att förbjuda barnen att använda den. 

Av Gabriella Elkhouri

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco