8 000 döda fåglar i Italien, flera tusen döda fåglar runt om i världen. 100 000 döda fiskar – av oförklarliga orsaker. Alla naturkatastrofer som skett i Ryssland, översvämningar i Pakistan och i Australien, samt på många andra platser, som alla tycktes inträffa när de drabbade skörden som värst. Är det vi människor som orsakar katastroferna? Och vilka konsekvenser kommer de att ha på matvaror, priser och på världsekonomin? Vart är vi på väg med vår etik? Ökad övervakning och kontroll, samt mer av den var-an, etsade sig så småningom fast i mitt sinne, och gjorde så att jag hade svårt att sova, och det påverkade min nattsömn. När jag äntligen somnade, var det bara några få timmars orolig sömn. Jag hade helt enkelt blivit så övertrött att jag inte kunde somna – ända tills en dag, då en mycket god vän sa, att han tyckte, att jag hade förändrats under den senaste tiden. Det sårade mig, men ögonblickligen visste jag att jag var tvungen att ta ett snack med mig själv. Jag kan inte förändra världen, men jag kan medverka till, att min omgivning har det bra och tryggt. För att komma dit, och för att finna ro och harmoni var jag tvungen att börja med en ordentlig nattsömn, så att jag återigen kunde njuta av livet och hantera dagens utmaningar och glädjeämnen.

Sömn som anti-aging
Sömn är en av de allra bästa medlen för att optimera växthormonet som saktar ned åldringsprocessen. När du sover djupt, repareras cellerna, hjärtrytmen avtar, blodtrycket sjunker något, syreupptaget minskar, din andning blir långsammare, hjärnvågorna skiftar till alfavågor och medvetandet försvinner. För lite sömn bidrar till att vi åldras snabbare. De flesta av oss kan klara av några få dagar med för lite sömn, men vi behöver bara se oss själva i spegeln för att snabbt upptäcka, att vi har fått mörka ringar under ögonen, och att huden har blivit gråaktig och tappat sin lyster.
Det är viktigt att vi prioriterar 7 – 8 timmars god sömn varje natt. Naturlig, uppiggande sömn är den billigaste och lättaste vägen till att undvika åldrande.

Sömn och immunsystem
Sömnen är livsviktig. Det finns undersökningar som visar att immunförsvaret minskar med upp till 30 % om du sover för lite under en längre period. För lite sömn kan också bidra till att man uppfattar smärttillstånd som värre.

Sömnlöshet
Det är dessvärre ett mycket vanligt problem, som jag tror, drabbar oss alla, förr eller senare. Man räknar med att minst 10 – 15 % regelbundet lider av sömnlöshet eller sömnstörningar. Många människor blir desperata och tar till mediciner, när de inte kan sova, men du ska veta att sömnens kvalitet försämras, i och med mediciner, och att det finns risk för att vi går och är trötta hela dagen. Det kan också vara svårt att sluta med medicinen, och det är inte ovanligt att det tar en vecka från att du har slutat med sömtabletter, tills att din egen sömnrytm fungerar normalt igen. Om du, av en eller annan anledning, måste ta medicin för att sova, så använd det under högst ett par veckor.

Vad kan jag själv göra för en god nattsömn?
Motion i lämplig omfattning kan bidra till en god nattsömn. Jag är övertygad om att en uppfriskande eftermiddagspromenad, eller en simtur, kan medverka till att sömntablett-er inte behövs. Lika viktigt är det att ha vissa "läggdagsritualer". Se till att dörren är låst, drick en kopp avslappnande te eller ett glas varm mjölk med honung, ät en skiva rågbröd med ost eller jordnötssmör, puffa till kuddarna osv. Låt också bli att äta för mycket eller att dricka stimulerande drycker innan läggdags. Avsluta dagen med att lyssna på lugn musik, som du tycker om. Se också till att stämningen i hemmet är bra, och undvik gräl och diskussioner innan du går och lägger dig. Ha en lättsam och bra bok liggandes bredvid sängen, som du kan somna av. Alla kriminalserier på TV, som alltid visas sent på kvällen, hjälper absolut inte till att skapa en god nattsömn.
Det finns ingenting som kan hålla en vaken så som kalla fötter. Lider du av kalla fötter, så se till att ta på dig ett par strumpor, eller ha en varmvattenflaska, eller smörj fötterna med Aloe Vera Heat, som värmer.
Droppa 4 droppar essentiell olja av lavendel på huvudkudden. Det kan du också använda om du har barn som inte kan sova. Då behövs det bara en droppe. Det är mycket viktigt att barn sover gott, eftersom de växer när de sover – så det har stor betydelse för deras tillväxt, att ha goda sovvanor.
Bachs blomstermedicin kan också vara till stor hjälp. Räkna dock med att det tar ett tag innan det verkar.

Melatonin och tryptofan
När det blir mörkt producerar vår hjärna melatonin. Det är naturens hjälp, så att vi blir trötta. Allt eftersom vi åldras, producerar hjärnan mindre melatonin. Melatonin är en kraftig antioxidant. Det finns experter som hävdar att det är det kraftigaste hormonet i vår kropp. Om du har allvarliga sömnproblem, kan det vara bra att ha en god självdisciplin och säga att datorn och TV:n ska stängas av kl. 20, så att melatoninnivån automatiskt kan stiga och hjälpa till. Melatonin är inte tillåtet att säljas i Spanien, men du kan hjälpa melatoninproduktionen på traven, och förhoppningsvis få bättre nattsömn. Detta kan du göra genom att dricka ett glas varm mjölk med honung, som innehåller ämnet tryptofan, som är byggstenen i både serotonin och melatonin. Sockerinnehållet i honungen ökar upptagningsförmågan av tryptofan. Om du inte dricker mjölk, kan du ta sojamjölk med antingen banan eller lönnsirap. Tryptofan kan också tas i tablettform som 5 HTP. Tryptofan används vid både gikt, sömnlöshet och nedstämdhet, som präglas av sömnlöshet. Ämnet används också vid behandling av vissa typer av smärta. Många med fibromyalgi använder tryptofan. Annan mat som innehåller tryptofan är kalkon, keso, bananer, avokado, vetegroddar och fisk.

Kaffe, koffein och andra sömnrubbande ingredienser
Koffein skapar mycket olika reaktioner hos olika människor. Koffein kan verkligen ställa in hjärnan på alarmberedskap. Så det kan vara en riktigt dålig idé att äta eller dricka någonting med koffein i under sen eftermiddag, eller kväll, om du vill sova gott. Andra människors hjärnor reagerar inte över huvudtaget på koffein. Det är någonting som var och en får tar reda på.
Undvik också socker och natriumglutamat (E-621, MSG) och var försiktig med välkrydd-ad mat. Är inte för stora portioner med rött kött, nedsköljt med rött vin, innan du ska sova. Alkohol kanske får dig att somna lättare, men det resulterar oftast i en oroligare sömn.

Sovtider
Har du sömn- eller stressproblem? Då kan det vara bra med en periods självdisciplin. Helst ska du vara i säng och vara på väg att somna ca kl. 22.30. Många människor ler åt mig och säger att det är omöjligt här i Spanien, men det väljer du ju själv. Ge det en chans och se hur stor betydelse det har för ditt välbefinnande. Om man stannar uppe till kl. 23, har man ofta fått ny energi, och så är det lätt att man stanna uppe till kl. 1 eller 2. En del människor säger att de känner sig att de har mer energi under dessa timmar av dygnet, men tillåt mig att slå fast med en 7-tumspik, att det inte är hälsosamt och att det inte heller är sunt för binjurarna. Om du har tendens till att vakna mellan kl. 3 och 5, kan det vara ett tecken på binjuretrötthet. Låt då bli att gå upp och gå och sätta igång dator för att läsa morgonnyheterna och undvik att zappa mellan kanalerna på TV:n. Om sömnen har varit orolig, kan det ibland vara bra att sova till kl. 8 eller 9 på morgonen. Ett par timmars sovmorgon kan verka helt magiskt, och många människor har berättat för mig, att de faktiskt sover väldigt bra den tiden. Därför är det inte så tokigt att sova länge på helgerna.

Kosttillskott
Det finns bra kosttillskott, som kan vara mycket fördelaktiga, avslappnande och hjälpa många människor att somna lättare och att sova ut.
Gällande mineraler kan det ofta hjälpa att ta tillskott med kalk och magnesium, gärna i citratform på kvällen, innan då går och lägger dig.
Det finns också många örter, som används för en bättre nattsömn, t ex humle, som finns i Roli nat eller Prosan Nat. Baldrian finns också i Valerina. Kamomill, Citronmeliss och lakrits, är också rogivande örter. Örterna har bäst verkan när de intas i olika kombinationer.
Själv tar jag alltid lite ren lakrits innan jag går och lägger mig. Det hjälper binjurarna och ger mig en bättre sömn.
Det finns många sammansatta örtteer som hjälper till att skapa en god sömn, t ex Godnat ört te från Fredstad, eller Sleepytime från Celestial m.fl. Det kan eventuellt vara en bra idé att tillsätta en tesked honung i dessa teer.
Ashwganda är inte en rogivande ört, men den verkar normaliserande på kolesterol och könshormoner, som också kan bidra till sömnstörningar.
En annan orsak till sömnlöshet kan vara B-vitaminbrist, särskilt brist på B1, B3 och B6, men B-vitaminer ska alltid tas på morgonen.
B3 (Niacin) är känt som en bra "sömntablett". Ta t ex 500 mg innan du går och lägger dig. Om du har lätt för att somna, men har problem med att du vaknar många gånger under natt-en, kan det tyda på B3-vitaminbrist. D-vitamin kan också hjälpa. Kom ihåg att ta hela spektrumet av B-vitaminer i en bra multi-B-vitaminprodukt på morgonen, då alla B-vitaminer arbetar tillsammans.

Fiskolja med DHA har en positiv effekt på både hjärna och nervsystem.

Av Anni Dahms, Anni´s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.