Olle Jacobsson alias Juan Radaméz

Olle Jacobsson alias Juan Radaméz

Tjurfäktning, teater och utfärdsguidning är vad mångsysslaren Olle Jacobsson har ägnat sig åt sedan han flyttade till Spanien 1960 Tjurfäktning, teater och utfärdsguidning är vad mångsysslaren Olle Jacobsson har ägnat sig åt sedan han flyttade till Spanien 1960

Text/Foto: Mikaela Rudolfsson foto privat

För honom var det kärlek vid första ögonkastet då han redan 1948 kom hit med sin far, som importe-rade frukt till Sverige. Han blev helt betagen av tjurfäktningens konst, ferian i Valencia och framförallt den spanska livsstilen och han visste redan då att det var här han skulle bosätta sig. Olle är en man som genomför sina drömmar så när han var 21 år åkte han till Valencia där han läste spanska och utbildade sig till tjurfäktare. Sedan flyttade han till Costa del Sol där han jobbade som guide på Vingresor i Fuengirola och som skådespelare i Málaga. Nu har han bott här i snart 50 år och har bara två stora drömmar kvar att uppfylla – att åka till Argentina och New York

Olle berättar om…
…att vara skådespelare

Jag började min skådespelarkarriär på stadsteatern i Göteborg men, tog spansk skådespelarexamen som idag motsvarar en treårig universitetstitel i dramatisk konst, i Spanien. Jag har gjort alla typer av roller, från små biroller till stora huvudroller som t.ex. Shylock i Köpmannen i Venedig eller Osvald i Henrik Ibsens Gengångaren. Jag har även gjort egna uppsättningar som Hercules Piller och turnerat i hela Andalusien. Under 20 år arbetade jag på teatern ARA som låg mitt emot tjurfäktningsarenan i Málaga, som skådespelare, regissör och lärare tillsammans med ägaren Angeles Rubio Argüelles. På somrarna uppförde vi pjäserna utomhus på den romerska teatern i centrala Málaga.

…artistnamnet
Att heta Olle i tjurfäktnings-världen är ingen bra idé. För ”hule” som Olle uttalas, är namnet på den vaxduk som lades ut på operationsbordet för tjurfäktare som hade blivit stångade. Jag heter egentligen Jan-Olof och precis när jag diskuterade detta med några kollegor om att Jan ju blir Juan på spanska, spelades Aidas triumfmarsch på radion med den manlige huvudrollen Radaméz och då tyckte vi att jag skulle ta Radaméz som efternamn. Så föddes mitt artistnamn, Juan Radaméz.

…Antonio Banderas
Jag lärde upp honom när jag jobbade som teaterlärare och jag gav honom hans första roller. Han var bl.a. med i min uppsätt-ning Hercules Piller. Han är en underbar person, jag träffade honom i påskas och han är som han alltid har varit. Framgång-arna har inte stigit honom åt
huvudet och han har inte glömt var han kommer ifrån.

…Málaga
Även om jag inte hade sysslat med teater så hade jag flyttat till Málaga. Det är en lagom stor stad som erbjuder ett vanligt spanskt stads- och kulturliv vilket alltid har lockat mig. Jag flyttade varken hit för sol, golf, bad, hälsa eller klimatet utan för att jag älskar landet Spanien. Jag kan inte förstå de utlänningar som inte integrerar sig i samhället. Det är som att bo i ett land man egentligen inte lever i. Jag bodde från 1962 till 1964 i Fuengirola men sen kom det för mycket turister så jag flyttade till Málaga. Ett tips till alla som vill integrera sig är att skaffa sig en stambar där spanjorer håller till. Där kan man träffas, se på fotboll ihop, bjuda varandra på kaffe och prata om hur dagen har varit. 

…guideyrket
Det är ungefär samma som skådespelaryrket. Man får rampfeber, man har publik, man talar, underhåller, man får kritik och rosor. Det som skiljer dem åt är kanske att man inte har kostym, strålkastare eller står på en scen. Som guide är det viktigt att lyssna på vad turisterna vill veta. Jag lärde mig under årens lopp vad de brukade fråga om så utifrån det kunde jag berätta om saker innan de hann fråga. Jag arbetade på Vingresor i 42 år och har gjort mer än 7000 utfärder över hela Andalusien. Det var tufft att guida på dagarna, spela teater på kvällarna och repetera på nätterna. När jag t.ex. spelade Agata Christi´s Råttfällan fick jag alltid ta med mig en annan guide till Granada för jag hann inte åka tillbaka med gruppen till Fuengirola utan var alltid tvungen att åka tidigare för att hinna till föreställningen i Málaga. 

Antonio är en underbar person, jag träffade honom i påskas och han är som han alltid varit
901__MainPicture__TptfbNjVXzJPQTlguYVsx.jpg Olle Jacobsson 901__FooterPicture__BdfErWedvLXqDlqThoOlQ.jpg Juan Ramadéz och Antonio Banderas på den romerska teatern i Màlaga

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.