Vargen i södra Spanien utrotad

Vargen i södra Spanien utrotad

Trots att den varit skyddad sedan 1986 är nu vargstammen som levt söder om Duero, i Andalusien (Sierra Morena) och i Extremadura (Sierra de San Pedro och de Gata) helt utrotad. De få vargarna, av arten Canis lupus signatus, blev offer för inavel samt troligtvis olaglig jakt, då vargen av många sågs oförenlig med annan jakt i området. Så i stället för återhämtning av vargstammen sedan 1986 har den nu försvunnit. ”Informationen vi har är mycket bristfällig och vi har inte heller haft metoderna eller resurserna att ha skogsvårdare … skyddet var ett skydd på papper”, säger biologen Juan Carlos Blanco, som är en av de ledande experterna när det kommer till arten.

När arten skyddades för 35 år sedan fanns det uppskattningsvis 20-24 vargar i området, och redan då var situationen kritisk. Man är inte heller säker på att dessa siffror stämmer, då kontrollen av vargstammen i området var mycket svår, bland annat på avsaknaden av vägar. 2012 tog Junta de Andalucía fram data som visades att det fanns en reproduktiv grupp vargar kvar i området, vilket betecknade arten som mycket allvarligt hotad, och sedan dess har den alltså dött ut helt.

(Källa: El País)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.