Nyheter del 2, december 09

Nyheter del 2, december 09

Hyrorna i Marbella fortsätter att sjunka trots ökad efterfrågan
Den ekonomiska krisen har förändrat bostadsmarknaden i Marbella. Priserna på att hyra en lägenhet minskar trots att efterfrågan ökar. Tidigare fanns det få lägenheter att välja mellan och de var mycket dyra. Numera är utbudet på lägenheter att hyra större och priserna har gått ner. Priserna på fastigheter har sjunkit så mycket som 20 %. Detta beror främst på att många hyresgäster under andra ekonomiska omständigheter hade valt att köpa ett boende. På grund av ökad arbetslöshet och svårigheten att bli beviljade lån, beslutar sig många för att vänta med att köpa en egen bostad och att hyra så länge.
Samma anledningar som har medfört en ökad efterfrågan har även medfört en ökad tillgång på lägenheter. Brist på likviditet påverkar också ägarna till lägenheterna, de väntar med att sälja. Svårigheten att sälja lägenheten medför även att hyran på fastigheten sjunker.
Ägarna avstår oftast från att sätta alltför höga priser av rädsla för att inte få sin bostad uthyrd. En lägenhet på gångavstånd från stranden i Marbella till exempel kan i kosta ungefär 30 % mindre än förra året. Då låg hyran på en lägenhet, och då inte i något lyxigt område, på mellan 800 och 1500 euro.
Fina villor som främst hyrs av utlänningar är de enda fastigheter som inte har påverkats av krisen, antagligen därför att utlänningar inte är medvetna vad det idag ska kosta att hyra och heller diskuterar priserna. En annan variant är att hyra ett rum i en villa, många familjer tvingas numera att hyra ut ett enskilt rum i sin bostad.
På grund av den ekonomiska krisen ökar också rädslan för att bli lurad. Såväl ägare till lägenheter som hyresgäster har därför blivit noggrannare med att skriva på ett tydligt kontrakt.

Griñán fick beröm på toppmöte
I mitten av november höll det socialdemokratiska partiet Partido Socialista Obrero Español (PSOE) ett toppmöte i Sevilla. Det var ordförandena för de åtta lokala partiavdelningarna i Andalusien som samlades för att diskutera frågor som rör regionen.
Den 23:e maj i år tog José Antonio Griñán över som partiets ordförande i Andalusien. Manuel Chaves hade tidigare innehavt denna position i 19 års tid. Numera är Manuel Chaves vice ordförande i regeringen.
José Antonio Griñán har varit tvungen att kämpa en del för att bevisa sin kompetens. Även för att visa han är en lämplig ordförande. Mötet var dock mycket fördelaktigt för Griñán, och det sades bland annat att han har maximal politisk auktoritet.
Under toppmötet diskuterades bland annat den ekonomiska krisen, vilka konsekvenser den har i Andalusien samt vilka åtgärder man ska sätta in för att ta ur regionen ur krisen.

Föräldrar tvingas köpa toalettpapper till skola i Estepona
Kommunen i Estepona har riktiga ekonomiska bekymmer vilket har medfört oräkneliga besparingar. Det har gått så långt att de inte ens har råd till det mest basala, såsom att förse de kommunala skolorna med tvål och toalettpapper. Styrelsen för den statliga skolan, Parque Central de Estepona, insåg att det var kris och kände sig tvungna att meddela föräldrarna om den ohållbara situationen. Föräldrarna fick ett brev med information om kommunens brist på pengar och där skolan vädjar till dem att hjälpa till innan toalettpapper och handtvål tar slut. Varje familj ska bidra med en handtvål och en pappersrulle. ”Om ni bidrar med detta kommer vi förhoppningsvis att ha tillräckligt tills kommunen själva kan förse oss med vad vi behöver”, påstår skolan. De skriver vidare att de i annat fall kommer att bli tvungna att be om mer. De tillägger att de ordnar en massa aktiviteter som gör det extra viktigt för barnen att regelbundet tvätta händerna. Dessutom menar de att hygienen är extra viktig såhär i tider av svininfluensa.
Esteponas dåliga ekonomiska situation påverkar inte bara leveranser av tvål och toalettpapper till skolorna. Bland många besparingar kan nämnas att lokalvårdare som är anställda av kommunen bara får använda sig av en flaska klorin i veckan. Många statligt anställda har inte ens fått sin lön utbetald i tid.

Brittiska pedofiler häktade i Torremolinos
En anonym källa tipsade polisen i Torremolinos – Benalmádena om att en man försökte organisera en träff mellan en prostituerad och en minderårig under 12 år. Mannen ska ha kontaktat en prostituerad som annonserade i en tidning. Det var dock inte han själv som tänkte använda sig av den prostituerades tjänster. Enligt källan skulle han i stället betala den prostituerade för att ha sexuella relationer med en minderårig. Mannen själv skulle vara åskådare.
Poliskåren i Torremolinos – Benalmádena, fick det märliga anonyma meddelandet i juli förra året och det blev en långdragen process. I flera steg försökte man identifiera den misstänkte och bevisa sanningshalten i det anonyma tipset. Undersökningarna koncentrerades kring en 47-årig brittisk invånare bosatt på solkusten.
Polisen stärkte bevakningen runt honom och använde olika former av efterspaning för att finna bevis och anhålla honom. De upptäckte att den gripna även påstods ha haft intentionen att ha sexuella kontakter med flickor mellan 10 och 12 år. Polisen arresterade därmed den misstänkte så att han inte skulle kunna genomföra sina planer. Den brittiske medborgaren häktades för misstänkt försök till prostitution och kontakt med minderåriga.
Intressant nog anhöll polisen ungefär samtidigt en annan britt i Torremolinos för ett fall som också kan kopplas till minderåriga. I detta fall arresterades den 58-årige mannen för ägande av pornografiska videofilmer på barn. Även här blev polisen tipsad av en anonym källa.

Många kvinnor i Malaga behöver stödåtgärder
2 378 kvinnor i Málaga behöver stödåtgärder på grund av manligt våld.
Det är högsta antalet i Andalusien, följt av Sevilla med 2 275 kvinnor.
I hela Andalusien sammanlagt rör det sig om 10 200 kvinnor. I hela Spanien får nästan 50 000 kvinnor skydd och stöd på grund av att de fallit offer för manligt våld. Flest får de i Andalusien, följt av provinserna Madrid och Katalonien.
Det är regeringen som har tagit fram dessa siffror på begäran av Susanna Camarero som sitter i riksdagen för PP.

Snart kan det bli möjligt att adoptera barn innan de föds
Partiet Partido Popular undersöker möjligheten att adoptera ett barn innan det föds. På så sätt vill man underlätta för mödrar som inte vill göra abort, men som inte har möjlighet att ta hand om sitt barn.
Förslaget yttrades först av partiets talman Soraya Sáenz de Satamaría i radiokanalen Cadena Ser, då hon tillfrågades om vad partiet tänkte ge för alternativ till abortlagen. Soraya Sáenz de Satamaría menade att det var ett lagförslag för ”skydd för moderskapet och hjälp till kvinnor”.
”Vi vill att kvinnor som vill ha ett barn, men har svårigheter med detta, får en garanti att de får hjälp och stöd från staten” sa hon.
PP:s ordförande Mariano Rajoy bekräftade förslaget under en partisammankomst.
Det senaste året har abort varit en het fråga i debatten, då regeringen planerar att reformera abortlagen. Den nuvarande abortlagen trädde i kraft 1985. En kvinna får endast göra abort ifall hennes hälsa hotas, ifall fostrets liv hotas eller ifall hon blivit våldtagen. I praktiken gör många kvinnor abort på grund av ”fara för sin psykiska hälsa”. En stor del av aborterna görs på privata kliniker.
Regeringen diskuterar fortfarande detaljerna för den nya abortlagen, men det ska bli betydligt lättare att göra abort. Den nya abortlagen kommer antagligen att likna den svenska. Upp till 14:e veckan ska det vara möjligt att göra fri abort. I vissa fall då modern eller fostrets hälsa hotas ska abort tillåtas upp till 22:a veckan. Flickor över 16 år ska kunna göra abort utan föräldrarnas vetskap.
Då regeringen la fram förslaget i maj, var de noga med att påpeka att ”de försvarar liv lika mycket som abortmotståndare, men att de inte kan underkasta sig extrema religiösa hållningar.”
Många spanjorer och framförallt den spanska kyrkan är nämligen motståndare till den nya lagen. I slutet av november sa några biskopar att de politiker som stöder lagen inte får bli insläppta i den katolska gemenskapen och att deras åsikter är syndiga. Biskoparna menar att varken politiker eller andra har rätt att ta ifrån en mänsklig varelse rätten att leva.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.