Peter, min äldsta son, har varit på besök. Peter är allergisk mot mina två hundar och får astma av dem. Därför vänds huset upp och ned och allt städas och rengörs precis innan han kommer. Jag var sjuksköterska en gång i tiden, på en barnavdelning där det fanns barn med astma, och det har nästintill gett mig panikångest för människor med astma. Därför tvättas och klipps hundarna inför hans besök. Hundkorgar, hundskålar, sofftyg mm. tvättas. Det dammsugs, tvättas och vädras i alla vinklar och vrår. I bästa fall brukar vi ha terrassdörren öppen, så han sitter han vid dörren och prata med oss, eller så får vi klä oss efter väder och hålla oss utomhus. Hans sovrum håller vi alltid hundfritt, och han klär om i badrummet för att inte få hundhår med sig in i sovrummet. Då han älskar hundar, händer det att han klappar dem, och därefter måste han alltid tvätta händerna.

Denna gång förflöt besöket helt annorlunda…
Han hade nämligen sin nya flickvän med sig. Dessa två människor var helt enkelt så glada för varandra, och båda strålade som solen, så det värmde oss alla ända in till hjärtat. Det bästa var, att han ”glömde” att få astma. Han satt till bords inomhus utan öppna fönster och var helt normalt tillsammans med oss. Det var helt underbart.
Ovanstående är ett skolexempel på, hur immunsystem och psyke hänger samman. Allergiker, som i Peters fall, är ofta mycket känsliga personer. De astmatiska reaktioner, som är en följd av allergi, är ofta typiskt hos människor som har en sida av förträngd sorg, och en känsla av, att det inte finns en plats för dem här i livet. Andra medverkande psykiska faktorer kan vara ilska och skuldkänslor.
Självklart är det inte ”bara psykiskt”. Generellt handlar det om att immunförsvaret behöver stärkas. De vanligaste symtomen som visar på allergi är astma och astmatisk bronkit, eksem, hösnuva och nässelutslag.
Ofta kan man se ”läckande” slemhinnor i tarmen. Genom läckande slemhinnor kan främmande ämnen tränga igenom barriären, det som starka slemhinnor annars skulle förhindra. I många fall fungerar inte tarmfloran som den bör. En god tarmflora är viktigt för ett fungerande och starkt immunsystem.
Ordet allergi härstammar från grekiska och betyder ”an annan reaktion än normalt” och detta bekräftar säkert alla allergiker.
Allergi kan ha många olika orsaker, t.ex. dålig vitamin – och mineralbalans, gamla infektioner, som har, eller som hela tiden belastar immunsystemet, eller det kan också bero på dålig kost. Självklart spelar arvsanlag också roll. I dessa moderna tider har kemikalier, t.ex. utsläpp från bilar, industrier och lantbruk också en väsentlig roll. Min senaste erfarenhet, var en kund, som led av allergi mot elektromagnetism. Det är en allergi mot de pulserande vågor som kommer från våra nät av, högspänningsledningar och högfrekventa elektromagnetiska fält som finns kring mobilmaster. – Läskigt.
När det gäller mat märker jag att det är många, som inte tål mjölk och mjölprotein, samt produkter med vete och därmed veteprotein (gluten).
Det är viktigt att hitta orsaken till allergin. När man har gjort det bör orsaken så långt som möjligt undvikas. De vanligaste allergiorsakerna är t.ex. pollen, damm, djurhår, vissa livsmedel, parfym, läkemedel osv. Var uppmärksam på, att det också kan vara tal om eventuell kvicksilverförgiftning från amalgamfyllningar.
Vi har just nu en härlig vår, när ljuset kommer tillbaka, träden grönskar och buskarna blommar ut i helt underbara färgsymfonier ackompanjerade av fågelkvitter. För många människor är det emellertid en tid med allergi och hösnuva med nysningar, röda ögon och täppta näsor, då de utsätts för vissa träd, buskar och gräs. Lider du av hösnuva i form av pollenallergi så var uppmärksam på, att det kan vara en korsreaktion med något livsmedel, och därför kan det vara en god idé att undvika vissa ingredienser, i alla fall under pollensäsongen. Du kan ta reda på om du har en korsreaktion, om du, när du äter vissa livsmedel, känner att läpparna svullnar och kliar, klådan kan fortsätta i mun och svalg och känns nästan ända ut i öronen.
Det kan också förekomma mer diffusa symtom såsom diarré, hyperaktivitet, nedstämdhet, retlighet, trötthet och utmattning.

Hjälp till självhjälp
Det kan vara nödvändigt med antihistaminer, men se till att du rådgör med en läkare innan du tar dem. Stärkandet av ditt immunförsvar är bra i kombination med medicinsk behandling.
Det kan vara svårt att få den nödvändiga hjälpen för att göra en allergiutredning, så ofta är det du själv som får vara detektiv och avgöra, om det är någonting, som upprepar sig när du plötsligt känner att det är någonting som inte står rätt till.
Till att börja med kan du tänka kostmässigt, och det kan vara en bra idé att få råd och vägledning hos en professionell vägledare. Vanligtvis handlar det om mjölkprodukter, vete, vitt socker, färgämnen och kaffe. Uteslut det du inte tål i tre månader, sedan kan det oftast ätas igen i mindre volymer och mer sällan.
Är det pollenallergi, finns det olika medel att pröva, t.ex. perilla blad, som är ett naturligt antihistamin, det finns i både flytande och i kapselform och också som tuggummi. Verkningen kommer som regel inom en ½ timme. Medlet har störst verkan om du börjar med det ca 10 dagar innan pollensäsongen.
Det finns också Nazalese, som är så simpelt som trädcellulosa, sam man sprayar i vardera näsborre. Det skapar ett skydd så att pollen inte kan tränga igenom till matcellerna och utlösa ett allergiskt anfall. En sprayning två gånger om dagen kan verkligen vara effektivt. Medlet tåls av barn.
Diasin är ett medel med högt halt av diaminoxidas och hjälper till att skapar balans, det bryter ned histamin från histaminrik mat t.ex. korv, ost, tomater mm. i tarmen. Dosering, 1-3 kapslar dagligen före maten.
Oralmat är ett kosttillskott som utvinns från rågplantan och kan hjälpa till att stärka immunförsvaret.
Det är av stor betydelse att vitamin/ mineralbalansen är i ordning. En del överkänsliga människor har ofta brist på en eller flera vitaminer/ mineraler, och ofta kan symtomen minskas märkbart med bara kosttillskott. För att skapa en naturlig barriär i slemhinnorna är det viktigt med tillräckligt av A-vitamin, det stärker slemhinnorna, B-C-D- och E vitaminer. Det verkar som om C och E vitaminer sänker nivån av histaminer i blodet. Kom ihåg mineralerna zink, silicium och magnesium. Magnesium stabiliserar cellmembranen. Magnesiumbrist är vanligt och kan förvärra allergi eller överkänslighet. Har du nedsatt njurfunktion ska du dock vara försiktig med magnesium. Det sägs också i viss litteratur att brist på molybden ökar risken för allergi. Tillslut, de viktiga Omega-3 fettsyrorna som bör tas vid alla typer av allergi då de kan lugna immunsystemet.
B6 är ett naturligt antihistamin. Det är särskilt viktigt vid allergi där reaktionen är vätskeansamling, vilket är en vanligt. Dessutom bidrar B6 till bildandet av röda blodkroppar, så motståndskraften stärks. Doseringen kan vara mellan 50-200 mg per dag och bör alltid, enligt min mening, tas i samband med en multi-B produkt, annars skapas nya obalanser. Om din allergi ger nässelutslag, kan det vara nödvändigt med upp till 200 mg 3 gånger dagligen, eventuellt också med C-vitamin 1000 -3000 mg per dag. I vissa fall kan det även vara bra med tillskott av Q10.
Leverproblem kan leda till allergi och intolerans, då det är absolut nödvändigt att levern kan rensa ut de främmande ämnen som upptas av tarmsystemet. Vi ska alltid ta hand om vår lever. För mycket mat, alkohol och kemikalier är en stor belastning av våra liv, så det kan vara en god idé att ta en tistelkur då och då, som är bra för att rensa levern när den blivit överbelastad. Tistel tas i kapselform, men kan också drickas som te 1-5 koppar per dag. Ät gärna bittra saker samtidigt såsom grapefrukt, blåbär, kronärtskocka, gurkmeja mm.
Liksom att du ska tänka på din lever bör du också uppmärksamma dina binjurar. Man talar i dag mer och mer om trötta binjurar vilket också kan leda till utvecklandet av allergier. En bra hjälp för binjurarna är att inte pressa dig själv för hårt i alla situationer. Tänk istället på att prioritera de saker som gör dig lycklig. Ta dig tid att ta hand om dig själv, läs bra böcker, spendera kvalitetstid med dem du tycker om mm., ät sunt och se till att sova tillräckligt, minst 8 timmar per natt.

Små tips
Var försiktig med rökning och begränsa alkoholintaget. Alkohol kan förvärra risken att utveckla överkänslighet.
Många människor med olika former av överkänslighet har blivit hjälpta av akupunktur. Är du pollenallergiker är det särskilt effektivt att få akupunktur i början av säsongen.
Besök eventuellt en kiropraktor för att få ryggraden justerad. En avslappningsterapeut är också en bra idé vid astma.

Av Anni Dahms, Anni´s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.