Ung Svenska säljer Sverige till Spanjorer

Ung Svenska säljer Sverige till Spanjorer

Sofie Flensburgs jobb är att marknadsföra Sverige som resmål till Spanien, eller snarare till spanjorerna. Hon arbetar sedan nio månader som pr-coordinator på Visit Swedens kontor i Barcelona

Hur lyckades du få jobbet där?
Jag ordnade genom min utbildning, Creative Service Leadership som är en tvåårig KY-utbildning, en praktikperiod på samma kontor. Efter min praktikperiod där så blev jag erbjuden ett arbete när jag hade avslutat mina studier.

Vilka är dina erfarenheter av Spanien?
Jag har bott i olika delar av Spanien, men har samtidigt alltid jobbat med något inom hotell och service yrke. Jag kom exempelvis först ner till Spanien på sommaren mellan andra och tredje året på gymnasiet, då jobbade jag på ett hotell nära Sotogrande. Två år senare så kom jag tillbaka, den här gången så arbetade jag på ett café i Marbella, året efter så bar det av till Mallorca där arbetade jag som aktivitetsvärd på ett hotell. Efter det så flyttade jag till Teneriffa, och där fortsatte jag arbeta som aktivitetsvärd på ett hotell.

Efter att jag arbetat med turism i olika perioder så flyttade jag tillbaka till Sverige där jag började studera en KY-utbildning som inriktar sig på turism och framförallt ledarskap i Malmö. Inom KY-utbildningar (Kvalificerad Yrkesutbildning) så är en stor del av utbildningen lagd till praktikperioder, det vill säga att studenterna till stor del sina praktikplatser som också profilerar deras inriktningar. Jag åkte exempelvis till Nerja och gjorde en praktikperiod där, sommaren efter så skötte jag tillsammans med min bror hotellet medan ägarna var på semester hemma i Sverige. Och det var som sagt under min sista termin som jag åkte till Barcelona och gjorde min praktik på Visit Sweden, och här är jag kvar.

Du har ju sett olika delar av Spanien, vilken del tyckte du bäst om?
Ja, jag har ju haft chansen att få uppleva och se mig om en del här. Allt är olika, men jag tycker väldigt mycket om människorna i Andalusien. Där är folket mer avslappnat, och det finns inte samma stress som det finns har i Barcelona. Människorna är så öppna och vänliga, och det är inga problem med att komma in i gemenskapen. I Barcelona är det helt andra förutsättningar, det är en riktig storstad med allt vad det innebär, och människorna här är mycket mer stressade. Men samtidigt så har ju Barcelona allt det som en storstad kan erbjuda i form av teatrar, bio, konserter. Man kan inte ha tråkigt här, det finns alltid något att göra.

Ditt jobb går ju ut på att marknadsföra Sverige gentemot den spanska markanden, vad är de vanligaste fördomarna som spanjorerna har gentemot Sverige?
Man kan ju säga att det är de klassiska fördomarna som till viss del lever kvar, först att det är väldigt kallt året om, att Sverige är ett väldigt dyrt land, och att vi alla är blonda. Vad vi försöker att visa upp av Sverige är att vi både har storstad, med internationella designers och ett rikt nattliv, samt en närhet till den storslagna naturen. Varför inte kombinera några dagar i Stockholm med shopping och den vackra skärgården, för att sedan åka upp till Norrland och njuta av midnattssol eller norrsken?

Vad är dina framtidsplaner?
Just nu så vill jag stanna kvar i Spanien, men senare längre fram så vet jag inte om jag kommer att flytta tillbaka till Sverige. Men det är inget som jag planerar nu, då jag trivs här i Barcelona, med jobbet och allt, och sedan så är den svenska vintern alldeles för lång för mig, jag föredrar det spanska klimatet.

Av Anna Johansson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.