Nyheder december 2009

Iberia och British Airways i fusion
Efter tre års förhandlingar har man äntligen lyckats nå en enighet angående ett sammangående mellan flygbolagen Iberia och British Airways, som tidigare varit flaggskeppen i både Spanien och Storbritannien. Avtalet beräknas vara klart till årsskiftet.
Båda flygbolagen lider. Iberia förlorade under årets första nio månader 181,9 miljoner euro. British Airways redovisning är inte mycket bättre och företagets samlade underskott är nu på cirka 3 100 miljoner euro.
De två flygbolagen bildar ett nytt holdingbolag, TopCo, där British Airways aktieägare får 55 procent och Iberias aktieägare de resterande 45 procenten.
Båda bolagen fortsätter med sina egna varumärken.
Det nya flygbolaget blir det femte största i världen med 419 flygplan, som transporterar passagerare till totalt 205 destinationer. Analytiker beräknar att cirka 60 miljoner passagerare varje år kommer att flyga med det nya bolaget.
Meddelandet om ett fusionsavtal blev väl mottaget på börsen, där Iberias aktier steg med 12 procent och British Airways med sju procent.
Fackföreningarna för Iberias kabinpersonal har emellertid utökat sin strejkaktion, som har tvingat bolaget att ställa in 800 flygningar om dagen.
Enligt fackföreningarna har lönerna varit frusna sedan 2005 och det är företagets plan att det ska fortsätta till 2011.
Personalen planerar att strejka den 1 och 2 samt 14 -18 december.

50 000 sökanden till ny IKEA
När IKEA nästa vår öppnar ett nytt varuhus i Jerez, kommer man att anställa 300 nya medarbetare. Därför har varuhuset annonserat om den kommande öppningen och de nya arbetstillfällena.
Svaret kom omedelbart från intresserade: inte mindre än 50 074 personer har sökt till de 300 platserna. Det motsvarar ungefär 166 sökanden till varje tjänst. De flesta sökanden, cirka 28.000, är kvinnor. Själva Jerez har drygt 200 000 invånare och en arbetslöshet på 27 procent, vilket är en av de högsta siffrorna i Spanien.

Andalusien på charmoffensiv i London
En av världens viktigaste resemässor, World Travel Market, hölls i november i London. Och i år använde de andalusiska turistmyndigheterna äntligen det tunga artilleriet.
Framstöten bestod bland annat av att man på stadsbussarna i centrala London hade klistrat en bild av en kvinna som njuter av solen med slogan "Follow the sun" med hänvisning till att engelsmännen ska resa till Andalusien.
Responsen har varit positiv och de andalusiska myndigheterna har via en enkät kommit fram till att 90 procent av de tillfrågade föredrar Costa del Sol framför Balearerna, som är en av Andalusiens största spanska konkurrenter. Samtidigt ansåg de tillfrågade att Andalusien ska komma snabbare ut ur krisen till följd av den medvind man ser hos många europeiska länder.
I samband med mässan, och som ännu ett lockbete, uttalade den spanska transportministern, Concepción Gutiérrez, att man i december ska påbörja testerna av den nya terminalen på Málagas flygplats.
3 000 personer kommer att testa flygplatsen och dess anläggningar innan de tas i bruk. Den nya terminalen, som ska vara klar innan påsk, är ett led i en större utveckling av Málaga flygplats. Det kommer att investeras inte mindre än 1 800 miljoner euro fram till 2020.
Transportministern sade dessutom, att flygplatsen där antalet passagerare de senaste 10 år har ökat med 65 procent, är avgörande för den totala utvecklingen i Andalusiens ekonomi. När den nya terminalen är färdig ska flygplatsen kunna hantera cirka 30 miljoner passagerare om året.

Prinsessan Elena och Jaime de Marichalar skiljer sig
Precis två år och en dag efter att de meddelade att de inte längre skulle leva tillsammans, tillkännagav prinsessan Elena och Jaime de Marichalar att de ska skilja sig. Det båda parterna är överens om skilsmässan.
De gifte sig 1995 i Sevilla och bröllopet var det första kungliga bröllopet sedan Alfonso XII gifte sig 1906.
Nästa steg blir att få äktenskapet ogiltigförklarat av den katolska kyrkan, närmare bestämt av Vatikanen, som inte accepterar skilsmässor. Det kan ta lång tid. Den senaste att få ett äktenskap annullerat av kyrkan var Caroline av Monaco och det tog 12 år.
En annullering är nödvändig om en av parterna vill gifta om sig i kyrkan. Problemet är att man ska ge en bra anledning för ett upphävande, vilket skulle kunna vara att en av parterna inte har uppfyllt "sina äktenskapliga plikter". Annulleras äktenskapet kommer Elena betecknas som singel.
Hon är den första medlemmen av den spanska kungafamiljen som skiljer sig.
Elena, som behåller vårdnaden över parets barn, är delägare i ett daghem i Madrid där hon själv arbetar som engelsklärare.

Gas i havsbotten utanför Mijas
Det spanska oljebolaget Repsol, har bestämt sig för att undersöka om det finns gas i underjorden i havet utanför Mijas.
Bolaget har lämnat in en ny ansökan till industridepartementet för att få tillstånd att borra efter olje- och gasförekomster i havsbottnen, 10 km utanför El Faro i Mijas.
Det är inte första gången Repsol hoppas på att få tillstånd att borra efter olja och gas utanför Costa del Sol. Senast det hände var 2005, men den gången avslogs ansökan efter massiva protester ifrån miljö- och turistsektorn i området.
Undersökningen i underjorden kommer att ske under juni månad 2011.

Svampar fulla med bly
Många har under de senaste månaderna varit på jakt efter svamp i naturen eller på marknaden för få tag på goda svampar men samtidigt ovetande om att de också innehåller hälsoskadliga tungmetaller. Den populära svampen kantarellen är en av de svampar som innehåller mest bly och andra skadliga metaller, visar en spansk undersökning.
Det är tre forskare vid universiteten i Castilla-La Mancha och Granada som har kommit fram till att svampar som växer i förorenade omgivningar eller i jord med en speciell sammansättning av mineraler, kan ha ett så högt värde av tungmetaller att man inte bör äta dem.
När svamparna söker efter näring i jorden kommer tungmetallerna med på köpet och lagras i svampen. Det gäller framför allt om jorden är fattig på de mineraler svampen behöver eller om jorden innehåller stora mängder av tungmetaller.
Forskarna fann t.ex. 7,1 mikrogram neodym och 4,86 mikrogram bly per gram kantarell, vilket är 16 gånger mer än det gränsvärde som odlade svampar får innehålla.

Sju poliser anhållna i Mijas
Den 7:e november anhölls fyra polismän från Policía Local i Mijas av Guardia Civíl som ett led i narkotikabekämpningen. Männen arresterades efter att Guadia Civíl funnit fem kilo hasch i deras patrullbil som de inte kunde redogöra för.
Efter de första förhören kunde Guardia Civíl anhålla ytterligare två polismän från området samt en lantbrukare. På hans egendom fann man 150 kilo hasch och Guardia Civíl anser att de lokala poliserna har använt lantegendomen som lager. Bara några få dagar senare blev en sjunde polisman anhållen, anklagad för att vara inblandad i fallet. De anhållna polismännen har alla blivit suspenderade utan lön under tiden ärendet utreds.
Det är tredje gången på en månad som polismän anhålls i samband med narkotika i Málagaprovinsen. Totalt har 11 polismän, några från Policía Local och andra från Guardia Civíl, blivit anhållna i samband med den omfattande narkotikahandeln.

Sayalongas borgmästare dömd till fängelse
Sayalongas socialistiske borgmästare, José Luis Navas Camacho, har blivit dömd till ett års fängelse samt nio års förbud att inneha offentligt ämbete i ett rättsfall angående olagligt bygglov. Rätten har fastslagit att borgmästaren inte bara utfärdade ett olagligt bygglov, han har dessutom arkiverat ärendet helt utan någon form av juridiskt betänkande.
Fallet har sitt ursprung från år 2000 när Sayalonga kommun gav tillstånd
till uppförandet av ett hus i ett område som inte var avsett för bebyggelse.
Tillståndet gavs trots att byggnadsprojektet inte hade godkänts i förväg.

Vattenreservoaren La Concepción i Marbella torkar ut
Mängden vatten i La Concepción reservoaren i Marbella var i mitten av november bara 47,7 procent av sin kapacitet och hälften av vad den var under samma period förra året.
Den stora reservoaren, förser stora delar av Costa del Sol med vatten.
Orsaken till det låga vattenståndet är naturligtvis den torra sommaren och den osedvanligt regnfattiga hösten. Oktober var lika varm som september och det registrerades bara 27 mm nederbörd i Málagaprovinsen, vilket är hälften av det normala.
José María Sánchez Laulhé, chef för det meteorologiska institutet i Málaga, tror att det varma och torra vädret beror på ett kraftigt högtryck över Azorerna som sträcker sig ända upp till den engelska kanalen. Högtrycket förhindrar ett lågtryck med moln, blåst och nederbörd från att dra in över Iberiska halvön.
Han är övertygad om att det varma vädret i sydspanien är ett resultat av den klimatförändring människan har skapat.
Källor i Junta de Andalucía anser att det finns tillräckligt med vatten i La Concepción för minst 18 månaders förbrukning – även om det inte skulle regna något.

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.