Hostal San Miguel – Nytänkande och hemtrevligt

Hostal San Miguel - Nytänkande och hemtrevligt

Hostal San Miguel är ett hotell, precis bredvid apelsintorget Nerja, som nu i kristider utvecklats från ett litet hostal till att också innefatta lägenhetsbyggnader. Här hälsas jag välkommen av Magnus Wahlberg som berättar om verksamheten som han driver tillsammans med sin fru, Eva.
Paret flyttade till Nerja från Sverige 2004 och köpte det lilla hotellet med idén om att driva det som kurshotell inom TV-produktion och teknik samt som äventyrshotell. Temavalet var självklart, Magnus har nämligen stor kunskap inom båda områdena, då han arbetat som lärare inom det förstnämnda, och brinner för äventyrssporter. ”Vi trodde att det skulle fungera superbra, med ett stort fint konferensrum för kurser och föreläsningar, och Nerjas läge, perfekt för äventyrsutflykter, mellan havet och bergen”, säger han, och snörper på munnen:” Men intresset visade sig vara svagt”.

Tänka om
Magnus och Eva bytte nisch. De byggde upp verksamheten med fokus på efterfrågan, och idag erbjuder de det mesta man kan komma att tänka på, med svenskar som målgrupp, och det osar service och entreprenörsanda. ”Vi erbjuder inte bara tak över huvudet för natten. Vi fokuserar på att möta gästernas önskemål och till att göra deras vistelse hos oss så bekymmersfri och hemtrevlig som möjligt”, säger Magnus och förklarar: ”Vårt hotellår har automatiskt blivit säsongsindelat. Höstarna gästas vi mest av olika verksamheter, t ex företag som kommer hit för kurser, kick-offs, qi-gong grupper etc. Vintertid har vi mest långtidsboende, som kommer hit och söker sol och värme. Nu till våren har vi många bokningar med skolklasser, speciellt niondeklasser på klassresa, samt olika träningsläger, och under sommaren gästas vi mest av korttidsboende turister”.
Magnus och Eva arrangerar också t ex utflykter, de bokar restaurangbesök, bussresor, ordnar utrustning av olika slag etc, allt man kan tänka sig, och som de kan hjälpa till med. De har också avtal med bl.a. kommunens idrottsanläggning, så att priserna blir förmånligare.

Entreprenörskap
När Magnus och Eva hade tänkt om, började det ganska så bra. Men så kom den ekonomiska krisen. Den första händelsen som drabbade hotellet var när Sterling gick i konkurs 2008. Många av gästerna från Sverige flög med Sterling, så i och med konkursen, var det många, som redan bokat resa och boende, som uteblev. Nästa händelse var kraschen i Lehman Brothers 2009, Magnus berättar: ”Plötsligt minskade efterfrågan på traditionella hotellrum, och efterfrågan på boende med möjlighet till att laga egen mat och liknande ökade, och då vi strävar efter att möta efterfråga så var det dags att göra någonting.” De behöll hotellet på Calle San Miguel, såg över verksamheten så att den också passade för långtidsboende, samt köpte lägenhetshus. På så sätt kunde de även erbjuda boende i egen lägenhet, men med tillgång till hotellets service och den trygghet som det innebär, jämfört med att hyra en lägenhet. Samtidigt innebar det att de kunde ta emot större grupper och samarbete etablerades med större svenska resebyråer.

Ideologi
Magnus berättar att de strävar efter att verksamheten ska genomsyras av hemtrevlighet, ”När man kommer till oss ska man känna att man kan komma och gå som man vill, som om man är hemma, därför har alla gäster koden till ytterdörren. Vi månar om gästernas privata sfär när de är här, och visar det genom att vi t ex inte går in på rummen om de inte ber oss. Vi är helt enkelt lyhörda på gästernas önskemål och finns här om de behöver oss. Här finns plats för både ett privat liv och gemenskap. För gemenskap blir ofta resultatet när gästerna lär känna oss, och varandra”.

Hotell och lägenheter
Idag består verksamheten av hotellet, San Miguel, med 12 rum, samt totalt 28 lägenheter uppdelade på tre byggnader: Nerjaluna, Plaza Cavana 5 samt Apartamentos San Miguel, alla centralt belägna och i närheten av hotellet. Alla fyra byggnader har takterrass med pool, utemöbler samt solstolar.
Som gäst hos Magnus och Eva har man alltid tillgång till svenskt TV, gratis trådlöst internet samt gratis samtal till fast telefon till 40 länder.

Hotellbyggnaden är navet i verksamheten, där det finns reception, café och bar med gemensamt uppehållsrum samt konferensrum, bibliotek etc. Det är också där man lättast hittar Magnus och Eva. Alla rum har badrum, A/C, värme, platt-TV, värdeskåp och liten balkong. De tre rummen på entréplanet är handikappsanpassade utan trappsteg eller trösklar, och med extra breda dörrar.

Lägenheterna består av ett eller två sovrum. De är inredda after skandinavisk standard och har vardagsrum med bäddsoffa, platt-TV, A/C, värme, kök med spis, kyl, frys, micro, diskmaskin samt tvättmaskin. Alla tre lägenhetshusen ligger nära hotellet. Om man önskar finns det också möjlighet att hyra garageplats i anslutning till byggnaden.

För mer information och bokning ring: +34 952 52 1886, eller besök: www.hostalsanmiguel.com, på hemsidan finns också omdömen och kommentarer från tidigare gäster.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.