Konstnären som gav oss mjuka klockor, stekta ägg och flygande elefanter, skapade sitt egna museum kallat Museo – teatro Dalí i sin hemstad Figueres. Här kan man också se soffan som är formad som Mae Wests mun, en storbystad staty ovanpå en Cadillac i pation och fantastiska takmålerier och självporträtt av mannen med ett cykelstyre på överläppen.
Följ med till Figueres och Salvador Dalís dimension.
Figueres är som ett dussintal andra katalanska städer. Bara ett fåtal skulle ge staden sin uppmärksamhet om det inte var för att Salvador Dalí föddes här och för att han valde att uppföra ett minnesmärke över sig själv i sin hemstad.
Dalí ville inte lägga sitt arv i andras händer, och byggde själv sitt museum och valde att göra det i stadens gamla teater. Det är ett uttryck för hans excentricitet och hans surrealistiska, och ibland kitchiga konst. Museet kallade han museum – teater och det är just vad det är. Bara det gör det värt att besöka Figueres.
Dalí ut över hustaken
Byggnaden som en gång i tiden var stadens teater, och var Dalí hade sin första utställning, blev bombat under inbördeskriget. Huset stod i ruiner fram tills att Dalí och stadens borgmästare på 1960-talet blev eniga om att det skulle restaureras och bli ett museum för stadens mest berömda son. Det öppnades 1974 och blev på 1980-talet utbyggt flera gånger.
Konstnären själv stod för utsmyckningen av byggnaden som skriker Dalí över stadens typiska nordspanska hus. Redan innan man hittar ingången, upplever man genom eggen på taket och bröden som är instuckna i muren, att man har sin helt egna surrealistiskt virtuella resa att vänta. Han stod också själv för inredningen av byggnaden som, även om hans verk hänger på många museer världen över, inrymmer den största samlingen.
Det är lätt att förlora sig själv i det som är Dalís värld. Den tämligen stora byggnaden består av en lång rad olika rum och trappuppgångar, gallerier och patior. Man ser en rad av hans personliga ägodelar såsom en ormsäng från en bordell i Paris, den kända röda soffan formad efter Mae Wests mun och näsa – och takmålningarna är av oändliga dimensioner och detaljer. Salvador Dalí själv ligger balsamerad i en glaskista i kryptan under scengolvet, mitt i huset. Överallt i byggnaden hänger hans välkända konstverk.
Dalí med bacon, Gala med fläskkotletter
Mjuka klockor överallt. Gala och Salvador, bland annat den var han själv och Gala ses i en spegel, medan han målar henne. Salvador med den nya mustaschen som han själv sa var inspirerad av Veláques. Salvador med mjuk bacon. Gala med fläskkotletter.
Kotletterna uttalade han sig om 1940 när han precis flyttat till USA. Ett utdrag ur en intervju lyder:
”Är det sant att du just har målat ett porträtt av din fru med två stekta fläskkotletter på skuldrorna?”
”Ja, det är riktigt, men fläskkotletterna var råa och inte stekta.”
”Varför?”
”För att Gala är rå.”
”Och varför fläskkotletter och Gala?”
”Jag tycker om fläskkotletter och jag tycker om min fru. Jag ser ingen orsak till att inte måla dem tillsammans.”
Han var överlag mycket intresserad av mat som den goda katalan han var. Det förekommer många matiga saker i hans konstverk, de mjuka klockorna, förklarade han, var inspirerade av mogen camembert.
Industriell konst
Många konstkritiker menar att Dalí, som sina katalanska konstnärskollegor Joan Miró och Antonio Gaudí, skapade sina bästa verk i sina yngre år.
Efter sin tid i USA var han fascinerad av de nya, industriella formerna och vände sig mer och mer bort från det surrealistiska, någonting som resulterade i att han 1928 blev utestängd från den surrealistiska klubben av självutnämnda surrealistiska konstnärer som han hade slutit sig till i Paris. Och surrealism är alltså inte, efter klubbens mening, verk som en telefon med hummerlur, damer med hattar av bröd och andra liknande säregenheter. De senare verken bär också prägeln av hans nyfunna intresse för atomfysik, holografi och religion. Andra menar att han blev utesluten från det surrealistiska samfundet på grund av hans, sägs det, fascination av Franco och Hitler. Själv förklarade han sig själv som både anarkist och monarkist.
Många av Dalís verk är kommersiella. På de små gatorna runtomkring museet i Figueres florerar butiker som säljer allt från cigarettändare till muggar, litografier och planscher, t-shirts och mycket annat. Parfymerier har Dalí-läppstift och -parfymflaskor på hyllorna. Men vem kan klandra dem. På så vis kan alla få med sig en del av Dalís dimension hem.
Kort om Salvador Dalí
1904: 11 maj Han föds i Figueres.
1928: Hans första konstverk ställs ut på teatern i hemstaden.
1922: Han börjar på konstskolan Academia de San Fernando i Madrid. Här blir han vän med konstnärer som Pepín Bello, Luis Buñuel och Fredrico García Lorca. Dalí insisterade på att vänskapen med den sistnämnda var platonisk.
1923: Han blir utkastad av Akademin strax före hans examen pga. hans uttalanden om att ingen var kompetent till att bedöma honom.
1926: Han målar brödkorgen, flyttar till Paris var han möter Pablo Picasso och blir medlem i den surrealistiska klubben.
1929: Han möter Gala (ryskan Helena Ivanovna Diakonova).
1931: Han målar ett av sina mest berömda konstverk, La Persiencia de la Memoria (minnets närvaro); den första med mjuka klockor.
1936: Han beger sig för första gången till USA var hans teatraliska stil tas emot med öppna armar och kommer på första sidan av Time.
1940: Gala och Salvador flyttar till New York.
1948: Paret återvänder till Katalonien.
1958: Gala och han gifter sig kyrkligt.
1969: Efter övergången till popkonst ritar han loggan för Chupa Chups.
1982: Kung Juan Carlos ger honom titeln Marques de Púbol. Han ger i gengäld en teckning till kungen som visar sig bli hans sista.
Samma år dör Gala.
1983: Parfymen Dalí lanseras.
1989: Salvador Dalí dör 23 januari i Torre Galatea.
Han gjorde över 1500 målningar, många skulpturer, litografier, bokillustrationer, smycken, scenografi och teaterkostymer samt tecknade serier för Disney och filmprojekt med bl.a. bröderna Marx och Alfred Hitchcock.
Fyra Dalí-museer
Teatro-Museo: Placa de Gala-Dalí 5, Figueres.
Dalí Joyas: Vid sidan av teatermuseet ligger ett mindre museum, uppkallat efter de smycken han skapade.
Portlligat: Huset i kuststaden Portlligat är också inrett som ett museum.
Púbol: Slottet i Púbol är också ett museum – ett så kallat casa-museo.
För ytterligare information om alla fyra museer, se: www.salvador-dali-org
Kopplingen till Katalonien
Salvador Dalí var katalan ända in i benmärgen. Trots många år i Paris och USA, återvände han alltid till Katalonien, och det var också där han levde sina sista år.
Gala och han bodde många år i Port Lligat, men efter Galas död flyttade han till slottet Púbol vid Girona som han hade gett henne 1968 för att hon skulle ha möjlighet att få lite avstånd från honom. Avtalet var att han alltid måste ha skriftlig tillåtelse för att besöka henne.
1984 uppstod en brand där Dalí blir svårt bränd och han tillbringade de sista åren av sitt liv på Torre Galatea i Figueres, precis vid museet.
Också i Figueres
Dalís museum är nog det mest intressanta i Figueres, men är man i staden bör man också besöka borgen Sant Ferran. Den är från 1800-talet och sägs vara den största byggnaden i Katalonien.
Läs mer på: www.figueresciutat.com
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001