Ytterst välbevarade romerska bad funna i Cádiz

Ytterst välbevarade romerska bad funna i Cádiz

Under två tusen år har de populära sanddynerna vid Cabo de Trafalgar på Cádiz-kusten gömt en oanad skatt – nämligen romerska termala bad. Fyndet har en struktur som mäter nästan fyra meter på höjden, samt både fönster och dörrar, och har minst sagt överraskat både arkeologerna vid universitetet i Cádiz liksom de många strandbesökarna. ”Det handlar om en ovanligt välbevarad struktur för iberiska halvön och västra Medelhavet i allmänhet, där romerska bad generellt är i sämre skick”, förklarar Darío Bernal, som är professor i arkeologi vid universitetet i Cádiz. Det termiska komplexet har visat sig ha ett hålsystem i golv och väggar där varm luft från en ugn värmt upp baden. Professor Bernals hypotes är att de termiska baden användes i både hygieniskt syfte och för njutning på fritiden, samt att de använts av både saltarbetare och fiskare i trakten. Fyndet ingår i ett forskningsprojekt i El Cabo de Trafalgar och Caños de Meca kallat ”Arqueostra”, i vilket arkeologerna studerar ursprunget till den hydrokultur som romarna uppfann i Andalusien och Marocko.

Baden är inte de första lämningarna som hittats i området. Tidigare har arkeologerna funnit både växthus och pooler, troligtvis från en tid innan det nya fyndet, och nu hoppas man finna fler lämningar efter fiskeindustri, då man i och med det nya fyndet tror att den kan ha varit mer utvecklad i området än man hittills trott. Man vet t ex att fisksåsen garum exporterades från dessa trakter till andra delar av det romerska riket. ”Om det fanns termiska bad finns det förmodligen fler byggnader gömda här, som vi hoppas kunna undersöka månaderna som kommer”, säger Darío Bernal.

(Källa: La Vanguardia)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.