Tiger Woods på Finca Cortesín

Tiger Woods på Finca Cortesín

Det är en stor chans att man kan få uppleva världens bästa spelare Tiger Woods på Finca Cortesín. Vi har lyckats få en av de största golftävlingar, Volvo World Play Championship till superbanan i Andalusien.

Man har skrivit ett avtal på 4 år från 2011 till 2014. Prissumman kommer vara på 3,4 miljoner euro och därför kan det bli mycket intressant för världens bästa golfare, Tiger Woods. Normalt kräver han minst en miljon dollar i startpeng men han har för närvarande stora personliga problem. Han hoppas på att vinna alla de stora turneringarna, och därför är det möjligt att han deltar i denna stora tävling.
Tävlingen hålls mellan 19 – 22 maj 2011.

Atalaya Golf & Country Club

Atalaya Golf & Country Club har 2 stycken 18 håls banor belägna i den mest exklusiva delen av kusten. Atalaya Old Course öppnade 1968 och är designad av arkitekten Bernhard von Limburger, som var en av Tysklands bästa golfspelare. Han har varit utomordentligt duktig med designen av Old Course, som är en typisk parkbana, och som är lätt att gå. Vid första anblicken verkar den vara ganska enkel men det är den inte.

Banan är 5860 meter från gul och 5034 meter från röd tee. På alla par 4 och par 5 hål kan du använda din driver eftersom fairways är relativt breda och har Bermuda gräs. En sak är viktig – träffa fairway! Greenkeepern är väldigt duktig, så om du inte träffar fairway blir du straffad direkt. Semiruffen är svår men rättvis, där du ögonblickligen tappar ett slag om du hamnar i ruffen. Vi förlorade många gånger bollen i denna höga ruff. Greenen är ett kapitel för sig. Den är mycket kurvig och nästan helt omgiven av djupa bunkrar, men är likväl mycket reell.
Då banan är över 40 år gammal är planteringarna verkligen någonting extra. Över 20 meter höga eucalyptus- och olivträd och fullt av mimosor gör denna bana till en upplevelse.

Atalaya new Course
Efter en lysande succé med Old Course bestämde man sig för att anlägga New Course 1992. Den designades av Paul Krings och utmaningen var riktigt stor, då banan ligger i en terräng av skiftande flackt och bergigt landskap.

Banan är relativt kort – par 71 – med 5044 meter från gul tee och 4356 meter från den röda. Tillskillnad från Old Course vill jag förslå att du lämnar din driver hemma. Du bör slå alla slag olika för att inte få trubbel. Ta med dig dina järn och studera banguiden grundligt. Du måste verkligen använda huvudet om du ska gå runt New Course med bra poäng. En viktig sak när du går denna bana är att njuta av naturen och utsikten. Du har på flera platser utsikt över Medelhavet och Gibraltarklippan.

Varje år hålls PGAE Team Championship på banan. PGAE som är Deutscher Golf Verband har sen 1995 använt de två banorna som officiella träningscenter.

Jag kommer självklart att välja Old Course som jag tycker är en bra golfbana, medan New Course är en svårare och mer komplicerad bana. Gemensamt för dem båda är att de är i riktigt gott skick.

Old Course förtjänar 4 golfbollar
New Course förtjänar 3 golfbollar

Atalaya Golf & Country Club har en av kustens största och bästa driving range på 90.000kvm och utöver det även chipping områden och putting greener.

Klubbhuset är en typisk andalusisk byggnad med restaurant, caddymaster och golfshop.
Restaurangen är typisk spansk med rimliga priser.

Vid hål 1 och 10 på Old Course finns det en trevlig ”Ryder Cup Bar” där du kan kö

pa smörgåsar och korv.
Det är samma greenfee för både Old Course och New Course.

Greenfee för 18 hål är 80 euro och för 9 hål 42 euro från 1 februari – 30 april
Greenfee för 18 hål är 60 euro och för 9 hål 32 euro från 1 maj – 31 maj
Greenfee för 18 hål är 50 euro och för 9 hål 30 euro från 1 juni – 30 september
Greenfee för 18 hål är 80 euro och för 9 hål 42 euro från 1 oktober – 30 november
Greenfee för 18 hål är 60 euro och för 9 hål 32 euro från 1 december – 31 januari

Världens bästa på Finca Cortesín
Volvo World Match Championship drar av stapeln på superbanan Finca Cortesín 19-22 maj 2011. Förra gången turneringen spelades på Finca Cortesín var 2009 och den gjorde stor succé. Då var det världens 16 bästa spelare som kvalificerade sig till den, detta kommer nu ökas till 24 spelare. Det kommer vara världens absolut bästa spelar som deltar, eftersom man har höjt prissumman till hela 3,4 miljoner euro med 800 000 euro till vinnaren. Det är bara Majors World Cup Championship och Dubai World Golf Championship som har större prissummor. Det är spelarnas resultat under 2010 som är avgörande för att kvalificera sig.

Finca Cortesín Golf Clubs 18 håls bana är designad av Cabell Robinson, som har varit otroligt kreativ. Mer än 100 bunkrar, många hinder och tees gjorda i tre olika nivåer med avseende på vita, gula och röda tees. El Cortesín är för pro:s och bra och stabila amatörer. Banan är 6352 meter från vit, 5884 meter från gul och 4852 meter från röd tee.

Banan ligger en och en halv kilometer från betalmotorvägen i Casares mellan Marbella och Sotogrande. Det är 100 km till flygplatsen i Málaga och 50 km till Gibraltar. Banan ligger några hundra meter från Medelhavet och har fantastisk utsikt över Afrika och Gibraltar. Området banan ligger i är mycket kuperat, varför det emellanåt är mycket blåsigt.

Cortesíns designer Cabell Robinson har haft optimala förhållanden när han skulle designa banan. Där fanns ingen bebyggelse och banan skulle designas med mesta möjliga hänsyn till miljön. Därför är man naturligtvis riktigt stolt över att man har fått det största erkännandet inom området miljö, Certifikatet ISO 14001 ges enbart till golfbanor som följer mycket stränga bestämmelser. När man spelar känner man också att man befinner sig i ren miljö.

Stig Wiiberg, Golf En Sueco

Av Stig Wiberg

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.