Taró: Costa del Sols tjocka dimma

Taró: Costa del Sols tjocka dimma

Befinner man sig på Costa del Sol om sommaren kan det hända att man upplever den tjocka dimman som kallas taró. Denna sagolika dimma som rullar in från havet kan vara så tjock att sikten begränsas till bara några meter. Därför orsakar dimman många gånger badförbud på stränderna – den röda flaggan hissas, men bara de som befinner sig alldeles intill flaggan ser den, den kan till och med orsaka stopp i båttrafiken i kustens hamnar. Och till skillnad från kustdimma på andra platser skingras inte taró vid middagstid.

Ett sommarfenomen

Detta meteorologiska fenomen som bäddar in Costa del Sol i ett vitt täcke, som alltså inte bara är tjockt utan ofta också ihållande, är typiskt för området från Málaga till Ceuta under sommarmånaderna. För semesterfirare som drömmer om långa, lata dagar på stranden kan denna täta dimma kännas som en besvikelse. Inte bara för att taró orsakar dålig sikt och ligger kvar länge, utan även för att den sänker lufttemperaturen märkbart.

Här ses taró svepa in mot stranden i Fuengirola. Foto: Miguel Fernandez

Så bildas taró

För meteorologer är taró ett intressant fenomen. Taró är nämligen advektionsdimma, alltså resultatet av rörelse (advektion) – varm luft som förs ut över havsytan som har längre temperatur. Dimman uppstår alltså på grund av skillnaden i temperatur mellan den varma och fuktiga luften, ofta vindar från sydost, och svalare havsvatten som kommer in från Atlanten. I mötet mellan den varma luften avdunstar det kalla vattnet från havsytan samtidigt som den svala havsytan kyler ner den fuktiga luften till dess den når mättnadstemperatur – den temperatur när luften inte kan hålla mer vattenånga – och dimman blir tjock och tung. Att avdunstningen från havet inte bara försvinner upp högre i luften beror på att den redan fuktiga luften fungerar som en spärr. I detta skede är luftfuktigheten närmare 100 procent. Det nämndes ovan att dimman kyler ner luften betydligt, ofta med temperaturfall på så mycket som 4°C–5°C.

Taró på Costa del Sol

Taró är inte exklusivt för Costa del Sols kust, även om namnet är lokalt – det var så fenicierna kallade dimman och det är också den maritima termen. Generellt heter denna sorts dimma boria. Att det många gånger sägs att taró är typiskt för Costa del Sol kan bero på att den lättare uppstår på just denna kuststräcka än på andra platser. Området har nämligen alla de rätta förutsättningarna för att just advektionsdimma kan bildas – det bergiga landskapet nära kusten gör att luft som stiger från havet svalnar och slår mot bergen, där luften sjunker ner mot market, som i sin tur höjer luftens temperatur. Att sedan Atlanten ligger nära med sitt kallare vatten, som sveper in i Medelhavet när strömmarna är de rätta, i kombination med levante-vindar (östanvind) är utmärkta förhållanden för att taró ska bildas.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.