Fia i backen – Svenska kläder i södra Spanien

Fia i backen - Svenska kläder i södra Spanien

Att det blev kläder för Fia Ensgård, som idag har butiken Fia i backen, är kanske inte så förvånande för dem som känner henne. För de andra kan jag berätta att trots många år som chef inom service och kundkontakt, som konsult inom ledarskap och krishantering och som mentor för unga chefer, så har intresset för tyger och kläder alltid funnits kring henne, redan sedan hon var barn. I hennes släkt finns t ex en barnklädesdesigner, hennes mor sydde mycket vilket Fia själv också gjort, både till sig själv och till sina barn.

Vikten av nätverk
Idén att öppna en butik i Nueva Andalucía fick Fia när hon via det kvinnliga företagarnätverk-et driftig.nu kom i kontakt med det svenska klädföretaget Lingon och Blåbär. Fia, som inte hade klart för sig vilken sysselsättning hon skulle ägna sig åt i Spanien, kände att hon inte trivdes om hon inte arbetade, och kom överens med företaget om att hon skulle blir deras första återförsäljare i Spanien. Strax efter flytten, för drygt två år sedan, började Fia i liten skala att marknadsföra sig själv hemifrån under tiden som hon letade efter rätt lokal till att öppna en butik. Det tog dock inte lång tid innan hon fann den och portarna slogs upp lagom till julen 2009.

Spanska kunder
Målgruppen tycker man ju är ganska tydlig när man ser konceptet i Fias butik. Märket Lingon och Blåbär har en ren och svensk design och speciellt på barnsidan kan nog många svenskar födda under 1970-talet och senare se ett eller annat plagg som påminner om just det man själv hade som barn, snitten, färgerna och figurerna. Till en början var det också mest svenskar som besökte butiken, men också en del norrmän och danskar.
Så småningom märkte dock Fia att de spanska damerna från närområdet vågade sig in i butiken. Efter ytterligare en tid såg hon en tendens till att spanjorerna började ta sina vänner och visa dem plaggen de tyckte om.
När antalet spanska kunder ökade lade Fia märke till ett annat köpbeteende hos dem än hos de skandinaviska. Hon menar att hon tycker sig se att skandinaverna har en tendens till att vara mer självständiga i butiken, de kommer in, hälsar och går sedan runt själva, känner på tyger, tittar på plagg och frågar om de önskar hjälp. Spanjorerna däremot, menar hon, är mer försiktiga. De kommer in i butiken och tar inte ned plagg från stängerna själva utan önskar att Fia lyfter fram de plagg som de önskar se, samt att de är väldigt försiktiga med att känna på material och syna sömmar, inte som vi svenskar som drar och sträcker för att kontrollera kvaliteten.

Utökat, noga utvalt sortiment
Fler kunder ledde till en ökad efterfråga och den ökade efterfrågan i sin tur fick Fia att leta efter fler svenska klädesmärken som passade hennes butik.
Kläderna som finns hos Fia i backen är noga utvalda och för att skapa en känsla av exklusivitet tar Fia bara in ett fåtal exemplar av varje modell. Värt att nämnas är också att märket Lingon och Blåbärs kläder är Oeko-Tex® Standard 100, liksom Lasse Åbergs kollektion av barnkläder som också är tillverkad av 100 procent ekologisk bomull. De andra märkena hon har i butiken, bland annat BalDino och Matisse, har också en standardisering om att inte använda överdrivna mängder av kemikalier i t ex färgning av tyger.
När det gäller Lasse Åbergs barnklädeskollektion, som är en stor nyhet bland barnkläder i Sverige 2011, kan Fia dessutom stoltsera med att vara den första återförsäljaren av dessa i Spanien.

Importen
När Fia började visste hon inte hur det skulle gå att importera kläder från Sverige till Spanien men hon menar att det är mycket lättare än hon hade trott från början. Hon berättar att eftersom hon handlar med företag i Sverige och inte utanför EU:s gränser så underlättar unionens frihandelsavtal. I och med frihandelsavtalet är det inte krångligare än att beställa det hon önskar och att sedan betala moms i Spanien, medan hennes leverantörer betalar moms i Sverige.
Oeko-Tex® Standard 100
Standardiseringen togs fram i början av 1990-talet som en respons på marknad-ens behov av textilier med en pålitlig produktmärkning av textilier som inte är farliga för hälsan. Gränsvärdena för tillåtna ofarliga kemikalier i textilierna fastställs årligen genom omprövning och vidareutveckling och certifiering sker av oberoende provningsinstitut med motsvarande fackkompetens.
Läs mer på: www.oeko-tex.com

Om Fia får välja ett plagg ur sin butik till prinsessan Letizia skulle hon välja den här färgstarka klänningen. Hon menar att Letizia, som själv sprakar av liv, med hennes nätthet verkligen skulle göra en kraftfull entré i denna vida klänning, och så kan man ju också se de spanska färgerna.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.