10 uppfinningar som du kanske inte visste är spanska

10 uppfinningar som du kanske inte visste är spanska

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Spanjorerna är allt annat än lata och oföretagsamma, och faktiskt har de en hel del fantasi, och har uppfunnit saker som spridit sig i hela världen.

Här får du en kort presentation av tio spanska uppfinningar!


Godisklubban…

…eller som alla känner godisklubban i Spanien – Chupa Chups. Denna söta uppfinning, som gläder många barn i hela världen, har sina rötter i Spanien. Det var nämligen Barcelona-födda Enric Bernat som 1957 kom på den briljanta idén att sätta fast en godisbit på en pinne och 1958 grundade han varumärket Chupa Chups. Enric Bernat kom från en konditorfamilj och 1969 designade ingen mindre än Salvado Dalí logon till den i dag populära klubban. 

Varumärket Chupa Chups är i dag världskänt och säljs i inte färre än 150 länder.

Ubåten

Ubåten Peral var undervattensfartyget som revolutionera navigationsvärlden. Tidigare hade en annan spanjor, Narcis Monturiol, konstruerat ett manuellt dykbart fartyg men Isaac Peral var den första som designade en ubåt som drevs av elektricitet. Hans idé var att designa och bygga ett krigsfartyg som inte kunde ses från ovan vattenytan, och som kunde avfyra torpeder. Projektet var framgångsrikt och lanserades 1888. Ubåten vägde nästan 80 ton och var 22 m lång. 

Peral-ubåten kan i dag ses i Cartagenas hamn.

Golvmoppen

I dag ses den som en självklarhet i alla hem världen över men få är det som skänker en tanke till personen bakom den, och än mindre till att det är en relativt ny uppfinning. Det handlar om golvmoppen som uppfanns år 1956 av ingenjören och officeren vid det spanska flygvapnet Manuel Jalón Corominas. Denna golvmopp, bestående av ett kvasthandtag med en mängd bomullsband i ena änden, och som sköljdes i en hink med två träcylindrar som trycktes ihop med hjälp av en pedal, ansågs på den tiden vara ett avancerat städverktyg. 1965 började det komma varianter i plast.

Innan Manuel Jalón Corominas mopp skurade folk sina golv med en våt trasa – antingen på knä eller med en sopkvast.

Linbanan

En spansk uppfinning som i dag används flitigt runt om i hela världen, ofta till sevärdheter på höga höjder, utsiktsplatser samt på skidorter, är linbanan. Denna uppfinning designades av Leonardo Torres Quevedo, som år 1887 tog patent på ”ett kabelbanesystem med multipla vajrar”. Den första linbanan konstruerades i Portolín. Den rymde en person och drevs av två kor. Och den första linbanan för allmänheten öppnades i Monte Ulía, nära San Sebastián 1907, och nästa i Niagarafallen (USA) 1916.

På bildens ses Costa del Sols egna populära linbana, Teleférico i Arroyo de la Miel, Benalmádena, som invigdes 2000.

Pennvässaren 

Det sägs att det var en fransman som uppfann pennvässaren men den moderna varianten av denna pryl designades år 1945 av Ignacio Aurresti. Det handlar om vev-pennvässaren, till vilken han fick Inspirationen från en kaffekvarn. 

Ignacio Aurrestis pennvässare vägde inte mindre än 1,29 kg. 

Häftapparaten

Ekonomiska kriser antingen hjälper eller stjälper. Så var det för företaget ”El Casco” i Éibar, som producerade revolvrar, främst avsedda för export. Det var nämligen så att när den globala ekonomiska krisen slog till 1929 tvingades företaget att byta inriktning, och det började marknadsföra häftapparater, som designats av företagets grundare, Juan Solozábal och Juan Olive. 

1934 lanserades den första häftapparaten på marknaden. 

Cigaretten

Visst kommer tobak ursprungligen från Amerika, där den användes redan långt tillbaka i historien, men det var Christoffer Columbus mannar, som hade börjat röka rullade tobaksblad, som tog med de första cigarrerna till Europa. Dock var det först Christoffer columbus efterföljare som tog med sig växten över Atlanten. Och med tobaken kom cigaretten, som har sitt ursprung i Sevilla på 1600-talet. Det sägs nämligen ha varit de de fattiga i staden som gjorde de första cigaretterna då de samlade ihop cigarrstumpar, som de smulade sönder i papper, som de rullade ihop och rökte. 

Det var också i Sevilla som Europas första kända cigarettfabrik grundades på 1700-talet. (Kuriosa: mayaindianernas ord för rökning är sicar, inte helt olikt ordet cigarr.)

Molotovcocktailen

Detta enkla kastvapen – en glasflaska fylld med bensin eller alkohol, som antänds genom att det tänds sätts eld på en tygtrasa som tryckts ned i flaskans hals, varefter den kastas mot fienden så att det brinnande innehållet sprids över målet, omnämns för första gången i striderna i det spanska inbördeskriget (1936-1939). Dock var det först under det finska vinterkriget (1939-1949) som vapnet blev riktigt känt.

Namnet ska ha varit en förolämpning mot den dåvarande sovjetiska utrikesministern Vjatjeslav Molotov.

Crowdfounding

Narcis Monturiol är den första man känner till som använt sig av crowdfounding. Han var spansk uppfinnare och hade ett projekt i vilket han ville konstruera ett manuellt dykbart fartyg. Detta blev Ictineo, som stod färdigt 1857, men Monturiol var missnöjd med att den drevs manuellt så han ville utveckla projektet. Dock saknade han medel efter att den spanska staten nekat honom finansiell hjälp, så han skrev ”ett brev till nationen”, vari han bad det spanska folket om stöd för att vidareutveckla sin ubåt. Monturiol mötte framgång och samlade ihop inte mindre än 300 000 pesetas från spanjorer och kubaner. Ictineo I hade förstörts vid en olycka 1862 men redan 1864 stod Ictineo II färdig och 1867, efter att ha skrapat ihop ytterligare lite pengar, kunde han bygga in en liten koldriven motor i farkosten, som nu kunde drivas av ångkraft i ytläge. Strax senare gjordes även ett framgångsrikt dyktest. 

Kort därefter gick dock hans företag i konkurs och huvudborgenären la vantarna på Ictineo II, monterade ned den och sålde delarna för skrotvärde.

E-boken

Redan 1949 uppfanns föregångaren till den moderna e-boken. Det var läraren och pedagogen Ángela Ruiz Robles som tog fram den första prototypen av en elektronisk enhet – en mekanisk encyklopedi, som hon tog patent på, och som fick patentnummer 190 698. Syftet med denna mekaniska encyklopedin var att hon ville minska elevernas börda med att bära många, tunga böcker och i stället maximera kunskapen. Prototypen hon tog fram bestod av grafik, automatisk belysning, möjlighet att göra anteckningar, textlänkar, spara en mängd information samt att uppdaterat innehåll. Den innehöll även undervisningsmaterial för spanska, engelska och franska. Dessutom kunde den läsas både vertikalt och horisontellt. Praktiskt bestod den av flera spolar varav en innehöll alla ämnen och en annan alfabetet och siffror som möjliggjorde beräkningar och skrivande av texter. Dock blev det inte mer än en prototyp, för det saknades finansiella medel.

Prototypen kan i dag ses på vetenskapsmuseet i Coruña.

Av Sara Laine

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco