Är det säkert att handla på Nätet?

Är det säkert att handla på Nätet?

Vidtar du de rätta förhållningsåtgärderna, ja då är det säkert.
Då de flesta har prövat att köpa en flygbiljett på Nätet och känner därför till köpprocessen, tar vi utgångspunkt i ett flygsällskaps hemsida (vi använder SAS denna gång) för att genomgå en typisk online handel.

Internethandel är enbart fördelar:
• du kan spara både tid och oftast MYCKET pengar
• du har ett mycket större urval och fler valmöjligheter
• du kan lätt och bekvämt sitta hemma och handla
• du kan handla när du har möjlighet och lust
• du har tillgång till butiken alla dygnets 24 timmar
• oftast får du varorna levererade direkt till dörren
• du kan mycket lätt jämföra olika produkter och inte minst priser och villkor

Har du inte kommit igång med att handla på Nätet ännu, så är det hög tid att börja. Du kommer inte att ångra det.

Nå, men tillbaka till flygbiljetten. När du har beslutat dig för att resa, kan du göra så här:

Du startar din browser, t ex ”Internet Explorer” och går till din sökmotor, t ex Google, där du skriver ”SAS”. Du får en lista över de hemsidor som har med SAS att göra. Men man kan också testa att skriva ”billiga flygbiljetter”, ”billiga flygbiljetter Stockholm Malaga” eller bara ”flyg Malaga” och så använd lite tid på att jämföra priser, avgångstider och andra villkor.
Vi väljer SAS denna gång och när du kommer in på deras hemsida och ska påbörja ditt köp, är det alltid viktigt att kontrollera att hemsidans namn är korrekt stavat. Så kallade ”typosquatters” kan nämligen hitta sätt att lura oförsiktiga besökare genom att locka till fel sidor istället för de riktiga hemsidorna och hänvisa till andra hemsidor, som är till förväxling lika de riktiga.
Det vill säga, att du blir "omdirigerad" till en falsk hemsida, som nästan och bara nästan liknar den hemsida du trodde att du var inne på. Så kontrollera att hemsidans namn är korrekt stavat – här är det www.flysas.com

Därefter skall du försäkra dig om att hemsidan ger dig alla relevanta upplysningar,
t ex firmaadress, emailadress, telefonnummer (helst fast nät, var försiktig om det bara uppges mobilnr), var är företaget registrerat, vem står bakom etc. Tvivlar du på företagets äkthet, så dra dig inte för att sända dem ett mail eller ringa upp dem innan du handlar.

www.flysas.com verkar som ett trovärdigt hemsidesnamn, då det avspeglar verksamhetens namn. Notera att ”typosquatters” oftast utnyttjar och använder det riktiga namnet i den falska adressen.
Det finns ingen firmaadress på hemsidan, men under ”Help & Contact” (Hjälp & Kontakt), kan du ställa frågor och chatta med flygbolagets personal om din bokning.
Klickar du på ”About SAS” kan du läsa om flygbolaget. Det ser seriöst ut.
Det finns ingen facitlista för att bedöma om en hemsida är en svindel-hemsida, så låt ditt sunda förnuft få råda med den information du får presenterat för dig.

När tilliten till hemsidan är etablerad, är nästa steg är att få knappat in korrekt data om vart du skall resa och när du önskar att avresa. I denna del av köpprocessen får vi frågan om att köpa extra avbeställningsskydd. Vid detta tillfälle väljer vi att säga nej.

Det är mycket typiskt för de flesta hemsidor att de försöker göra merförsäljning. Det är egentligen inte något konstigt med det, så länge det inte läggs till automatiskt. Det är i de flesta fall tal om mycket bra erbjudanden och något som de flesta kan ha användning av t ex avbeställningsförsäkring. Alltså; håll ögonen på din totala summa och innehållet i ”inköpslistan” genom hela köpprocessen, så att du inte får köpt mer än du önskar. En del företag har det som tillval redan från starten och då skall kunden själv bocka av tillvalet i slutet av köpprocessen. Vi föredrar den modell där man blir tillfrågad om tilläggsprodukterna under köpprocessen, det gör det mer överskådligt att själv klicka i de tillägg man vill ha.

Nu kommer vi då att bli tillfrågade om att fylla i detaljer om namn, adress osv.
Vi rekommenderar att du läser igenom SAS’s generella villkor, så du vet vad du går med på.
Därefter kommer du till betalningen av ditt köp, där du blir ombedd att fylla i dina kreditkortsupplysningar. Och det är här den allra största faran ligger.

Vi poängterar att man SKALL ha ett gott och uppdaterat säkerhetssystem installerat på sin PC. Det är nämligen i denna del av processen som det verkligen kan gå galet. När du betalar med ditt kreditkort eller gör en banköverföring, knappar du in kort- eller kontonummer på ditt tangentbord ihop med koder och passwords – och om du inte är skyddad mot hackers och s.k. ”kreditkortsphishing” eller online banksvindlare, är det närmast som en öppen dörr för tjuvar som vill stjäla pengar från ditt konto eller registrera dina kreditkortsuppgifter för senare utnyttjande till annan form av handel. Ca 35% av alla som har handlat på Nätet och inte har installerat eller uppdaterat säkerhetsmjukvaror, har varit utsatta för kreditkortssvindleri minst en gång. Och det värsta är att många inte ens upptäcker det.

Du bör få ett uppdaterat säkerhetspaket med s.k. firewall, spyware och antivirus installerat på din PC, så du är skyddad mot bl a online banksvindleri.
Använd dig av erbjudandet från En Sueco’s samarbetspartner, skandinaviska MySecurityCenter, som erbjuder våra läsare ett årsabonnemang på den helt nya MyInternetSecurity Gold 2010 för endast 12,99 EUR.

Besök: www.mysecuritycenter.com/ensueco där du kan beställa programmet. Och kom ihåg att MySecurityCenter, Marbella, ger professionell support på skandinaviska.

Tillbaka till flygbiljetten. Har du säkerheten i ordning på din PC, knappar du in dina kreditkortsupplysningar och avslutar. Nu är det viktigt att du kontrollerar om du mottar det du har köpt, får en bekräftelse. Kontrollera alltid att den mail-adress du har uppgett är korrekt och att du får en bekräftelse på ditt köp via mailen. Gör det gärna omgående och grundligt, då vi alla kan skriva fel. Om du har köpt något som du inte skulle ha, är det viktigt att du kontaktar säljaren så snabbt som möjligt och gör dem uppmärksamma på felet. De vanliga reglerna om återköpsrätt gäller självklart också på Internet.
Trevlig resa!

Andra förhållningsregler för Näthandel
Internetshopping är lika säkert som att handla i en butik, men det är några förhållningsregler som man bör känna till innan man kör igång.

Den första regeln för Internethandel är som med allt annat; använd ditt sunda förnuft, och kontrollera alltid villkoren. Faktiskt är det så att du har fler rättigheter vid Internethandel inom EU än om du fysiskt handlar i en butik.

Alla betalningskortsutgivare skyddar sina kunder i samband med själva betalningen, samt vid eventuella feltransaktioner. Var uppmärksam på betalningsvillkoren, bl a om du skall göra en enkel utbetalning eller en serie betalningar.

Sätt dig in i de säkerhetsfunktioner som finns tillgängliga. Detta gäller både förhandlarens hemsida och din egen browser. Ett annat gott råd är att endast handla hos de företag som har en säker förbindelse, ett så kallat krypteringscertifikat och som använder säker transaktionsteknologi (SSL).
SSL (Secure Sockets Layer) är standard for websäkerhet i världen. Det finns många olika certifikat men som utgångspunkt skall det finnas minst ett. Ett mycket känt och respekterat certifikat är t ex TWARTE-certifikatet.
Dessa certifikat visar på webbsidans äkthet, pålitlighet och trovärdighet gentemot kunderna.

När du avslutar ditt köp skall du hålla utkik efter symbolen ” stängt hänglås” nederst på skärmen och/eller att hemsidans adresslinje skiftar från http:// till https:// som indikerar att kommunikationen mellan dig och förhandlaren är krypterad och därför är konfidentiell. Medan du är på en ”säker” sida (d v s när hänglåset är synligt), kan du högerklicka för att visat säkerhetsupplysningar om sidan. Kom ihåg att hemsidans säkerhet beror på de processer återförsäljaren sätter upp för att skydda dig. Det vill säga, att det i slutändan är återförsäljaren/websajten, som ansvarar för din säkerhet. Men igen, lite sunt förnuft och lite kontroll är alltid på sin plats första gången man handlar på en ny plats.

Du skall aldrig ge ut ditt kreditkorts pin-kod, inte heller till personer som hävdar att de är från din bank eller polisen och sänd det aldrig över Internet.

Det är alltid smart att spara en kopia av dina online-transaktioner som bevis på att du har köpt något, inklusive förhandlarens villkor, returpolicy och kontaktupplysningar så att du har det bästa utgångsläget om du eventuellt skall göra en reklamation.
Har du problem med den vara eller service som du har köpt, så vänd dig till det företag som du har handlat med. Löser de inte saken, kontakta då din kreditkortsutgivare och du kan i många fall be dem om att låta betalningen gå i retur – även om beloppet är draget från ditt konto.

Det är viktigt att du alltid kontrollerar dina kontoutdrag ofta. Om det inte stämmer, kontakta då det företag som du har gjort handel med. Du har minst 90 dagar på dig att rapportera felaktiga transaktioner. De flesta banker erbjuder att skicka ett SMS till dig varje gång det dras ett belopp på ditt kreditkort. En super service, som innebär att du kan kontrollera beloppet i samma sekund som transaktionen utförs.

Att handla på Internet är lite som att flyga; några människor är rädda men ser man till det statistiska materialet så är det det säkraste sättet att transporteras på. Internethandel är statistiskt sett säkrare än att handla i en butik.

Mycket nöje!


Månadens fråga till IT-panelen
MYSecurityCenter har ställt hela sitt skandinaviska team av experter till förfogande för En Sueco och våra läsare. Varje månad behandlas ett specifikt och aktuellt ämne som berör oss alla. Tanken är att skriva på ett språk som vi alla kan förstå, inte för tekniskt avancerat, utan med fokus för nybörjare och genomsnittliga användare.
Dessutom så kommer det att vara möjligt att på Itpanelet@mysecuritycenter.com komma med förslag på ämnen vi skall ta upp och att ställa frågor, som vi naturligtvis ska försöka besvara. Vidare så kommer panelen varje månad utnämna några av de bästa frågorna till ”Månadens Fråga”, som publiceras i nästa utgåva av En Sueco. MYSecurityCenter är så generösa att de kommer att premiera alla de som utnämnts till vinnare i ”Månadens Fråga” med olika former av säkerhets-mjukvaror.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.