Veckans korta nyheter, vecka 2, 2017

Veckans korta nyheter, vecka 2, 2017

Kommunerna är dåliga på att betala

Förr kämpade privata företagare intensivt om att få den lokala kommunen som kund. I dag är intresset långt ifrån lika stort. Trots ekonomisk framgång samt en lag från 2013 som säkrar leverantörerna till kommunerna betalning inom 30 dagar ligger flera kommuner fortfarande långt efter med sina betalningar. Mycket illa är det i Torremolinos, Benalmádena och Rincon de la Victoria där leverantörerna får vänta mellan 110-160 dagar på att få betalt för sina produkter. I Estepona går det bättre, där är betalningstiden 35 dagar och kommunen lever alltså nästan upp till de 30 dagar som lagen anger. Helt perfekt fungerar det dock bara i Ronda där kommunen betalar sina räkningar efter bara 19 dagar.

Trafikböterna har tredubblats

Det ges i dag ut tre gånger fler trafikböter i Málagaprovinsen jämfört med för tio år sedan. Detta beror inte på att bilisterna har blivit sämre på att följa trafikreglerna och inte heller på att polisen jobbar hårdare. I stället är det de många radarmaskinerna som myndigheterna satt upp som ligger bakom. Under 2016 skrevs det dagligen ut 532 böter i provinsen, det motsvarar 22 böter i timmen, till bilister som antingen kört för fort, utan säkerhetsbälte, pratat i mobiltelefon eller motorcyklister som kört utan hjälm. Böterna som skrivs ut i dag uppgår till i genomsnitt ca 200 euro.

Bara fyra års fängelse för djurmisshandel

Den förre chefen för hund- och kattkenneln ”Parque Animal” i Torremolinos, Carmen Marín, dömdes i måndags till tre år och nio månaders fängelse samt böter på 19 800 euro för systematisk djurmisshandel under tre år mot uppskattningsvis 2 800 hundar och katter. Polisen och representanter från veterinärsskolan ingrep förra året efter att ha tagit emot flera anmälningar om djurmisshandel. På kenneln hittades hundratals döda hundar och katter samt tydliga tecken på misshandel. Myndigheterna hittade även bland annat flera nedfrusna hundar som fortfarande levde. Den dömda Carmen Marín förblir för stunden fri mot borgen då hon har möjlighet att överklaga domstolens beslut.

Bra år för sysselsättningen

Under december månad 2016 fick 87 000 personer jobb. Med det föll arbetslösheten med totalt 390 000 personer under föregående år. Ännu bättre är siffrorna för Seguridad Social där antalet anmälda steg med 540 000 personer jämfört med året innan. De två siffrorna överensstämmer inte då antalet i arbetsför ålder ökat under åren. Med de nya siffrorna uppgår arbetslösheten nu till 3,7 miljoner personer medan antalet sysselsatta är 17,8 miljoner personer, vilka är anslutna till Seguridad Social och därmed bidrar till systemet. Övriga befolkningen är pensionärer, barn och unga i utbildning.

Kataloniens president planerar att dra sig tillbaka

Carles Puigdemont ställer inte upp en gång till när det är dags för val till det katalanska Generalitat. Carles Puigdemont kom till makten förra året efter att Artur Mas tvingades kasta in handduken efter påtryckningar från koalitionspartiet CUP. Puigdemonts främsta uppgift var och är fortfarande att fortsätta självständighetsprocessen som den katalanska regionalregeringen arbetar med. Presidenten står fast vid att utkastet till en ny katalansk grundlag är på gång och att han kommer att skriva under ett definitivt självständighetsval innan årsskiftet. Därefter kommer han att dra sig tillbaka och låta nya förmågor stiga fram. I en intervju i ”Radio Barcelona” i början av veckan satt han dock inte definitivt stopp för en ny dialog med centralregeringen gällande Kataloniens framtid. Att han inte ställer upp till nästa val kan också tolkas som ett uttryck för att han gott och väl vet att en frigörelse från Spanien är praktiskt taget omöjligt.

La Liga-match i Málaga skjuts upp till måndag

Denna fredag skulle Marcelo Romero, Malaga CF:s nya tränare för La Liga-laget, ha stått i spetsen för sitt lag på Estadio La Rosaleda för första gången. Men matchen mot Real Sociedad från San Sebastian har skjutits upp till på måndag med avspark kl. 20.45. Romero, som under sin aktiva tid spelade flera säsonger för Málaga CF, ersatte vid årsskiftet Juande Ramos som chefstränare. Ramos lämnade sin tjänst då han inte längre kände sig bekväm i klubben. Måndagens motståndarlag, Real Sociedad, har spelare som den före detta Málaga-anfallaren Juanmi, som är född och uppvuxen i Coín. Före matchen ligger Málaga på 13:e plats. Båda lagen törstar efter seger efter förra helgens förluster. Real Sociedad förlorade stort hemma, 4-0 till Sevilla medan Málaga besegrades med 3-1 av Celta i Vigo.
Biljetter till Real Sociedad-matchen kan köpas genom: kontakt@malaga-support.dk
 

Man löpte amok inne på Mercadona

De som var och handlade i matbutiken Mercadona i Ourense, i Galicien, i onsdags fick en stor chock när en medelålders man plötsligt skrek ”Gud är stor”, drog sitt vapen och började skjuta okontrollerat upp i luften. Dock tog ammunitionen snabbt slut och därefter var det lätt för polisen, som tillkallats till platsen, att gripa mannen. Mannen, som bor granne med matbutiken, visade sig ha en diagnos att vara psykiskt sjuk. Han ska inte ha någon relation till religiösa grupper.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.