Sommarsemestern är för många årets höjdpunkt, ett resultat av flera månaders planering, men som ibland kan spräcka en familjs budget. Voxpop [latin, vox: stämma, röst, pop: -folk]

Sommarsemestern är för många årets höjdpunkt, ett resultat av flera månaders planering, men som ibland kan spräcka en familjs budget.
I år beräknas svensken göra av med cirka 1400 euro i genomsnitt på semestern.
De flesta väljer att stanna i hemlandet då det, enligt dem, inte finns någonting som går upp mot den svenska sommaren. Oavsett vart resan bär hän är det viktigaste för svenskarna att ha roligt på semestern. Men hur är det då med spanjorerna och de fastboende svenskarna på Costa del Sol? Hur planerar de sin semester och hur mycket pengar lägger de ner på den?
En Sueco har varit ute på stan och tagit reda på hur de kommer att tillbringa sin semester i år.

Av: Mikaela Rudolfsson

Fia Edlund, 31 år, bor i Málaga, arbetar på Marbellas golfklubb.
Jag har redan varit på semester en vecka i Sverige i juni. Min lillebror tog studenten och resan var bokad sedan februari. Jag åkte även runt för att träffa släkt och vänner och fick inte en minut över. I fickpengar gjorde jag av med knappt 500 euro. Eftersom jag precis har börjat ett nytt jobb, lär det inte bli någon mer semester i år. Min drömresa skulle vara att få åka till Sydafrika på safari eftersom jag älskar djur.

María del Mar, 42 år, bor i Fuengirola, sjuksköterska.
Jag semestrar alltid i eller omkring Fuengirola på sommaren tillsammans med min man och våra två barn. Jag är ledig hela augusti och eftersom vi inte är så bra på att planera tar vi en dag i taget. Vi går ut och äter på restaurang mer än normalt och överlag kommer vi nog att göra av med 1000 euro mer än vi brukar. De extra utgifterna finansierar vi med semesterersättningen som min man och jag får i lön i augusti. Min drömresa skulle vara att åka till Karibien. 

Gustavo García, 40 år, bor i San Pedro, arbetar på Danske Bank.
Min familj och jag ska åka till Stockholm i augusti. Det är en fantastisk sommarstad. Där ska vi besöka muséer, ta färjan till Djurgården och gå på Grönan. Jag har ingen direkt plan för hur semestern kommer att se ut, vi tar dagen som den kommer. Jag har två månaders semester om året så därför kan vi åka när vi känner för det. Vi är fyra i familjen så om vi lyckas att bara göra av med 2000 euro under två veckor i Stockholm, inklusive hotell och uppehälle, håller det sig inom mina beräkningar. Min drömresa är att få åka till månen. 

Vanesa Gutiérrez Jiménez, 16 år, bor i Málaga, arbetar på ett bageri och delar ut telefonböcker.
Min pojkvän och jag ska tillsammans med min svärfar på semester till Tenerife i en vecka. Semestern har varit planerad sedan ett år tillbaka och det ska bli jättekul eftersom jag inte har varit på semester på länge. Min svärfar kommer att betala det mesta för oss men jag räknar med att göra av med 400-500 euro som jag dels tar av mina sparpengar plus att jag nog får lite av mina föräldrar. Min drömresa skulle vara att få åka på en kryssning till Karibien. 

Pedro López, 42 år, bor i Fuengirola, äger baren ”Bar Pepe” i Los Boliches.
Jag åker till Sydafrika i 25 dagar i augusti tillsammans med min flickvän. Vi planerar alltid resan två månader i förväg och det blir nu vår femte resa dit eftersom min flickväns föräldrar bor där. Jag blir ofta trött på alla människor som kommer till Fuengirola på sommaren och jag tycker om lugnet i Sydafrika. Det är ett spännande och vackert land. De sista åren har vi spenderat vår semester utanför Europa för de europeiska länderna kan vi alltid se när vi blir gamla och inte orkar resa så långt. Sydafrika är ett billigt land att resa i men vi kommer nog i alla fall att göra av med 2500 euro per person. Pengarna har vi skaffat genom ett lån på banken. Min drömresa skulle vara att åka till Alaska eller Seychellerna.

Magnus Lundstedt, 41 år, bor i La Cala del Moral, grafisk designer.
Jag ska åka till el Cabo de Gata några dagar för att dyka. Sedan ska jag till Portugal med min familj i slutet av augusti i två veckor. Det är bra att semestra där eftersom det är billigare än i Spanien, dessutom är det nära dit. I år har vi inte planerat någonting förutom när vi ska åka! Vi kommer inte att göra av med mer pengar än vi har, kanske mellan 500 och 1000 euro. Jag har så många drömresor att de inte får plats på mina fingrar och tår, men jag säger Belize söder om Mexico där det måste vara fantastiskt att dyka. Och så pratar de ju både spanska och engelska där.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.