238 bra orsaker till att få tillräckligt med kalcium

238 bra orsaker till att få tillräckligt med kalcium

alt

99% av kroppens kalcium finns i dina 206 skelettdelar och 32 tänder, så det är 238 bra orsaker att försäkra sig om att man får tillräckligt med kalcium. Mineralerna utgör bara 4% av vår kroppsvikt, varav kalcium står för 2% och fosfor, som ingår i skelettbildningen tillsammans med kalcium, utgör 1%. Den sista procenten består av alla de andra resterande mineralerna.
De flesta är medvetna om den avgörande rollen kalcium spelar för skelett och tänder men det är också viktigt för cellmembraner och cellvätska m. m. Dessutom är en riklig tillförsel av kalcium viktigt för utvecklingen av hormoner och enzymer, för lagring av glukos i musklerna, vid allergier och några typer av eksem (soleksem och nässelutslag).
Kalcium griper alltså in i en rad fundamentala biokemiska processer och det förklarar också att brist på kalcium kan ge allvarliga hälsomässiga konsekvenser. Det avgår dagligen kalcuim från organismen och dålig eller otillräcklig näring eller helt enkelt okunskap, kan leda till förlust av värdefull kalcium.
Låt oss se på de områden där kalcium spelar en viktig roll och hur man kan undvika att det uppstår kalciumbrist.

Ben och tänder
Kalcium är den viktigaste beståndsdelen i uppbyggandet av starka ben och tänder, men även om du i din barndom har fått bra näring och därmed en kraftig benstomme vill den försvagas om du äter för mycket socker, raffinerade kolhydrater, dricker för mycket alkohol eller intar vissa typer av mediciner.
Alla dessa saker ödelägger din magsyra och det medverkar till att kalcium inte kan upptas. Andra näringssubstanser är också vitala för organismens utnyttjande av kalcium; fosfor, magnesium, proteiner, vitamin D och K samt bor.

Nerver och mental hälsa
Några obehagliga signaler på kalciumbrist är nervositet, depression, huvudvärk, irritation och sömnlöshet. Kalcium medverkar med andra ord till att du känner dig lugn för att dina nerver stärks. Hjärnan behöver också riklig tillförsel av kalcium, magnesium och fosfor för att fungera riktigt. Ett gott råd: ta kalcium istället för att fylla dig med aspirin under en influensa. Detsamma gäller för de förutnämnda symptomen. Slutligen är kalcium viktigt för utvecklingen av de hormoner som bekämpar stress.

Muskler
Utan kalcium kan musklerna inte vara i stånd till att lagra glukosen och därmed energi. Kalcium spelar också en mycket central roll i muskelsammandragningen, häribland hjärtat. Brist på mineralen leder till kramper i ben, fötter och tår särskilt om natten.

Matsmältningssystemet
Kalcium ingår bland de ämnen som finns i matsmältningsvätskorna, bland annat i galla. För lite kalcium kan betyda att fettämnena i maten inte bryts ner.

Immunsystemet
Kalciumbrist kan medföra att kroppen tar upp olika tungmetaller som kan resultera i cancer.
Kalcium hjälper kroppen att förhindra intrång och lagring av dessa ämnen.

Blodomloppet
Undersökningar visar att kalciumbrist kan resultera i förhöjt blodtryck.

Kalcium och kvinnor
Kvinnor har speciell användning för kalcium. Genom menstruation, graviditet och amning tappar man en viss mängd av denna mineral. Med åldern utvecklar många kvinnor benskörhet.
Vid stor kalciumbrist under menstruationen kan man få menstruationskramper, detta kan avhjälpas med att ta kalkkapslar.

Resumé
Alla – barn som gamla – har behov av kalcium, men följande grupper har ett större kalciumbehov: medelålders och äldre kvinnor, personer som lider av värk eller stress, reumatism, muskelkramper, menstruationssmärtor, för högt blodtryck, depressioner och gravida.

Det finns många olika produkter på marknaden så var uppmärksam på innehållet och jämnför priset.

Av Vitamina

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.