Fotbollsfest på Bocaccio

Fotbollsfest på Bocaccio

alt

Att spanjorerna är fotbollsgalna är ingen hemlighet. Förra sommaren fick hela landet lov att festa med landslaget, då de vann Europamästerskapet. Det var första gången sedan 1964 som Spanien kunde fira en nationell triumf, och det gjordes med pompa och ståt. Den 27 maj hade Spanien återigen chansen till en fotbollsfest av betydelse då Barcelona spelade Champions League-final mot Manchester United.

På Bocaccio, som ligger centralt på Paseo´n i Fuengirola, var man förberedd upp till tänderna för en suverän Champions League-final. Bocaccio är nämligen en tvättäkta Barcelona-bar. På väggarna kan man se olika FBC-klenoder och mitt i baren, precis i ögonhöjd, finns vad man kan beskriva som ett litet Barcelona-altare. Även om vi befann oss nästan 800 kilometer från den katalanska storklubbens hemmaplan, var baren fylld till bristningsgränsen. Fast att kick-off inte skedde förrän klockan närmade sig 20.45, var det omöjligt att få tag på en sittplats efter klockan sju. Man stod på golvet, borden och till och med på ölbackar för att få se matchen i den laddade atmosfären.

Stämningen framför allt
Matchen började med en massiv Manchester press. Till att börja med vad det inte så mycket att hurra för, för Spanien. Men det var inget som påverkade de festglada Barcelona-fansen. Från första sekunden av matchen hördes tillrop, bifall, slagord och visslingar, även om de första 10 minuterna närmast var en anstormning mot katalanernas mål. Inte ens efter de stora United-chanserna var det några sura miner på krogen. Det var jubel när bollen gick förbi Victor Valde´s mål och varje gång det passades fel av en spelare som inte var klädd i FC Barcelonas lätt igenkännande ränder.
Där var också engelsmän och de levde med och var på gott humör under hela matchen. Problemet var bara det, att man inte kunde höra dem. Man måste veta att de var där för att lägga märke till dem. Den jättestora skaran av fans som ropade på Barca, gav dem inte en chans att göra sig hörda.
Matchens resultat känner vi alla till och trodde man att spanjorerna kunde föra oväsen vid de två målen, då skulle man vänta och höra dem efter slutsignalen. Vilken fest.

Fest i rondellen
Det är inte ofta man kan lyssna sig till ett bra ställe att gå på.
Men det kunde man göra den här kvällen. Cirka 15 minuter efter att Barcelonas lagkapten Puyol hade lyft trofén, som bevisar att Barca är det bästa laget i Europa, började oväsendet i Fuengirola. Stojet kom från rondellen vid stans tågstation. Mitt i rondellen ligger fontänen Fuente Marenostrum. Denna var redan kvällen innan förberedd för Barca-fansens fest. Polisen hade spärrat av området så inga bilar kunde komma in och ödelägga extasen över segern. Man sjöng, ropade, dansade och badade i och omkring den stora fontänen. En Suecos utsände njöt av den speciella synen men blev till slut tvungen att ge upp långt innan de spanska fotbollsfansen. Det är bara att konstatera en sak efter Champions League-kvällen i Fuengirola. Den spanska fotbollskulturen är oöverträffbar och resten av världen har mycket att lära.

Av Martin Eskesen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.