Annika och gratitude art – Hemligheten bakom välmående

Annika och gratitude art - Hemligheten bakom välmående

I gamla religiösa skrifter kan man läsa uppmaningen ”be och du skall få”. Kanske har vi aldrig stannat upp för att reflektera över innebörden, kanske ber vi med fel inställning. Sedan urminnes tider har människan visat sin tacksamhet inför det gudomliga, man har offrat, skänkt gåvor och följt filosofin att man blir behandlad såsom man själv behandlar andra. Vi vet att positivitet gör oss friska och lyckliga, och vilken spirituell övertygelse man än har utgår man nästan alltid ifrån att vara tacksam och visa uppskattning för det man har. Kan det dagliga tillämpandet av detta tankesätt göra det möjligt för oss att hela oss själva?

Annika Östman, en 27-årig tjej klädd propert och modernt, sätter sig leende ned med mig på terrassen och jag kan ana en lätt norrländska när vi småpratar. Inledningsvis frågar jag om hennes bakgrund och hon berättar att hon är från Sundsvall i norra Sverige. År 2003 flytt-ade hon till Spanien i syftet att lära sig spanska, väl klar flyttade hon hem igen för att påbörja sina studier till informatör vid Mittuniversitetet. Men väl hemma igen efter flera år i Spanien saknade och längtade hon efter det utländska, vilket fick henne att börja umgås med utbytesstudenterna på skolan – med det inslaget i vardagen kände hon sig mer som hemma. Medveten om att hon bara var i Sverige för att studera gjorde att hon slets fram och tillbaka mellan de två platser hon kallar hem, tills hon hittade praktikplats i Málaga inför sista terminen och bestämde sig för att stanna.
– Jag skickade iväg CV:n som en galning för att hitta en praktikplats, överallt förutom i Sverige, säger hon och skrattar.
Hon förklarar att hon känner sig mer distanserad från Sverige ju längre tid hon befinner sig utomlands, men har accepterat detta och menar att man aldrig kan känna sig 100 % nöjd någonstans. Idag känner hon dock inte att Sverige är ett alternativ, hon har förändrats alldeles för mycket för att passa in i den norrländska idyllen.
– Många i min ålder skaffar barn och är i överlag mer reserverade, och tycker jag är helt galen när jag hälsar på och gestikulerar vilt med armarna.

Annika fick praktikplats på PR-företaget Redline Company i Marbella, och hoppade på deras sidoprojekt ”Gratitude Art”. Med tiden blev sidoprojektet hennes huvudprojekt, och sedan dess har praktikplatsen blivit hennes fasta arbetsplats. Hon spenderar så mycket tid där att kollegorna kallar det bakre rummet på kontoret för ”Annikas rum”.
Vad innebär då Gratitude Art, tacksamhetskonsten? Kortfattat kan man säga att dina tankar har en mätbar frekvens. Energin som du utsöndrar när du tänker attraherar det du känner. Om allt går åt skogen en dag kommer det antagligen att fortsätta åt det hållet – om du inte ändrar inställning. Glädje attraherar mer glädje och fler situationer du kan glädjas åt, sorg och ilska faller under samma princip. När du fått pejl på tankesättet och attraherat det du vill ha, glöm inte att tacka. Tacka Gud, universum eller vad du än tror på, för det du blivit given.
Annika var till en början obekant med filosofin. ”Det verkade lite hippie”, säger hon och skrattar, allt säger hon med ett leende och positiviteten genomsyrar hela vårt samtal. Hon berättar att hon jobbat som butiksbiträde förr och fick träffa en handfull arga kunder varje dag. När hon introducerades för ”Gratitude Art” tänkte hon tillbaka på hur hennes positiva sätt vände om kunderna och konstaterade att detta är något som kan tillämpas i vardagen. Genom Gratitude Art började Annika med meditation, tillsammans med 20 personer sittandes i ring fantiserade hon sig bort till en annan plats, vart som helst hon ville i världen, med alla härligheter hjärnan kunde förmå att föreställa sig. Väl tillbaka från sin mentala resa kände hon sig avslappnad.
– Det är nog en känsla som man måste tillåta sig själv att uppleva för att verkligen förstå hur det kan gynna en, menar Annika.
Ofta är det livsomvälvande händelser som får oss att tänka om, men Annika kan inte påstå att det är speciellt svåra omständigheter eller personliga skäl som fått henne att tänka i new-age liknande banor. Hon ville bara förstärka sig själv som person och repeterar gång på gång att man själv bestämmer hur man mår. Det är en utmaning varje dag, men man får tillbaka det man sänder ut. När man har en svacka och livet känns allmänt svårt och lönlöst skall man se det som prövningar, hur man sedan väljer att tackla dessa hinder ligger inom en själv. Det är ens egen inställning som påverkar hur man känner. Ett tips hon ger är att ta bort ordet ”inte” ur meningar, stället för att koncentrera sig på vad man inte vill ha, ska man koncentrera sig på det man vill ha.
Kylskåpsmagneter, skrivblock, koppar och kort dränkta med budskap om tacksamhet och positivitet fyller bordet när Annika visar vad som säljs i deras web-shop www.gratitudeart.com och i Anni’s Vital Shop och på Bookworld Españas butiker runt på Costa del Sol så väl som Costa Blanca. Teamet på Redline arbetar just nu med att utveckla Gratitude Art på den spanska marknaden. De skrivna budskapen hjälper en att ständigt bli påmind om att styra tankarna i rätt riktning. Många säger tack utan att tänka på innebörden, det blir en automatisk fras man utbyter och Annika menar att man ska känna tacksamheten i hela kroppen. I relation till ämnet är det är avslutningsvis värt att begrunda ett citat från den tyske filosofen och teologen Meister Eckart; ”Om den enda bönen du säger är “tack”, är det allt som behövs”.

Experiment
Slut ögonen och känn efter hur du känner dig just nu
Tänk på något du är tacksam över
Öppna ögonen igen
Känner du någon skillnad?

5 saker Annika är tacksam för
Familj och vänner som finns kvar i Sverige
Min pojkvän och spanska familj som tagit hand om mig
Kollegorna på Redline
Kvinnan som log vid övergångsstället imorse
Att jag fått chansen att sprida detta budskap

Av Mary Touma

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.