Golfskolan del 33

alt

Jag ser dagligen svingar som ser bra ut, men bollen gör inte riktigt som spelaren vill. Vad kan det bero på? Om svingen ser bra ut rent tekniskt är det troligtvis tempot som varierar lite från gång till gång. Men det kan vara andra saker som man kanske inte tänker på eller tar för givet att det inte gör något. Vadå tänker du? Jo, ta bara en sådan sak som klubbhuvudet på dina golfklubbor, är det rent? Finns det ett litet grässtrå kan hela bollbanan bli annorlunda och i vissa fall kan bollen flyga så långt som du aldrig slagit. Om de små skårorna i klubbhuvudet, även kallat grooves, är fulla med lera eller jord får inte bollen de flygegenskaper som de kan få. Så håll alltid klubbhuvuden rena.

Greppen
Nu äntligen har de nya greppen kommit till Spanien. Det är nästa sak som är väldigt viktigt när det gäller din svingrörelse. Svingen kan vara bra men greppen för slitna eller fel storlek. Är de för slitna ser du det på din handske. Om greppet är för slitet måste du greppa hårdare och det gör att du får sämre release i dina handleder som ofta leder till slice eller i bästa fall en fade.
Hur ser du det på handsken? Jo, den går sönder inne i handen pga att du håller för hårt. Vad gör nu de nya greppen? De har en klibbig känsla så att du behöver inte hålla så hårt. Du behöver överhuvudtagit inte ha handske och kan spela utan. Då får du dessutom mer känsla, inte bara i närspelet utan även i hela svingrörelsen. Har du nu rätt grepp? Är dina grepp för tjocka slicar du mer än vanligt, alltså med högerskruv, och om de är för tunna så kommer du troligtvis att hooka, alltså slå åt vänster mer än vanligt. Det är viktigt att kolla om du har rätt storlek. De nya greppen kommer i ett flertal storlekar så att det passar din sving. Om det regnar torkar du bara av greppet med en handuk och du kan svinga direkt igen. Greppet blir inte så halt som de gamla vanliga svarta greppen. Kanonbra!

Vad gör proffsen?
De nya greppen spelas nu av alla damer på proffstouren i Europa och av flera både damer och herrar på golfvärldstourerna. Av de svenska spelarna, bara för att nämna några, använder följande de nya greppen:Lotta Wahlin, Maria Boden, Daniel Chopra, Johanna Westerberg, Caroline Westrup, Mimmi Hjort, Catrin Nilsmark, Cecilia Ekelund, Åsa Gottmo, Sofie Gustavsson och bland de engelska Laura Davis.
Här på kusten börjar nu alla damer få upp ögonen för dessa grepp. Flera klubbar jag vet har nu bytt för att få bättre rörelseschema i svingen.

Stölder av klubbor
Just nu varnas det på alla klubbar längs med Costa del Sol om ligor som stjäl allt de kan komma över i golfbagen, så var vaksam!
Med de nya greppen får du din egen klubblogo eller företagslogo och ditt namn på klubborna dessutom, vilket gör att ingen som vill stjäla dem. För inte vill du spela med klubbor som har fel storlek, det står Bosse Larsson på greppet och har ett företag som heter Bosses mekaniska verkstad? Så mitt råd är; kontakta din pro på klubben och be honom om de nya greppen eller ring mig så kanske jag kan hjälpa dig hitta ditt rätta grepp.

Varma svinghälsningar
Dan Olsson PGA-S Professional M4

Norsk poängbogey 17/05/2009
42 stycken entusiastiska deltagare ställde upp den 17 maj och spelade norsk poängbogey. Samtliga anmälde sig direkt efter tävlingen till nästa års tävling. Det gjordes dessutom 6 hole in one, av både far och son i samma tävling och de gick dessutom i samma boll, fantastiskt! För den flerfaldige norske världsmästaren i backhoppning Lars Grini tog det flera hål innan han kom underfund med hur han skulle utnyttja det fria kastet, som utgjorde grunden för den norska poängbogeyn. Tävlingens historia går tillbaka till Kungälv Kode golfbana i Sverige där ett stort antal norrmän spelade denna typ av tävling flera år under 90 talet. Nu har den kommit till Spanien och av deltagarnas positiva respons har den kommit för att stanna. Före prisutdelning ställde sig norrmännen upp och sjöng den norska nationalsången. Priserna gjorde tävlingen ännu roligare, totalt 600 flaskor vin delades ut till alla pristagare. Under prisutdelningen åts det en fantastisk räkbaguette som gjorts av Karen & Martin på Feriaplatsen, sponsrad av NORDEA. För övrigt slog Aja Bölander längst av alla damerna, Niklas Eriksson längst av herrarna och detta under tiden han kramade Lisbeth Jönis, helt otroligt!
Närmast flaggan slog en sann norrman vid namn Arne Lie, närmast flagg för damerna står på tillväxt till nästa års tävling. Samtliga vinnare fick en magnumflaska cava. Vinnare i varje klass fick 70 flaskor vin per man plus sina golfklubbor omgreppade med sina namn och norska respektive svenska flaggan, de nya greppen som hela professionella damtouren spelar med.
Tävlingen arrangerades av Lisbeth Jönis och Dan Olsson Golf y Vinos, kustens troligvis bästa vinleverantör.


 

   A-Klass   
 B-Klass   
 1. pris  Thommy Nylander  Arne Lie
 2. pris  Per Anders Nygren  Jorum Lie
 3. pris  Lars Bölander    Leif Eriksson
 4. pris  Jörgen Nyström  Peter Broberg
 5. pris  Jesper Nord   Kerstin Sevedag
 6. pris  Oddbjörn Elgstöen  Bengt Sevedag

Norsk hole in one gjorde Per-Anders Nygren, Niklas Hanell, Nils Nygren, Kjell Hessedahl, Oddbjörn Elgstöen samt Helge Longva. Alla fick bollen i hål med ett säkert slag och stabilt kast.

Av Dan Olsson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.