Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler

Jag inspirerades till ämnet kring vitaminer och mineraler då en mycket god vän smsade, att han nu skulle gå ut i trädgården och röka en Kings med njutning, efter att ha utfört ett hårt arbete. Med en smiley skickade jag ett svar och utryckte mitt hopp om att han samtidigt skulle komma ihåg att ta sina C-vitaminer. Det är nämligen så att varje cigarett förbrukar 25 mg C-vitamin.
Jag hade knappt hunnit skicka meddelandet, innan ”sammanträffandet”, vilket jag inte tror att det finns någonting som är, såg en mycket bra artikel från Vitalrådet. På så sätt togs äntligen beslutet om månadens ämne.
Rubriken från artikeln från Vitalrådet var, att en ny rapport återigen bevisade redan kända resultat vid intag av kosttillskott, vitaminer, mineraler, örter och aminosyror.
Således var det inget dödsfall till följd av vitaminer, mineraler, aminosyror eller örter.
Den årliga rapporten om alla förgiftningsfall i USA publicerades av American Association of Poison Control Center. National Poison Data System är ett mycket pålitligt övervakningssystem.
Oavsett ålder kan vitamin- och mineraltillskott förbättra våra funktioner. Det finns så starka bevis på detta att det fortfarande förvånar mig, att alla inte tar tillskott av vitaminer, mineraler och antioxidanter för att hålla oss, och inte minst våra hjärnor, i full funktion genom hela livet.
Det finns två sorters vitaminer; nämligen de vattenlösliga och de fettlösliga. De vattenlösliga utsöndras i svetten och i urinen och är svåra att överdosera. Det är B- och C-vitaminerna.
De fettlösliga vitaminerna är A, D, K och E. Vid överdosering under lång tid kan dessa samlas i kroppen och orsaka vitaminförgiftning.
Mineraler kallas för både mineraler och spårämnen. När koncentrationen i vår kropp är mindre än 1:50 000 av vår totala kroppsvikt kallas det för spårämnen. Även om mängderna är mycket små, är de av vital betydelse.

Glömska, senilitet, demens
Jag tycker att det är sorgligt att så många äldre finner sig i att minnet sviktar med åren, och att tillståndet är en oskiljaktig del av åldrandet. Mycket ofta kan förmågan att klara sig själv bevaras. Ju tidigare åtgärder sätts in, desto större är chanserna att det lyckas.
Genom att rätta till någonting så enkelt som en eventuell B-vitaminbrist kan man möjligtvis återvinna en viss förmåga samt stoppa en utveckling som går i riktning mot senilitet. Se till att få tillräckligt med B12. B12-brist är en av de vanligaste orsaker till nedsatt hjärnfunktion hos äldre människor. Man räknar med att 20 % av befolkningen över 60 år lider av brist på vitamin B12. Vid 80 års ålder och äldre är motsvarande siffra 40 %. Orsaken till bristen hos oss äldre är att vi med åren inte producerar tillräckligt av intricitfaktorer i matsmältningssystemet, vilket är nödvändigt för att uppta B12. B12 tillskott kan tas som antingen injektioner eller genom att lägga en B12 tablett under tungan, där det upptas genom slemhinnorna.
Se också till att få tillräckligt med folsyra och B6. Dessa två vitaminer har också kopplingar till hjärnans funktion, demens och depression. I allmänhet bör alla B-vitaminer tas, då dessa arbetar tillsammans i kroppen. Så tar du ett B-vitamin, se till att du också får en samlad bas av B-vitaminpreparat.

D-vitamin
Då jag för ca 25 år sedan fortfarande arbetade som sjuksköterska var D-vitaminet ett av de farliga vitaminer som man skulle akta sig för att överdosera. En av frågorna vid min slutexamen till sjuksköterska, var att jag skulle berätta om just risken vid överdosering. Detta ligger fortfarande kvar i mitt bakhuvud varje gång jag tar ned en D-vitaminprodukt från hyllorna till en kund. Jag är glad för att det som en gång antagits som kunskap inte är statiskt, utan att det utvecklas hela tiden, och jag hoppas att det kan vara fallet i många andra liknande situationer.
Just nu ser det ut som att D-vitamin är avgör-ande för vår allmänna hälsa. Bl.a. finns det flera undersökningar som visar att D-vitaminbrist kan öka risken för en del typer av cancer, diabetes, benskörhet, nedsatt immunsystem, hjärt- och kärlsjukdomar, vissa former av gikt m.m. Kanske är D-vitamin så betydande för vårt immunsystem att man genom rätt dosering kan minska luftvägsinfektionsrisken ganska betydligt. På så sätt kanske det skulle vara slutet för influensa.
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Man räknar med att ca 50 % av alla skandinaver har D-vitaminbrist. D-vitamintillskott kan man ta i form av t ex D-pearls från Pharma Nord eller
D-vitaminer från Tolonen.

Selen – ett ungdomsbevarande mineral
Selen är en mycket stark antioxidant, och ett livsviktigt spårämne med föryngrande egenskaper. Det bidrar till att förhindra att ondartade virus tar sig in i cellerna, var de har en mycket negativ och nedbrytande effekt. Många forskare menar att selenets föryngrande effekt beror på ett ämne i det som stimulerar produktionen av enzymet glutathione, som bl.a. bekämpar härskning.
Med åldern minskar kroppens selenproduktion. Forskning har visat att selennivån i blodet faller med 7 % efter 60 års ålder och med 24 % efter 70 års ålder.
Människor med för låga selennivåer i blodet har en ökad risk att drabbas av hjärtsjukdomar, cancer och gikt. Speciellt ser man ett samband mellan låga selennivåer och lung-, prostata- samt tjocktarms- och ändtarmscancer. Selen kan bidra till att föryngra immunsystemet, och en del menar också att selen kan bidra till ett längre liv.
Undersökningar har också visat att selen kan verka ångestdämpande. Så om du har ångest inför att åldras, kan det vara en bra idé att ta selentillskott. De bästa resultaten uppnås när selen tas tillsammans med E-vitaminer.
Nagelproblem i form av spruckna naglar, och naglar som skivar sig, kan ibland vara tecken på selenbrist. De bästa resultaten uppnås ofta när man kombinerar selenet med zink.
När man har sagt allting positivt om selen, bör det nämnas att överdosering kan ge upphov till leverskador och håravfall m.m. Så var alltid noga med angiven dosering även om förgiftningstillstånd ofta först uppträder vid doser på mer än 2 500 mikrogram per dag.

Järn
Järn är en av de livsviktiga spårmineralerna. Det ingår i hemoglobinet och är avgörande för syretransporten i kroppen. Det bidrar till att förbättra motståndskraften mot infektioner och hjälper till med inlärning och tillväxt. Om du tillsammans med en järnprodukt tar ett C-vitamin förbättrar du järnupptaget. Om du lider av järnbrist är det viktigt att ta järntillskott, men man bör också sluta med att ta tillskottet efter föreskriven tid, då det annars kan transporteras till olika organ där det inte är önskvärt. Om din alkoholförbrukning är hög kan det förstärka järnavlagringarna i kroppen.

Aptitlöshet
Många äldre säger att de inte känner av hunger. När de äter mindre, får de heller inte i sig så många näringsämnen vilket ofta leder till brist på zink. Zinkbrist kan leda till aptitlöshet, och så har man skapat en ond cirkel, som måste brytas.

Bra och starkt skelett
Du får bra och starkt skelett genom att vara fysiskt aktiv och hålla dig i form. En kropp som får daglig motion bevarar lättare kalken i skelettet. Genom den dagliga motionen frigörs ATP, vilket styrker återuppbyggnaden av benmassan. Kom ihåg att det aldrig är för sent att stärka skelettet, oavsett ålder. Det kan vara bra att ta tillskott av kalk, magnesium och D-vitamin. Kalk bör dock alltid tas tillsammans med magnesium.

Vem behöver vitaminer och mineraler, och varför?
Förr har man sagt att vi bara behöver vitaminer och mineraler under vintern. Vad jag dock kan se är att folk ofta äter osund mat under sommarmånaderna, och som regel dricks det också mer alkohol, och till vinet äter man ofta en del chips. Kylt mineralvatten, glass, godis och grillad mat får också ofta en placering på topp tio-listan.
Även om vi tycker att vi äter sunt, är maten ofta av dålig kvalitet med massvis av tillsatser, t ex konserveringsmedel, färgämnen, emulgeringsmedel, stabilisatorer, och för att inte tala om alla de hormoner och antibiotikan som djuren får, vars kött hamnar i våra grytor. Vi har en vardag fylld av föroreningar och stress, så enligt mig, och jag är övertygad om, har vi behov av ett vitamin- och mineraltillskott under hela året. Den värld som vi lever i idag är helt olik den som våra föräldrars generation levde i. En bra och allsidig vitamin/ mineraltablett är ett värdefullt tillskott varje dag på året, och en bra investering för din hälsa.

Du behöver inte ta enskilda vitaminer och mineraler
Det finns bra produkter att köpa med ett högt innehåll av dem alla, t ex Omnimin från Biosym, Multivitamineral från Pharma Nord, Spektro från Naturenergi, Mivitotal, Maximum osv. En del människor gillar ett varumärke, medan andra tycker bäst om att skifta. Utöver bastillskottet kan du tillsätta extra vitaminer och mineraler enskilt, som komplement, ifall du känner att den färdigsammansatta produkten inte är tillräcklig.
Bra tillskott kan enligt mig hjälpa till och bidra till ett bättre liv på ålderns höstar.
Visste du att grönsaker under de senaste 50 åren har tappat mycket av deras mineralinnehåll, t ex magnesium, kalcium och järn?

Barn och vitaminer
Dietary Research Foundation i London har gjort en undersökning där 600 barn mellan 11 och 17 år ingick. Det visade sig att barnens intelligens ökade med ca 4 % när de fick en vitamintablett dagligen
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.