Sotogrande – Mer än en lyxig småbåtshamn

Sotogrande - Mer än en lyxig småbåtshamn

Följer man Medelhavskusten från Málagaprovinsen och rakt över gränsen till Cádiz kommer man till Sotogrande. Det lyxiga hamnområdet kan vid första ögonkastet se ut som en liten pittoresk och det som engelsmännen kallar ”posh” kustby, men detta är faktiskt det största privatutvecklade bostadsområdet i Andalusien. Efter sex årtionden är den idylliska semesterbyn fortfarande lika populär, inte bara bland lyxbåtägare och kungligheter som är ute efter få ha sitt privatliv i fred, utan även bland rika familjer, internationella golf- och polospelare samt en och annan turist. Sotogrande har också lite av varje att erbjuda vanliga människor, så känner man inte till platsen är den väl värd ett besök.

Allt började 1962, när det amerikansk-filippinska investerarparet Joseph McMicking och Mercedes Zobell blev kära i den ostörda kuststräckan och köpte fem gårdar bredvid varandra för att skapa Europas svar på Palm Springs – ett lyxigt semesterbostadsområde som sträckte sig från vattenlinjen till foten av Almenara-bergen. Området på 25 km2 omfattade ett böljande landskap av korkskogar, våtmarker och ett naturreservat för flyttfåglar. Dagens trygga lustbåtshamn stod färdig 1988 och 2006 var bostadspriserna här i området några av de högsta i Europa. Sotogrande beskrevs som Spaniens hemliga lekplats för de superrika – kändisar, politiker och shejker – och även om det ryktas att den ryska maffian fortfarande ”leker” här lever nog de flesta av invånarna ett liv i lugn och ro, om det inte är hästpolotävling…

Byliv vid lustbåtshamnen

Orten, som tillhör kommunen San Roque, i Campo de Gibraltar i Cádiz-provinsen, ligger drygt en halvtimmes bilresa från Marbella och en kvart från Gibraltar, och precis på andra sidan sundet skymtar Marocko. Här erbjuder Sotogrande en sofistikerad men avslappnad livsstil i ett skönt klimat med milda vintrar och inte alltför varma somrar. Detta är en året-runt-semesterort som kan sägas är mest känd för sin fina lustbåtshamn, alla de många privata golfklubbarna och banor för hästpolo. Majoriteten av invånarna bor här deltid men för barnfamiljer som bor här heltid är Sotogrande International School en av de bästa internationella skolorna i Spanien med 150 lärare för 1 100 elever i åldrarna 3 till 18.

Fastighetspriserna i Sotogrande, som för närvarande ligger under bostadspriserna i Marbella, har hållit sig stabila eller ökat, något som beror på invånarnas ekonomiska situation. Enligt fastighetsmäklare i området är det fortfarande ett klokt val att investera i Sotogrande. Detta då utbudet av bostäder, som inkluderar moderna lyxhus med stora privata trädgårdar, andalusiska villor samt takvåningar och lägenheter i själva hamnområdet, är begränsat.

I denna lyxiga ”by” flyter hamnen och bostäderna ihop, så båtägare kan i princip gå direkt mellan sina hem och båtar. Hamnen, som normalt kan ta emot upp till 30 meter långa fartyg, har 1 400 kajplatser som ligger utmed bryggor längs flera kanaler som slingrar sig mellan de lyxiga byggnaderna. Båtarna är privatägda, men många kan hyras med eller utan kapten för en seglats ut på vågorna.

Särskilt under sommarmånaderna är det ett livligt nattliv i hamnen, med bland annat nattmarknad på onsdagar och torsdagar (kl. 19.00 – 00.00). Vill man i stället besöka kustens mest fashionabla marknad kan man göra det varje söndag, hela året runt. Den heter Mercado de Levante och här hittas inget av det vanliga mercadillo-krimskramset. I stället hittas här de finaste sommarklänningarna i egyptisk bomull och indiskt siden, unika flätade afrikanska korgar, gastronomiska specialiteter, konst, smycken, ornament och förmodligen Spaniens bästa urval av Panama- och andra stråhattar – allt till Sotogrande-priser, förstås.

I hjärtat av Sotogrande hittas exklusiva klädaffärer, skönhetssalonger, inredningsbutiker, gallerier, caféer, barer, hotell och gourmetrestauranger. Skulle mot förmodan inte restaurangernas menyer falla en i smaken, eller inte passa ens plånbok, kan man i stället välja att slå sig ner för en picknick på någon av Sotograndes fina och aldrig helt överfulla stränder, bara ett stenkast från centrum.

Aktiv livsstil

Med några av Europas mest prestigefyllda golfbanor inom en radie av 3 kilometer är Sotogrande perfekt för golfare. Golfbanorna Real Club Valderrama, Real Club de Golf Sotogrande, La Reserva Club och Almenara golfklubbar har alla haft värdskapet för internationella och spanska mästerskap. Medan de två förstnämnda bara tillåter inträde för sina medlemmar med gäster, har andra golfare möjlighet att spela på de två senare banorna, och varför inte kombinera det med en helg på det femstjärniga hotellet Sotogrande Spa och Golf Resort?

Den första hästpolobanan i Sotogrande invigdes 1965 och sedan dess har platsen blivit känd för hästkultur och utmärkta ridfaciliteter. Santa María Polo Club, med sina elva banor, är känd som en av världens bästa hästpoloklubbar och står regelbundet värd för internationella tävlingar. Andra prestigefyllda hästpoloklubbar är Ayala Polo Club, Iridike Polo Club och Dos Lunas Polo Club. Vill man själv prova på sporten kan man ta en privatlektion på ridskolan Polo Valley. Årets tävlingssäsong pågår från maj till september och några av turneringarna är gratis och öppna för allmänheten.

Sotogrande erbjuder även en mängd andra land- och vattenaktiviteter som t ex tennis, paddel, kajak och segelklubbar. Området är relativt platt och passar bra för cykling och naturvandringar inåt land och utmed kusten. Sommartid kan man njuta av strand och vattensporter på strandklubbarna Trocadero, Octógono Beach Club eller ”Beach”, La Reserva, medan chiringuitoerna Gigis Beach, Chambao och Bahia Limón nu har öppet under den förlängda högsäsongen (april till oktober) med solstolar, parasoll och aptitretande strandmenyer.

För den som drömmer om lata dagar går det alltid att hitta en bänk eller en plats på stranden där man kan sitta och beundra kitesurfarna med Gibraltars imponerande klippa och Afrikas kust som en dramatisk kuliss i bakgrunden.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.