En Sueco Online för dig – maj 2010

En Sueco Online för dig - maj 2010

Google och sökningar
Denna månads IT-tema handlar om att söka på internet; vad är det, hur gör man och vad kan det egentligen användas till?
Vår utgångspunkt är världens största sökmotor, Google.

Google’s historia
Google startade för drygt 12 år sedan och har idag mer än 10.000 anställda.
Google har omkring 1,3 triljoner sökningar om året mot endast ca 3,6 miljoner, då äventyret startade – så det har varit en enorm utveckling.

Vad kan Google användas till?
Svaret är enkelt: Man kan hitta i stort sett allt på Google, t ex artiklar, personer, bilder, film…

Sökningar
Dessa görs helt enkelt genom att skriva in det eller de ord man vill få
med i sitt resultat, vilket vill säga det, Google "spottar ut", när man har tryckt
på ”Sök”. Google tar inte hänsyn till om du skriver med stora eller små bokstäver och det är heller inte nödvändigt att stava helt korrekt – Google är så "intelligent", att den själv rättar dina fel.

Indexsökning
Om du behöver ord för att beskriva vad du önskar, kan det vara en god idé att pröva directory.google.com Här kan man söka i de olika kategorier som Google är uppdelad i. Det fungerar nästan som en telefonbok, där man kan hitta enkla rubriker och därefter gräva djupare ner under rubriken.

Vad kan Google annars?
Google kan många, många fler saker än bara göra textsökningar. Du kan med nedanstående länk finna en mängd nya möjligheter direkt i Googles sökfält. T ex beräkna valuta, göra beräkningar, ge väderprognos, finna flygavgångar osv osv.

www.google.dk/intl/da/help/features.html#essentials

Ytterligare möjligheter med Google:

– Online kalender där du kan organisera din vardag och du har möjlighet att synkronisera din mobiltelefon, om den är kompatibel med Googles kalenderfunktion. Google-kalendern kan redigeras från vilken enhet som helst – bara det finns en internetuppkoppling.

– Gratis email-konto via Gmail som du också kan synkronisera med din mobiltelefon eller din PC.

– Online översättningar där Google direkt översätter dina ord, meningar, texter och dokument. Kontrollera dock alltid att grammatiken är korrekt innan du använder översättningen. Det kan översättas mellan hela 52 språk och språkdatabasen blir större dag för dag.

– Kartfunktion för att hitta vägen.

– Bildredigerings-programmet Picasa.

– Google Earth för att utforska Jorden via satellit, en virtuell jordglob.

Google har massor av möjligheter. Gå bara in och börja ”leka” och testa deras funktioner.

Den skeva vinkeln
Varför heter sökmotorn egentligen Google?

1996 kallade Larry Page och Sergey Brin deras första sökmotor för "BackRub", uppkallad efter en analys av internets "back links". 1997 dryftade Larry och hans rumskamrat en rad möjliga nya namn för den snabbt växande sökteknologin. Sergey minns den slutliga brainstormingen således:

Sergey och Larry försökte hitta ett bra namn – något som hade en koppling till indexering av en enorm mängd data. Sergey föreslog ordet "Googolplex" och Larry reagerade, föreslog då den förkortade versionen "Googol" (båda orden hänvisar till specifika, stora tal). Sergey utförde en sökning på internet för att se om det nya föreslagna namnet var ledigt och tillgängligt för registrering. Sergey var inte superbra på rättstavning och han gjorde det felet att han sökte efter namnet stavat som "google.com". Det var ledigt. Larry kunde acceptera namnet och några få timmar efter så registrerade han "google.com" till sig själv och Sergey. Domänregistreringen gjordes den 15 september 1997. På detta vis kom namnet in i de flesta människors medvetande och vardag och allt beroende på ett enkelt stavfel.


Månadens fråga till IT-panelen

Till IT-panelen (Itpanelet@mysecuritycenter.com) kan du komma med förslag på ämnen som vi skall ta upp och för att ställa frågor, som vi naturligtvis ska försöka svara på. Panelen kommer också varje månad välja ut några av de bästa frågorna till ”Månadens fråga”, som publiceras i den kommande utgåvan av En Sueco. MYSecurityCenter har varit så generösa att dela ut vinster i form av olika säkerhetsprogram till en av de frågor som valts ut som ”Månadens fråga”. Senaste månadens vinnare blir kontaktad direkt.

Hej Kim,
Jag är av den gamla skolan, från före Windows-tiden. Kan man fortfarande använda den gamla goda DOS Prompt i Windows 7?
Mvh
Dennis

Hej Dennis
Ja, du kan mycket väl använda DOS prompten i din Windows 7. Det görs på följande sätt:

Öppna din vägvisare och leta rätt på mappen som du vill starta DOS prompten i. Markera mappen – här håller du ner ”shift”-tangenten och högerklickar med din mus och det kommer upp en meny, där du väljer "Öppna kommandofönstret här". Så kommer du ut i DOS promten i den mapp som du valde att stå i och du kan använda DOS prompten som du vanligt.

Vänlig hälsning / Kim Boldig

 

Hej Kim,
Kan jag uppgradera min vanliga, gamla XP till den nya Windows 7 utan stora besvär?
Mvh Kalle

Hej Kalle
Nej, det kan man desvärre inte. Den möjligheten har Microsoft inte givit. Jag vill nu under alla omständigheter alltid rekommendera att installera den nya Windows 7 från grunden, då den är helt annorlunda än både XP och Vista systemen. På det sättet säkerställer man också att få korrekt drivrutiner osv i den nya Windows 7 installationen. Så om du vill byta till windows 7 från XP finns det bara en väg att gå, nämligen genom att starta från början med formatering och ny installation.

Vänlig hälsning / Kim Boldig

Hej Allesammans
Det har kommit flera frågor på hur man kommer in i alla de olika inställningspaneler i Windows 7, t ex användarkonton, administration osv osv bl a från Helle, Ole och Camilla.

Dessa kan faktiskt "samlas" under ett via ett så kallat GENVÄG ikon. Så här gör man:

1. Högerklicka på skrivbordet och välj att skapa en ny mapp.
2. Döp om mappen till följande namn: Godmode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
3. Ikonen kommer nu ändra sig och du har skapat din genväg.

Du har nu ALLT samlat under en ikon istället för att behöva leta efter t ex administration, användarkonto, enhetshantering osv osv.

Pröva det, du kommer att bli riktigt glad över denna nya ikon på ditt skrivbord.

Vänlig hälsning / Kim Boldig

Av Rune Skov, Kim Boldig – My Security Center

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.