Är det rätt och rimligt?

Öllegård och Bengt Nilsson med kreditkortet som de inte har kunnat använda i banken

Om den behandling vi får är rätt och rimlig, och om de förklaringar som därmed följer är påhitt eller fakta? – det är frågor som man som ”utländsk” medborgare i ett land emellanåt kan vara tveksam inför. Språkbarri-ären är en stor utmaning, som man bör vara mycket uppmärksam på, för ofta är det inte så annorlunda i Spanien som det är i Sverige. Problemet är snarare, att vi inte förstår det som sägs helt och hållet, och därför uppstår det lätt misstankar. En annan sak som vi utlänningar bör vara uppmärksamma på är de myter, som lätt uppstår i våra ”gettos”. Det var inte allt för länge sedan som jag fick höra en av dem. ”Om det inte sker någon aktivitet på ditt bankkonto under nio månader, stänger banken kontot och tar pengarna”. Det var en grupp svenskar som var i gång och utbytte livserfarenheter om livet i Spanien. Och snart förstod jag, att detta, helt absurda rykte, hade cirkulerat en längre tid.
Självklart stänger inte banken ett konto, så länge det finns innestående belopp.

Men så är det med rykten: man gör en höna av en fjäder, vilket är olyckligt för dem som känner sig kränkta, men säkert också för dem, som beskylls för att göra någonting fel – eller som i vart fall gör någonting som vi anser är lite märkligt. Därför: fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite!

Nekades att ta ut pengar i banken
En Sueco har kontaktats av två läsare, Öllegård och Bengt Nilsson, som under de sista sju åren hyrt ett hus i Nueva Andalucía. Under denna tid har det varje månad gått till den bank, som husets ägare använder, för att ta ut hyran på 600 euro från deras kreditkort och sätta in beloppet på husägarens konto.
”Det första året var det inga problem, men så började de anställda att säga att maskinen inne i banken inte fungerade, och att vi istället skulle ta ut pengar ur automaten och sedan komma tillbaka för att sätta in pengarna, antagligen för att de på det sätta tjänar en extra avgift”, berättar Bengt Nilsson, och fortsätter: ”Vi bad om att få tala med den ansvariga. Efter ett tag kom bankassistenten tillbaka och sa, att chefen hade lyckats att få igång maskinen igen. Så gick det ytterligare några månader, men varje gång var vi tvungna att fråga efter chefen, tills inte ens det fungerade längre”.
I stället för att ta ut pengar i själva banken, var Bengt därefter tvungen att ta ut pengarna i automaten ute på gatan, och det, känner han, är orimligt, då han på så sätt debiteras en uttagsavgift – och känner sig lurad.
”Enligt vår enkla undersökning gäller detta på alla de kontor som denna bank har i Marbella, Puerto Banús och San Pedro. Vår fråga är därför: Gäller det bara vår bank, eller har alla banker ”fel” på sina kreditkortsmaskiner i kassan? Det måste väl vara svårt för bankerna att försvara ett system som ökar risken för rån och skimming”, kommenterar paret från Norrköping.

Rätt och rimligt?
Till saken hör dock, att de själva inte är kunder i denna bank, men har velat ta ut pengar med ett svenskt kreditkort, sätta in pengar på husägarens konto, som i princip kan ta ut dem dagen efter, varför det inte finns något intresse för banken att tillåta att man tar ut pengar utan att man samtidigt betalar en avgift. ”Det är möjligt, men skulle det i så fall inte vara bättre att vara ärlig, än att ge automaten eller maskin-en skulden?”, säger Bengt.

Fakta
En Sueco har pratat med den berörda banken samt med flera andra, och fått samma svar.
Man kan inte göra avgiftsfria uttag med ett kreditkort i en bank, där man inte själv är kund, endast i den egna bankens automater.
Är man kund i banken, kan man genom att visa giltig legitimationshandling ta ut upp till 600 euro per dag, på vilket kontor som helst. Men rör det sig om högre belopp, så bör man vända sig till sitt eget kontor, eller be kontoret du besöker kontakta ditt eget kontor för ett godkännande.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.