Gabriel satsar på golfen

Det räcker inte med att vara talangfull för att nå framgång. Det krävs hårt arbete, fullständig fokus och att man älskar det man gör. Samt att man träffar rätt personer.
En som lyckats kombinera detta är golfspelaren Gabriel Dandanell, men han vet också vad otur innebär. Och otur kan vara något så simpelt som en räka.
I början av året var Gabriel i Thailand för att kvala in till Asian Tour, som är den tredje största touren efter den amerikanska och europeiska. Han var i sitt livs form och hade också ordnat bra sponsring.
När Gabriel berättar vad som hände i Thailand skakar han på huvudet.
"Första kvalrundan gick mycket bra och jag var väldigt nöjd med resultatet. På kvällen beställde jag in mat från hotellets roomservice, en thailändsk rätt med räkor. Och jag vet, man ska undvika den typen av mat”, säger han efterklokt. "Jag hann äta några räkor innan jag upptäckte att maten var dålig och så hände det som inte får hända, jag blev matförgiftad."
Han försökte spela de kvarvarande kvalrundorna, men fick ge upp.
"När jag gick dubbelvikt av smärtor och magkramper och försökte spela golf insåg jag att det här går inte. Jag var tvungen att avbryta spelet och åka hem. Det kändes verkligen snopet med tanke på hur bra spelet fungerade och allt arbete jag lagt ner."
Men nu har Gabriel lagt det bakom sig och siktar istället på att under våren kvala in på engelska Europro Tour.

Sverige och Spanien flera gånger
Gabriel är född i Málaga, 1983, men flyttade som sexåring till Sverige. Han började tidigt spela golf och var som 13-15 åring en mycket lovande talang på Västerås GK. Men sen tog andra intressen över och han slutade spela golf. Han flyttade åter till Spanien och de två sista åren på gymnasiet gick han på Svenska skolan i Fuengirola, för att sedan flytta tillbaka till Sverige.
"Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra efter gymnasiet. Jag kände mig hemma både i Sverige och Spanien men till slut gick jag på en massör- och terapeututbildning. Men så började jag längta tillbaka till Spanien. Så dagen efter jag fick mitt diplom tog jag första bästa flyg till Spanien."
Sedan tog det inte lång tid förrän Gabriel hade tre arbeten och höll nästan på att arbeta ihjäl sig.
"På dagarna arbetade jag i en affär, på kvällarna på ett biluthyrningsföretag och under helgerna som massör. Så höll jag på i ett år tills jag insåg att detta inte höll i längden. Och då kände jag att jag ville börja spela golf igen."



Golfen kom tillbaka

Trots ett långt uppehåll bestämde sig Gabriel för att satsa på golfen.
"Jag hade sparat en del pengar så jag kunde spela på heltid, koncentrera mig på mitt spel och känna efter hur det kändes. När det sedan gick över förväntningarna var jag var beredd att satsa allt på golfen, även om jag fick försaka en hel del. Men det är det värt."
Det är inte lätt att försörja sig som amatörspelare. Det gäller att hitta sponsorer när det i princip inte finns några prispengar i amatörgolfen.
"Här i Spanien är det inga prispengar i amatörtävlingar, oavsett vilken nivå det är på. I Sverige finns det något som kallas för NA-systemet som innebär att det finns golftävlingar med prispengar även för dem som inte är proffs. Sverige är det enda landet som har det här NA-systemet. För att överleva i Spanien måste man ha någon typ av sponsring."
Gabriel, som trots stora framgångar, har också stött på motgångar och fick bland annat nästan en hel golfsäsong spolierad i Sverige.
"Jag var i Sverige en sommar för att spela och det regnade och regnade. Banorna låg under vatten och med tanke på den korta säsongen i Sverige blev det inte mycket golf."

Träffade rätt tränare
Att spela golf på heltid är ett hårt arbete och många ensamma timmar på banan, även om golf kallas för en social sport.
"Golf är en mycket individuell sport. Man spelar mot sig själv och tränar oftast ensam. Det går inte att jämföra med exempelvis tennis där man måste vara två för att spela."
Gabriel säger också att för att lyckas är det mycket viktigt att ha en bra tränare. För snart två år sedan började han träna med Mark Sibley på Miraflores Golf Academy och sedan dess har hans spel förbättras något enormt.
"Innan vi träffades hade jag oturen att drabbas av golfarmbåge och hade svårt för att spela under flera månader. Varje slag kändes som en kniv i armen. Men Mark hjälpte mig och bland annat ändrade han min sving så att jag slog med hela kroppen och inte som tidigare mest med armarna. Sen tog det inte lång tid förrän mitt spel blev betydligt bättre."

Tygla sitt humör
Gabriel Dandanell tränar golf mellan 5-8 timmar om dagen 6 dagar i veckan och lägger dessutom ner många timmar i veckan på gymmet för att stärka kroppen och förbättra balansen.
Vilka råd skulle han vilja ge till unga golfspelare som vill satsa på golfen?
"Unga killar gör framför allt det misstaget att de övertränar driven och tror inte att närspelet är lika viktigt. Visst är det betydelsefullt med ett bra utslag men det är med chip och putt man sänker sitt handicap. Sen är den mentala biten mycket viktig. Man måste lära sig att tygla sitt humör och acceptera misslyckanden för att kunna gå vidare. Tränaren betyder väldigt mycket. Men det är också viktigt att arbeta regelbundet med sin tränare som kan följa spelet och se om man tränar rätt. Sådant är svårt att själv veta. Sedan måste man vilja till 100 procent, älska golf och aldrig ge upp."
Hans favoritbana på Costa del Sol är Guadalmina Sur även om hans "hemmabana" på kusten är Club de Golf La Siesta.

Är man intresserad av att följa hur det går för Gabriel Dandanell läs hans blogg gabrieldandanell.blogspot.com eller skriv till honom på gabriel@dandanell.se.

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.