I december i fjol hade hela världen fokus på klimatet i hopp om en ny gemensam kamp mot miljöförstöringen och klimatförändringarna, då det storskaliga och länge väntade klimatmötet, COP15, hölls i Köpenhamn. I över ett dygn pågick de sista förhandlingarna och då ett avtal äntligen skulle slutas, hade stora delar av de deltagande politikerna redan tröttnat och var på väg hem till respektive land. Inte minst den danska statsministern, Lars Løkke Rasmussen, men också de deltagande länderna mötte efterföljande stor kritik från många håll. Eftersom dessa förväntansfulla klimatdagarna i Köpenhamn, COP15, totalt frös på de nordliga breddgraderna och regnade bort på de sydliga.
Vi har tagit temperaturen på, i Spanien boende, Svenskars och Spanjorers åsikter om COP15 och klimatförändringarna.

Irene Rey, 60 år, arbetar som koordinator på en solenergifirma

Jag hade stora förväntningar, eftersom USA för första gången anslöt sig till detta möte. Men resultatet levde inte upp till förväntningarna. Obama förpliktigade sig inte som man hade förväntat sig, ej heller Kina, trots att de förorenar mest. Det är bevisat att klimatförändringarna är skapade på grund av mänskliga aktiviteter som bilarnas föroreningar av luften, fabrikerna, Co2-utsläppens inverkan på temperaturstigningen i atmosfären, torka, stormar och tsunamis. Jag menar att förändringarna är människans verk. Endast jordskalv och vulkanutbrott produceras av vår planet. Jag tror att jorden är trött på oss och att vi nu blir straffade för alla de år med industriell och teknologisk utveckling, där vi inte har tagit hänsyn till naturen. Att Gud har något med det att göra tror inte jag, det är för de troende. Det är vetenskapen som har gett oss svar på den situation vi befinner oss i.

Tomás Aquilera Morales, 21 år, studerar juridik på Málaga universitet

Det var bra att staterna samlades, men de borde ha genomfört sina mål om beslut. Det hände inte och klimatförändringarna blir hela tiden värre. Klimatförändringarna är skapade av människorna, med alla avgaser föroreningar vi släpper ut, vilket vi praktisk taget inte försöker stoppa. Det är reella klimatförändringar och inte bara naturens kretslopp.
Jag tror att jorden är väldigt missnöjd över hur vi hanterar miljön. Det här är något som vi människor har åstadkommit och inte något övermänskligt.

Antonio Mota Peinado, 40 år, underhållsarbetare

Jag vet inte vad COP15 är. Men om de möts för att komma till ett avtal omkring klimatförändringarna, så bör de ju komma fram till en lösning kring vad som sker med vår planet. Det är människan som skapat förändringarna, men det är i viss mån också naturliga. Men det är, oavsett, helt klart klimatförändringar. Det är tydligt nog, vi kan ju se konsekvenserna som t ex att skogarna minskar. Vår planet, Jorden, är bra trött på oss. Vi behandlar den dåligt. Därfor blir vi också straffade nu. Det är vi männsikor som orsakar klimatförändringarna, inte Gud.

Barbro Hannerstig, 60 år, pensionär

Jag är inte förvånad över att klimattoppmötet i Köpenhamn inte infriade förväntningarna och jag trodde heller inte att man skulle komma fram till någonting. Det är för många ekonomiska intressen som styr. Och så länge Kina och USA inte är överens går det självfallet inte att få till ett avtal som innebär något.
Människan verkar vilja tillskriva sig själv en större roll i klimatförändringen än vad jag tror är riktigt. Så länge jorden har existerat har det alltid funnits olika cykler som påverkat vädret och klimatet. Det är snarare större krafter, som universums egna rörelser, än människans som står för den reella påverkan. Visst, människan har hjälpt till med att försämra miljön sedan industrialismen och det är självfallet inte bra. Men jag tror ändå inte på en klimatförändring. Det är snarare naturliga skiftningar som vi inte vet något om, i och med att man inte har kunnat mäta förändringarna mer än drygt hundra år. Se bara på hur vädret skiftat de senaste åren här i södra Spanien. För några år sedan hotade torkan och nu svämmar allt över.
Jag tänker på kommande generationer och hur framtiden kommer att se ut.

Anders Lundin, 51 år, kock

Har det varit ett klimattoppmöte i Köpenhamn? Det har jag helt missat!
Människan påverkar sin närmiljö och det tycker jag är naturligt. Där vi befinner oss skräpar vi också ned. Sedan pratar man i stora ordalag om det globala men vem vet vad det innebär? Det är mest tomma ord och lite handling. Sen tror jag inte på någon klimatförändring. Det är naturens gång med olika cykler som kan vara olika långa. Människan "hjälper" kanske till med alla utsläpp men jag tror inte det påverkar det stora hela. Jag skulle hellre vilja jämföra klimatförändringarna vid olika årstider och något som återkommer regelbundet.
Jag har sett filmen 2012. Den var väldigt orealistisk och dålig. Knappast något som fick en att engagera sig i miljöfrågor. Så länge det finns ekonomiska intressen kommer pengarna att styra och vara avgörande för vår miljö.

Deborah Gilmour, 49 år, konstnär

Visst har jag följt med COP15 men jag skulle hellre vilja ställa frågan, kom de överens? Om man ska tolka det som en överenskommelse har det ingen effekt. Tyvärr. Alla verkar hålla med om att nedsmutsningen och den globala uppvärmningen är ett problem, men få gör något. Genom att säga ja och hålla med sker inte några förändringar.
Jag är helt säker på att vi står inför en klimatförändring, men det är inte bara människans fel. Det är väl kanske 50/50. Naturen har sin gång och det kan man inte påverka. Det är sällan en orsak till att något går fel. De allra flesta försöker göra något åt sin närmiljö men vad spelar det för roll, egentligen, om inte alla hjälps åt?
Jag tycker det är rätt tjatigt om klimatförändringar och global uppvärmning. Se det som något naturligt istället. Vi kan inte springa ifrån det eller prata oss förbi det.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.