Hej!
Mitt namn är Maria och jag är 71 år gammal. Jag är frisk men tar lite mediciner mot depression, högt blodtryck och blodförtunnande.

Ibland känns det som om jag är torr i munnen. Jag fick 4 implantat med en bro som skruvades fast på dessa implantat för 5 år sedan. Jag har inte varit hos någon tandläkare sedan dess för jag har bott på olika ställen i två olika länder efter att min man gått bort.

För något år sedan började det att blöda runt ett av implantaten när jag borstade och nu känner jag att skruven är lös. Min tandläkare sa ju att dfe skulle vare för resten av livet…

Hej Maria
Tack för ditt brev. De flesta mediciners biverkningar är minskad salivproduktion och man kan då behöva tillföra något extra preparat mot muntorrhet som din tandläkare kan råda dig om.
Implantat är en fantastisk behandling med otroligt hög lyckandefrekvens. Men implantaten kan liksom dina egna tänder lossna om du inte rengör tillräckligt bra runt skruvarna. Arbetet slutar inte den dagen då din tandläkare har skruvat eller cementerat fast din bro/krona i munnen. Vanligtvis berättar tandläkaren hur ofta han/hon vill se patienten på kliniken för revision och rengöring. De revisionerna och tandrengöringarna är av mycket stor betydelse för att behandlingen ska lyckas. Då har tandläkaren möjlighet att se eventuella komplikationer och behandla i tid innan implantatet/tanden måste dras ut eller lossnar av sig själv.

Periimplantit är en infektion med åtföljande benförlust (liksom tandlossning) kring ett implantat. Främsta orsaken till periimplantit är angrepp av mikrober på vävnaden runt implantatet som framkallar en inflammatorisk respons (blödning) som, om den lämnas obehandlad, leder till ett kroniskt tillstånd. Skadorna som uppstår runt implantaten är vanligen i form av kraterliknande defekter i benet runt implantatet. Om tillståndet inte behandlas finns en överhängande risk att hela implantatet lossnar och därmed går förlorat. I sådana fall måste käkbenet återuppbyggas innan ett nytt implantat skall kunna förankras. Det tar lång tid och är både krävande och kostsamt för patienten.
Om periimplantit inte behandlas korrekt finns även en risk att närliggande tänder och implantat påverkas.

Avslutningsvis vill jag råda dig att uppsöka en tandläkare du har förtroende för och lyssna noga till hans/hennes råd om hur ofta du ska träffa tandläkaren/tandhygienisten för tandrens av dina tänder och implantat. Det är ingen skillnad på efterbehandlingen av tänder/implantat/kronor/broar eller fyllningar. Det vikt-iga är alltid att de hålls rena och fria från plack och tandsten och det kan din tandläkare och tandhygienist hjälpa dig med så att dina tänder förhoppningsvis kan vara för resten av livet.

Välkommen att kontakta oss på Nordic Dental Centre om du har fler frågor.

Av tandläkare Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.