Estetisk tandvård

Vackra vita jämna tänder – så ska det vara idag. Under mina mer än trettio år som tandläkare har jag upplevt hur våra patienters fokus sakta förskjutits från funktion till estetik. Eller rättare sagt – funktion och estetik. Det räcker inte med att tänderna fungerar bra, de ska vara vackra också. De här önskemålen och ibland kraven från våra patienter ställer stora krav på oss tandläkare. Utvecklingen på teknik- och materialsidan går rasande fort. Flera gånger per år lanseras nya revolutionerande material, instrument och tekniker vars syfte är att förbättra estetiken eller förenkla för oss tandvårdare att utföra ett estetiskt perfekt jobb. Fabrikanterna överglänser varandra i att berätta hur bra just deras material eller teknik är. Som tandläkare gäller det att ständigt fortbilda sig, följa med i vår professi-onella press och kritiskt granska alla ”nyheter”. För oss verksamma här på kusten finns ett rikt utbud av kurser. Både vårt spanska tandläkarförbund och de olika specialistföreningarna håller flera gånger per år högkvalitativa kurser om det senaste inom modern tandvård.
En av de vanligaste frågorna vi får från våra patienter är om vi kan ge dem vitare tänder. Tandblekning har blivit väldigt efterfrågat och konkurrensen mellan tandläkare, tandhygienist-er, skönhetssalonger och olika postorderföretag är stenhård. Det har lett till att priserna sjunkit rejält, men också att många tveksamma och ibland rent hälsofarliga produkter och tekniker används. För dig som konsument är det förstås en djungel faktiskt svårare än att jämföra olika telefonabbonemang.

Låt oss reda ut lite fakta vad gäller vita tänder och tandblekning
Först och främst ”whitening” tandkrämer. Varje tandkrämsfabrikant med självaktning har idag en ”Whitening” tandkräm. I reklamen får man intrycket av att dessa tandkrämer innehåller någon form av blekmedel. Det är falskt!
De innehåller istället väsentligt mycket mer slipmedel än övriga. Några är upp till sex gånger mer slipande än ”normala” tandkrämer. Visst kan du få vitare tänder om de är starkt missfärgade av kaffe, te, rökning eller annat som missfärgat dina tänder. Men var försiktig! Använd dessa slipande tandkrämer bara någon eller några gånger i veckan och då med en ny mjuk tandborste. Risken är annars stor att du får slipskador på dina tänder. Använd aldrig slipande tandkräm efter att du just druckit eller ätit något surt t.ex. apelsin, juice, rödvin mm. Vänta någon eller några timmar eller återställ munhålans normala pH (surhetsgrad) genom att skölja munnen med sodavatten (agua con gas). Denna sköljning ger en omedelbar effekt. Tuggummin som ska ge vitare tänder fungerar också genom att höja munnens pH och därigenom minska risken för missfärgningar.

Tandblekning på klinik eller hemma?
På kliniken använder vi väteperoxid – H2O2 för att bleka tänder. För den ”hemmablekning” som sker i skenor utförda efter avtryck på kliniken använder vi karbamidperoxid. Det absoluta flertalet av ”postorderprodukter” innehåller också karbamidperoxid som aktiv substans. En 6 % karbamidperoxid är likställt med en 2 % -ig väteperoxid.
Fördelen med att bleka hemma är att du kan när som helst påbörja eller avsluta behandlingen utefter önskat resultat. Nackdelarna är att alla grundtoner av tänder inte kan blekas (då gelen är svagare än om vi bleker på kliniken). Du måste också under längre tid undvika drycker och födoämnen som missfärgar.
Att bleka tänderna på en tandläkarklinik är det mest effektiva sättet om det görs av en professionell och utbildad tandläkare eller tandhygienist.
Proceduren skiljer sig från hemblekning då vi arbetar med högre koncentrationer av vätepero-xid eller karbamidperoxid, enligt den metod som passar dina tänder bäst.
Före behandlingen inleds kontrolleras först dina tänder, så att du inte har några kontraindikationer som t.ex. blottade tandhalsar, läckande fyllningar eller tandköttsinflammation. Sen rengör vi dina tänder grundligt och lägger på ett skyddande lager över tandköttet innan ”blekgelen” appliceras på tänderna.
Hela behandlingen tar c:a 1,5 timma. Du går härifrån med vita tänder.
Viktigt att tänka på är att Du under de följande 24-48 timmarna bör undvika mat och dryck som missfärgar (allt rött, gult, grönt etc.) Det kan uppstå en ökad känslighet vid kyla/värme de första timmarna som försvinner av sig själv. En vanlig värktablett tar bort biverkningen.
Ett annat sätt att korrigera missfärgade, skadade eller ”avvikande” tänder är att sätta på skalfasader.
Där kan vi utefter Dina önskemål räta upp tänder, täta tandluckor eller ändra storlek på dina tänder.
Ett tunt lager av dina tänder slipas bort och därefter tas ett avtryck. Vår tandtekniker skapar porslinsfasader som cementeras fast på dina tänder, nästan som lösnaglar. Resultatet känns och ser ut som dina egna tänder. Det så kallade ”Hollywood leendet”.
Du är alltid välkommen att kontakta din tandläkare för mera utförlig information och vilken behandling som passar just Dig.
Nordic Dental Centre är medlemmar av European Society Of Cosmetic Dentistry.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.