Varför flaskvatten är farligt för hälsan

Varför flaskvatten är farligt för hälsan

Var går övre gränsen för att klortillsättningen kan vara en hälsorisk?
Det får vi inte svar på, av den enkla anledningen att det inte har gjorts en hälsomässig långtidskontroll av klortillsättningar i dricksvatten.
Forskare vid Birmingham University undersökte 400 000 spädbarn, och kom fram till att höga doser av klor i dricksvattnet kan påverka utvecklingen av fostret, skriver Sky News.
Tre vanliga, men allvarliga defekter, skiljer sig speciellt. Dessa var: hål i hjärtat, harmynt samt att delar av hjärnan, skallen och skalpen saknas.
Sjukdomarna förbinds ofta med kemiska ämnen som kallas trihalometaner (THM) och bildas av klor och enkla organiska ämnen i vattnet.
Avdelningsdirektör för vattenhygien på Folkhälsoinstitutet i Norge, Truls Krogh, säger att man har sett motsvarande resultat tidigare, men att det inte är enkelt att dra klara slutsatser, särskilt om klortillsättningen är låg. Vi vet att klortillsättningen varierar med temperatur och det är ju naturligt om sommaren i Spanien att faran för bakterieväxt i rörledningarna är betydligt större än när temperaturen sjunker på vinterhalvåret.
Vad är låg dosering?
Vad är den hälsomässiga risken och långtidsverkan för oss och inte minst för våra barn och barnbarn om de dricker vatten med en klortillsättning? Myndigheterna vet inte och vad skall vi då förhålla oss till?
Slutsatsen bör bli:
Se till att ditt dricksvatten är rent, utan klor eller andra kemikalier.

Rent dricksvatten, men inte från plastflaskor.
Det är bevisat giftiga kemikalier i vattnet i plastflaskor. Kemikalierna kommer från produktionen av plast till flaskorna och det har visat sig att när temperaturen stiger ökar överföringen av giftiga kemikalier från plasten till vattnet. Plastflaskorna blir utsatta för temperaturer upp till 50-60 grader i transport och på lager under sommarmånaderna.
I tillägg har de flesta producenterna av dricksvatten på plastflaskor, tillsatt klorid (salt) för att förbättra smaken. Det är ju naturligt att vatten på flaskor efter en tid inte smakar eller har samma fräschör och därför ger en tillsats av salt intryck av friskt vatten.

Vad skall vi göra för att få det vatten vi vill ha?
Det finns ett enkelt och billigt keramiskt dricksvattensfilter med kolfilter. Det monteras i skåpet i köksbänken och levereras med egen kran.
För de som hyr bostad så finns samma filter för fristående placering på köksbänken med koppling till blandaren och då kan man lätt ta med det när man reser.
Med detta dricksvattensfilter får man rent och säkert dricksvatten och till ett pris för endast 3 cent per liter, medan flaskvatten kostar från 10 cent per liter eller mer.
Dricksvattensfilter ger bättre dricksvatten, billigare, och så slipper man att bära tunga vattenflaskor.
Duschar man i klorvatten kommer håret att bli torrt och hårbotten reagerar ofta med mjäll. Huden blir också torr och har man psoriasis, allergi och liknande hudproblem, skall man aldrig duscha i klorvatten.
THM (trihalometaner) verkar irriterande på hud och slemhinnor och kan förstärka hudproblemen. Dessutom kan lungorna utsättas för mikroskopiskt små vattendroppar, som innehåller THM.
Det finns ett litet duschfilter som monteras på duschblandaren och avlägsnar 98 % av klorinnehållet i vattnet. Det har en kapacitet på 60.000 liter och filterinsatsen kan ändras. Duschfilter är en billig investering för ett hälsomässigt bättre duschvatten.

Av Eirik J. Petterson, Pure Water Tech S.L.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.