Yoga på stranden – kom och var med!

Yoga är din genväg till att få frid och balans i din kropp, och i din vardag. Tänk dig att starta dagen med att känna den mjuka, varma sanden under dina fötter, vara på stranden under en klar, blå himmel, känna solens behagliga, varma strålar, som skiner på dig, höra havets brus och känna brisen omkring din kropp – det här är en sensationsupplevelse, det i sig själv är healing för själ, kropp och sinne.
Därför – oavsett om du hör till dem, som vaknar först på riktigt kl. 10:00, eller om du hoppar upp ur sängen kl. 07:00, så är detta det perfekta sättet att börja dagen på. Det kommer verkligen att få dig känna dig bekväm i hela kroppen resten av dagen.
Jag kommer under juni, juli och augusti arrangera fys-yo-lates på stranden varje torsdag morgon kl. 09:30-11:00 – så kom och var med. Du kan komma så många gånger som du har lust, ingen anmälan behövs och du betalar 7 euro per gång. Det hela äger rum på stranden vid Sohail-borgen i Fuengirola, mellan bron och borgen, och det finns alltid parkering. Det enda du behöver ha med dig är en handduk, en matta (om du har en)och bekväma kläder som du kan röra dig i.

Känn efter hur din kropp har det
I stort sett alla leder i kroppen kan bli orörliga på grund av stela och spända muskler. Det är dock långt ifrån nog att bara mjukgöra de stela musklerna. Musklerna på andra sidan av leden kan vara förslappade, så de bör stärkas, så att kroppen inte kommer i obalans av att bli mer flexibel. För detta är yoga och pilates utmärkt. Musklerna sträcks på en sida av leden, samtidigt som musklerna på andra sidan stärks i nästan alla övningar. Så hör du till dem, som inte kan eller har svårt med att knyta dina skosnören utan att lyfta upp foten på en pall? Eller känner du dig trött i och stel i kroppen, trots att du faktiskt är aktiv och motionerar? – Då är det en bra idé att komma igång med kombinerad yoga och pilates. Du kan återvinna din styrka och smidighet, du får en märkbart bättre hållning, blir medveten om din kropp och får helt enkelt ut mer ur vardagen.

Vad är fys-yo-lates?
Det är en träningsform, vari jag kombinerar Fysioterapi, Yoga och Pilates. På så sätt kommer kroppen i balans genomökad kroppsmedvetenhet, förbättrad muskelkontroll, flexibilitet, koordination, balans, styrka, spänstighet och andning – och träningen är såväl metal som fysisk.
Fys = Fysioterapi – jag som fysioterapeut är alltid mycket medveten om bl.a. kroppshållning och funktionell träning, som inte belastar kroppen, men som styrker den, vilket jag lägger stor vikt på i min undervisning.
Yo = Yoga – betyder att ”förbinda” eller ”förena”, och här tänker jag framförallt på att förena och upprätthålla förbindelsen mellan den fysiska kroppen och den andliga och känslomässiga sidan av dig själv, så att du blir mer människa. När du gör de olika yogaövningarna, påverkar du kroppen och rör hela organismen, vilket kommer göra dig och din kropp sundare, smidigare och få harmoni i sinnet. Yoga skapar balans i kropp och själ, så att din hälsa kan blomstra. Yogaställningarna bearbetar den fysiska kroppen, medan andningsövningarna bidrar till att kontrollera och lugna sinnet.
Lates = Pilates – kallas också den nyaste, äldsta träningsformen. Pilates är faktiskt 80 år gammalt, och utgår från filosofin ”no pain, all gain” och stärker kroppen inifrån genom att bygga upp det starka muskelkorset. Både de små och stora musklerna stärks, vilket ger starka och smidiga muskler. Primärt handlar det om att träna mage och rygg och riktas till de djupa, stabiliserande musklerna, de som ofta glöms bort i traditionell träning. Genom de åtta grundbegreppen inom Pilates, som är avslappning, koncentration, kroppsbalans, andning, centrering, koordination, flytande rörelser och uthållighet, tränar du musklerna på rätt sätt och med detta uppnår du, det man kan kalla ett mer definierat utseende.
Du utvecklar långa, smidiga muskler och får en fin och korrekt hållning, du bygger upp styrka och uthållighet med fokus på kroppsmedvetenhet. Tillsammans med en medveten andning uppnås stort välbefinnande i kroppen i form av aktiv avslappning. Dina spänningar och din stelhet minskar, dina leders böjlighet ökar, och du återfår kroppens naturliga balans.
Du märker resultat, oavsett om du drömmer om en fast, stark och smidig kropp eller om en effektiv trollformel som får stress och spänningar att försvinna.

Vad händer i fys-yo-lates-undervisningen?
Fys-yo-lates är inte konditionsträning, så du får inte upp pulsen. Det är kombinationsträning, var målet är att stärka kroppen från insidan, du undviker skador och minskar vardagligt slitage på kroppen. Genom träningen uppnår du samtidigt en större kroppsmedvetenhet och känner att du har varit i kontakt med alla kroppens muskler.
Du kommer att återfå smidighet, styrka och balans, du får en bättre hållning och blir snabbt medveten om du använder din kropp på rätt sätt till vardags. Detta med balans mellan kroppens fram och baksida, djupa och ytliga muskler, höger och vänster sida osv. , genom att det skapar en grund för en bra kroppshållning.
I fys-yo-lates-undervisningen går du igenom hela kroppen – även de muskler, som du inte tänker på att du har, kommer att tränas, blodcirkulationen stimuleras i hela kroppen och det skapar balans mellan kropp och själ. Du kommer efter 1,5 timmar på stranden att märka, att hela din kropp är genomarbetad och avslappnad, ända in till bindväv och skelett, och du får mer energi och ett inre lugn.

Avstressande

Det är viktigt att alltid ha ett fritt flöde av energi kroppen för att upprätthålla en god hälsa, och det tänker jag mycket på i min undervisning. Övningarna skapar ett energikretslopp, och med djup, lugn och regelbunden andning, blir kroppen avslappnad och sinnet tillfreds. Flödet av energi och kontrollen av andningen kommer att balanseras genom övningarna, då du under fys-yo-lates-timmarna tvingas att dra ned på tempot, glömma all vardagsstress och fokusera på andning och medvetenhet, medvetenhet om din kropp och hur den rör sig. Träningen bygger mycket på lugn och harmoni och begränsas inte bara till musklerna, utan ger en inre massage och styrka till både kropp och själ. Fys-yo-lates är mycket skonsamt, och därför kan alla oavsett träningsvana och ålder vara med. Det viktigaste är, att du är motiverad och har lust att använda kroppen.
Slut nu dina ögon – efter att du fått en aning om, vad fys-yo-lates är, och tänk igen på hur det skulle vara att början av dagen med att känna den mjuka, varma sanden under dina fötter, vara på stranden under en klar, blå himmel, känna solens behagligt, varma strålar, skina på dig, höra havets brus och känner brisen omkring din kropp – jag ser fram emot att se dig på stranden bakom Sohail – borgen i Fuengirola.

Av fysioterapeut Bertiina Larsen – www.bertiinalarsen.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.