Korta nyheter september 2009

Korta nyheter september 2009

Costa del Sols äldsta svenska, lärarinnan Margit Stenberg, fyllde 102 år i juli. För ungefär 30 år sedan flyttade hon på ålderns höst till Costa del Sol tillsammans med sin make. Ganska snart blev hon dock änka och familjen i Sverige oroade sig för hur det skulle gå för henne ensam i ett annat land. Hon övertalades till slut att flytta tillbaka till Sverige, men hon ville "hem" till Spanien igen och så fick det bli.
Hon har nu bott på Casa Klein i snart sexs år. Margit är en glad, positiv och vänlig människa och på dagarna går hon gärna omkring i den stora trädgården med hjälp av sin rullator och låter ingen hjälpa till: "Jag kan själv," säger hon. Hur har hon då lyckats uppnå denna höga ålder? Genom en positiv inställning till livet.
En Sueco gratulerer.

Fortfarande tillräckligt med vatten i Málaga
Även om man i sommar för första gången någonsin hade tre dagar i sträck då man mätte temperaturen över 39 grader i Málaga ser det inte ut som om det kommer att fattas vatten fortsättningsvis.
Enligt de senaste mätningarna är vattenreservoarerna fyllda till 47,3 procent, vilket är mer än dubbelt så mycket som samma månad i fjor då det bara var 23,28 procent av kapaciteten. I de sju reservoarerna som finns i Málagaprovinsen pendlar nivån mellan 32,6 procent i La Viñuela till tre andra som alla har mer än 50 procent av sin kapacitet.

På väg mot en gigantisk sparbank
Kort tid efter att det framkom att två stora andalusiska sparbanker, Unicaja och Cajasur går samman till Unicajasur,har det nu blivit officiellt att också Caja Jaén kan bli en del av fusionen.
Det är det första steget till att skapa en gigantisk andalusisk sparbank som därmed kommer att närma sig topp 5 bland de största i Spanien. Det är Junta de Andalucía som ska godkänna projektet. Den samlade dokumentationen för de två sparbankernas fusion uppgår till ca 3 000 sidor och Junta de Andalucía har en frist på sex månader för att avgöra frågan. Slutligen ska minst 2/3 av styrelsen i Unicajasur också godkänna fusionen för att den ska bli en realitet. Ges det grönt ljus för fusionen kommer det bli tal om en tungviktare inom den spanska banksektorn då de kommer att ha fler än 10 000 anställda fördelat på över 1 000 kontor i hela Spanien.

Jordskred i Albanchez
I anslutning till ett jordskred i början på augusti i den lilla byn Albanchez (Almería) måste 30 människor evakueras från sina hem på grund av fara för rasrisk. Brandmännen måste hjälpa de skrämda byborna ut tidigt på morgonen, då bara en enda person i de utsatta husen hade hört jordskredet, men inte tänkt närmare på det utan sovit vidare. Den spanska regeringen har lovar att betala uppröjningen och inte minst hjälpa offren med att få vända tillbaka till sin hem så fort som möjligt. Det är inte första gången som den lilla byn blir utsatt för jordskred. År 2000 störtade hus också samman till följd av ett jordskred som förorsakades av ett kraftigt regnväder.

Nytt aktivitetsprogram för äldre i Marbella
Att motion är bra för både kropp och själ är inte något nytt, men det brister ofta med motivationen för att komma igång, inte minst när man börjar komma upp i åren. Därför har kommunen i Marbella påbörjat ett program som ska hjälpa äldre med att hålla sig igång med syftet att förbygga sjukdomar som Alzheimers, Parkinson och i dessa dagar även influensa A. De äldre har nu möjligheter att träffas i ett center, tillsvidare en gång i månaden, där det kommer att vara olika aktiviteter. Varje gång kommer det att arrangeras i olika center så det blir mer flexibelt för de äldre. Det är Consejo Asesor de Mayores, som står bakom det nya aktivitetsprogrammet och det är första gången Marbella försöker sig på med ett aktiveringsprogram för äldre.

Grödan ödelagd av kraftigt regn
I sammanband med ett kraftigt regnväder i mitten av augusti i olika andalusiska kommuner blev mer än 7 000 hektar olivodlingar skadade i området omkring Córdoba. Dessutom har flera ställen fått materiella skador. Den totala kostnaden rör sig om mer än 7 miljoner euro vilket har skapat stora problem i sektorn. Flera områden meddelar att de räknar med att 50 procent av skörden är förstörd, medan andra säger att hela skörden har förlorats.

Spanien och Portugal i nytt samarbete
Spanska och portugisiska myndigheter har etablerat ett nytt samarbete, som ska fokusera på bekämpningen av kriminaliteten. Det är den portugisiska gränsen som ska vara i fokus. Med det nya samarbetet blir det utöver "vanlig" kriminalitet också fokuserat på att bekämpa terrorismen. Det nya Centro de Cooperación Policial y Aduanera får sitt spanska huvudsäte i Huelva.

Utvidgningen av sjukhuset i Marbella tar form
Sjukhuset "Costa del Sol" i Marbella har under en längre tid varit under utvidgning. Det blev ursprungligen byggt 1993 och hör under Junta de Andalucía, men allaredan har det blivit för litet. Från början hade sjukhuset 400 sängplatser men med utvidgningen kommer det att bli 150 till, varav 120 blir i enkelrum. Det blir också byggt ett nytt parkeringshus i förbindelse med sjukhuset där det kommer att finns plats för 1 694 bilar. Med utvidgningen följer också sex nya medicinska avdelningar så att patienterna slipper bli transporterade till sjukhus i Málaga för att få behandlingen som man tidigare inte kunde erbjuda på sjukhuset. Det har tidigare varit en stor kostnad att flytta sjuka patienter. Det kommer samtidigt att betyda att pressen lättar för de andra sjukhusen i regionen, eftersom det blir fler specialister efter utvidgningen av sjukhuset. Den samlade kostnaden för bygget kommer upp i 50 miljoner euro och man räknar med att tillbyggnaden ska vara klar 2011.

Totalt rökförbud
Hälsoministern Trinidad Jiménez planerar att ta steget fullt ut och förbjuda rökning i alla offentliga områden, inklusive caféer och matställen. Spanien införde 2006 rökförbud i bland annat offentliga byggnader och i barer och restaurananger med mer än 100 sittplatser som måste ha en avdelning för icke rökare, vilket bara berörde 40 000 av landets 350 000 restauranger. Förbudet fick omkring en miljon personer att lägga tobaken på hyllan och antalet sjukdomsfall relaterade till rökning har sedan dess minskat. Hälsoministern försvarar det totala rökstoppet med att rökning är hela samhällets problem då rökare använder sig av hälsovården mer än icke rökare. Hon har dessutom uttalat att cigarrettpaketen "inom kort tid" kommer att ha bilder med tjärfyllda lungor, tumörer, svarta tänder och annat skrämmande.

Málagas nya flygplatsterminal är färdig innan påsk
Arbetet med den nya terminalen på Málagas flygplats ser ut att kunna hålla tidsplanen och ska därmed vara klar att tas i bruk innan Semana Santa 2010. Med den nya terminalen kommer flygplatsen att tredubbla sin kapacitet och samtidigt komma upp på samma konkurensmässiga nivå som de bästa flygplatserna i Europa. Flygplatsen kommer att täcka 385 000 kvadratmeter, kunna betjäna 9 000 passagerare i timmen och ha totalt 48 olika gates.
Samtidigt blir A-7 motorvägen dragen direkt fram till flygplatsen för att på det sättet göra tillgången lättare och därmed ge passagerarna en större flexibilitet när de ska till eller från flygplatsen. Den totala kostnaden för byggnationen lyder på 380 miljoner euro och är en del av plan Málaga som ska förbättra den samlade bilden av staden. Inte minst för att Málaga är med i tävlingen om att bli Europas kulturstad 2016.

29 anhållna efter narkotikarazzia i Jerez de la Frontera
Efter noggrant förarbete har polisen i Jerez anhållit totalt 29 personer för narkotikabrott. De 29, som blev anhållna inom ett kort tidsram, anses tillhöra samma grupp av narkotikahandlare i området. Operación Correlito startade i början av juli och mer än 100 poliser har deltagit och man har utöver de 29 anhållna också funnit vapen, kokain, mer än 20 000 euro samt en stor mängd smycken.

Ingen löneökning till de andalusiska parlamentsmedlemmarna
Inte heller i år finns det utrymme för löneökningar för medlemmarna i det andalusiska parlamentet, eftersom man valt att frysa lönerna ännu ett år.
Ordförande för det andalusiska parlamentet, Fuensanta Coves Botella, grundar beslutet på att man redan förra året bestämde att det inte skulle bli några löneökningar så länge det var begränsad tillväxt i regionen. "Det är det minsta men kan göra som politiker i kristider," fastslår hon. En parlamentsledamot för den spanska regionen tjänar genomsnittligt 3 229,82 euro i månaden. Det kan dock variera lite då det beror på vilket departement man är medlem i.

Marbella godkänner efter 23 år en ny stadsplan
Marbellas kummunfullmäkige har äntligen kunnat godkänna kommunens nya stadsplan (PGOU), den första på 23 år.
Borgmästare Ángeles Muñoz hade tidigare uttalat att ingen skulle bli lidande för de tidigare lagöverträdelsena, men omkring 500 bostäder är inte inkluderade i den nya stadsplanen. Man har förklarat saken med att den andalusiska lokalregeringen har insisterat på att de omstridda byggnaderna vid Banana Bech, La Vibora och Rio Real inte kunde accepteras och att hon måste böja sig för detta för att äntligen få stadsplanen på plats.

Åtalet mot Manuel Chaves läggs ner
Åtalet mot Manuel Chaves, där han blev beskylld för att givit ett bidrag på över 10 miljoner euro till företaget Aguas Teñidas där hans dotter Paula Chaves Iborra arbetar, har blivit nedlagt.
Enligt dagstidningen El Mundo nekar den förutvarande ledaren av den andalusiska lokalregeringen till att bidraget skulle ha något som helst med dottern att göra, men att det är riktigt att det sedan 2004 getts bidrag till företaget som utvinner koppar i en gruva i Huelva provinsen.
Chaves hade godkänt bidraget på de 10 miljonerna 2009, ett år efter att industriministern hade avslagit bidraget. Junta de Andalucía gav företaget tre miljoner mer än vad de ansökt om och det tog bara fem dagar att komma fram till beslutet. 

Marknadsföringsstrategin fungerade
Junta de Andalucías marknadsföringsplan över den nationella marknaden, Plan Verano 2009, har varit en succé.
På mindre än en månad har mer än 32 miljoner sett kampanjen som genomförts via TV, radio och internet. Målet med planen var att få fler spanjorer att tillbringa semestern i Andalusiens under högsäsongen och resultatet har varit märkbart.
Under loppet av årets första sex månader har mer än 4,2 miljoner spanjorer övernattat på andalusiska hotell. Det är värt att lägga märke till att semesterperioden för många spanjorer börjar först i augusti och är därför inte med i statistiken. Därför förväntas det att antalet spanjorer i Andalusien också steg i augusti.

Oväder inställer tågresa
Det kraftiga hagelvädret som drabbade Toledo den 10 augusti betydde att AVE-förbindelsen mellan Madrid – Sevilla och Málaga blev inställd den påföljande dagen. Det innebar att fram till klockan 14.00 den 11 augusti blev mer än 6 000 resande påverkade av stoppet. Det var bara sträckan mellan Toledo och Madrid som blev berörd men då AVE från både Málaga, Sevilla och Córdoba ska den sträckan för att komma till Madrid betydde det stora förseningar för de resande

Man slog sönder trafikradar efter att ha kört för fort
En man blev på natten till den 8 augusti fångad av en radarövervakare i Málaga. Väl medveten om att han hade kört för fort vände manen tillbaka och slog sönder radarövervakaren för att på så sätt undvika att få böter. Mannen nekade till att vara skyldig till förseelsen, men en övervakningskamera från ett närliggande hotell hade fångat hela episoden på video. I stället för att bara få fortkörningsböter fick nu mannen böta 1 080 euro till följd av skadegörelse av offentlig egendom. Samtidigt ska han betala en ersättning på 487,87 euro till Málaga kommun.

Ekonomisk hjälp till kommunerna
Mer än hälften av storkommunerna i Málagaprovinsen har bett om att få ta del av hjälppaket som den spanska regeringen har upprättat. Varken Málaga eller Marbella har sökt stödet och man vet ännu inte hur många kommuner utanför provinsen som har ansökt om pengar från hjälppaketet.
Kommunernas likviditet är så dålig att flera leverantörer har slutat att leverera. Många mindre företag har stora svårigheter på grund av de obetalda räkningarna och därför har kommunerna bett att få ta del av kakan. Tillsammans ber de 13 kommunerna om 113 miljoner euro, varav Fuengirola själv har bett om 58 miljoner. Mijas som redan innan hade en skuld på över 20 miljoner har bett om 10 miljoner till för att hjälpa de drabbade företagen.
Det är tal om det hjälppaketet som den spanske regeringen satte i stånd för tre månader sedan där kommunerna i hela landet fick lov till att uppskjuta sina betalningar till skatteväsendet så att de på det sättet hade pengar till att betala räkningarna till de lokala företagen. Detta skulle innebära att flertalet av de lokala firmorna skulle kunna klara sig. I samband med samma hjälppaket har det blivit möjligt för de lokala företagen att ta lån i banken på motsvarande belopp som de har tillgodo hos kommunerna för att på så sätt hålla företaget vid liv. Det har ännu inte blivit offentliggjort om och i så fall när kommunerna blir beviljade pengarna.

Den andalusiska regeringen lovar fler poliser till Estepona
Till följd av den mycket negativa kritiken som Estepona har fått uppleva under sommaren har man från kommunen sida bett den andalusiska centralregeringen om att få fler poliser i staden. Det skulle hjälpa till att säkerställa att invånarna kan känna sig tryggare. Just nu har Estepona bara 80 polismän för kommunens 66 000 invånare och man ser gärna att det kommer minst 60 till, ett krav som centralregeringen har lovat att rätta sig efter.

Stor befolkningstillväxt längs med kusten
På bara fem år, från 2003 till 2008, steg befolkningsantalet i Málagaprovinsen med 13,7 procent och det gör därmed regionen till ett av de områden med störst befolkningstillväxt i hela Spanien.
Städer som Benalmàdena, Mijas och Estepona ligger alla på tio-i-topp-listan med en ökning på respektive 39,7 35,0 och 31,8 procent.

Pojke dödad under tjurrusning
Under en festival i augusti i byn Cabanillas i Navarra blev en 16-årig pojke dödad efter att ha blivit stångad av en tjur. Pojken reste sig efter att ha blivit stångad men sjönk ihop innan han hann komma bakom säkerhetsstaketet.
Han blev snabbt körd till närmste sjukhus men dog kort därefter. I Leganés söder om Madrid blev en annan 16-årig pojke stångad av en tjur. Han blev inlagd på sjukhus med livshotande skador. De två olyckor har blåst liv i debatten om varför myndigheterna tillåter att så unga människor får deltaga i de livsfarliga tjurrusningarna.

Mallorca efter terrorangreppet
ETA har under de senaste 30 åren alltid utfört "sommarattentat", ofta nära Málaga och Alicante som varit utsatta för ca 20 attentat under
ETA:s väpnade kamp för självständighet
Orsaken till att det ofta varit de förut nämnda områdena beror på att ETA ser till att skada områden med mycket turister. Efter bomberna på Mallorca den 30 juli som dödade två poliser från Guardia Civil sprängdes en bomb igen den 9 augusti, som endast åstadkom materiella skador. Polisen har ännu inte kunnat bekräfta att det var ETA som stod bakom den senaste explosionen, men anser det mycket troligt att de var i kölvattnet efter de andra bomberna.
Folk från Guardia Civil uttalar att den sista bomben som sprängdes var radiostyrd och därför i princip kan ha varit klar för att sprängas många dagar eller veckor i förväg. Därför har man trots ett massivt säkerhetspådrag med kontroll av alla till och avgångar från ön inte funnit de fem förmodade gärningsmännen. Polisen påpekar att med den radiostyrda bomben kan gärningsmännen i princip ha lämnat ön flera veckor innan bomben sprängdes.
Den lokala regeringschefen på Mallorca, Fransesc Antich, uppmanar alla till att fortsätta sin semester på ön som hittills och menar att det inte finns grund till panik. Alla hotellgäster på Mallorca har fått ett kort med ett officiellt uttalande från lokalregeringen där det står att säkerheten, lugnet och omgivningarna på ön är som de alltid har varit. Trots det stora mediapådraget så ser det ut som om de flesta turisterna följer uppmaningen och fortsätter sin planerade semester på Mallorca.
Den spanska kungafamiljen, som kom till ön bara några få dagar efter bomberna den 30 juli för att tillbringa sin sommarsemester där, har också valt att fortsätta sin vistelse på ön. Efter det första terrorangreppet med dödlig utgång på Mallorca är ön nu på väg att så smått vända tillbaka till vardagen och folk ser inte ut att ha blivit skrämda av omständigheterna, även om den förmodade gärningsmannen fortfarande är på fri fot.

En rad av fel bakom flygolyckan i Madrid
En tillfällig rapport på 96 sidor utarbetad av Boeing, Spanair och de spanska myndigheterna (Comisión de Investigación de Accidentes e Incidentes de Aviación Civil) fastslår att det inte var ett enskilt fel som stod bakom flygolyckan i Madrid i augusti förra året.

Det är den första riktiga officiella uttalandet om flygolyckan sedan händelsen den 20 augusti 2008. Det fastslås att det både var mänskliga och mekaniska fel som förorsakade olyckan. De så kallade "flaps" som sitter längst bak på vingarna var inte i rätt position under starten, varför planet inte fick den riktiga bärkraften. Detta hade besättningen inte lagt märke till innan avgången och kombinerat med att det elektriska system som skall varna piloten om problemet med flapsen inte fungerade kunde piloten inte rätta till felet i tid. Dessa fel betydde att planet störtade kort efter start fastslår rapporten. Olyckan som var den svåraste i Spanien på 25 år kostade 154 människor livet.

Marbella är efter
Marbella har användning för 234 miljoner euro för att föra stadens infrastruktur upp till modern standard, avslöjar en plan som kommunen har utarbetat. Det är speciellt gatorna inne i staden och på- och avfarterna till A-7 motorvägen som enligt kommunen är 30 år efter.
Man hade inte räknat med den stora och snabba utvecklingen av staden medan man byggt nya hus, butiker, center osv. Man har inte förmått att samtidigt hålla vägnätet i nivå för att klara mängden trafik. Därför tillsatte kommunen en kommission som nu har kommit med en rapport som påpekar bristerna i vägnätet i Marbella.
Det är ännu ovisst om projektet kan bli av. Man vill genom fonder och företag samla ihop 100 miljoner euro medan det resterande beloppet ska komma från kommunen, Junta de Andalucia och lokalregeringen.

Genombrott för tågförbindelsen mellan Málaga och Fuengirola
I samband med utvidgningen av Málagas flygplats blir tågförbindelsen mellan Fuengirola och Málaga stad berörd. Man har under de senaste åtta månaderna arbetat 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan på att borra ett fyra kilometer långt tunnelrör från industriområdet Guadalhorce och ut till flygplatsen.
Detta betyder att ingången till tågstationen blir underjordisk så man slipper ifrån den lite klumpiga utgången rakt över vägen, som det för tillfället är i dag.
Grävarbetet har lett tunnelen under floden Guadalhorce och under det nuvarande järnvägsspåret, så det har varit en stor utmaning för byggföretaget Aena i samarbete med Dirección General de Infraestructuras Ferroviarias att undvika att påverka den dagliga trafiken. Monstret som använts för att gräva tunneln med är 9.33 meter i diameter och totalt 162 meter långt. Priset för bara detta arbete löper på 122 miljoner euro och är en del av den stora Plan Málaga.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.