Anna Frick – föredrar att kalla sig hundpsykolog

Anna Frick - föredrar att kalla sig hundpsykolog

”Människans bästa vän – men bara om de vet att de tjänar på det”, det säger Anna som är hundbeteendevetare, eller hundpsy-kolog som hon själv föredrar att kalla sig. En Sueco har träffat henne för att få veta lite mer hundpsykologi.

Visst är de underbara, och de finns mängder med olika raser: korthåriga eller långhåriga, stora eller små, familjevänner eller jaktvänn-er. Ibland är de lydiga, ibland busar de och man kan skratt åt det. Men om buset är ett vardagligt beteende, och kanske till och med ren olydnad kan det bli riktigt krävande och till och med farligt. Det är här Anna kommer in i bilden.

Det började med en olydig schäfer
”I en olydig situation är det många hundägare som nyper, eller kanske till och med biter sin hund i örat, som de har lärt sig att göra på en traditionell hunddressyrkurs, för att hunden ska förstå att den har gjort någonting fel. Men hur många har inte varit med om att hunden trots allt upprepar sitt beteende och man tänker ’den här hunden är ju stört omöjlig’”, säger Anna.
Det var en olydig schäfervalp som fick Anna att söka sig till utbildningen som hundpsykolog. Hon hade innan dess vänt sig till traditionella dressyrkurser, men var inte bekväm då hon ansåg att metoderna för lydnad ofta var alldeles för tuffa, och hon började söka alternativ. Efter lite letande hittade hon en kurs i hundbeteendevetenskap vari hon fick träna med sin hund med glädje och förståelse, och hon trivdes så bra att hon valde att bli hundbeteendevetare själv, eller hundpsykolog som hon föredrar att kalla sig.

Aggressivitet
Som hundpsykolog har Anna lärt sig att se hunden som en individ och som en helhet med känslor och humör, och varför hon kallar sig hundpsykolog och inte beteendevetare ligger i att hon arbetar med att försöka förstå orsaken till en hunds beteende.
”Speciellt här på kusten finns det många hundar som tas om hand efter att ha blivit övergivna av sin förre ägare. Då kanske hund-en har ett oönskat beteende som bottnar i en traumatisk händelse som man som ny ägare inte känner till” förklarar hon. T ex nämner hon att aggressiva hundar i grund och bott-en ofta är rädda och osäkra. Kanske har de tidigare blivit slagna av människor. I ett annat exempel nämner hon Chihuahuas, och förklarar att dessa små hundar, som många går och bär på, aldrig får en chans att lära känna värld-en, varför de blir rädda när de plötsligt inte längre sitter i mattes famn och därför agerar aggressivt. Men problemen är inte generella utan aggressivitet kan också ha sin grund i t ex smärta i tänderna av tandsten, som kan uppstå om hunden inte får rätt kost.

Olydnad
Ett vanligt problem som hon ofta stöter på är understimulerade hundar, vilket ofta resulter-ar i vad vi uppfattar som olydiga hundar.
”Hundar är intelligenta djur och får tråkigt om de inte får stimulera sina sinnen, precis som vi människor” förklarar hon. Som exempel nämner hon brukschäfern.
”De allra flesta som vet lite om schäfrar vet att de behöver mycket stimulans. Men här uppstår ett missförstånd med ordet stimulans” säger hon och fortsätter:
”Människor uppfattar generellt hund + aktivitet = motion, och ja, brukschäfern behöver motion, men även aktiviteter som stimulerar hjärnan, varför många schäfrar tycker att agility är roligt, för de får lösa hinder och komma ihåg en bana”. Anna berättar att hon i sitt arbete ofta ger ägarna små uppgifter som de får arbeta med tillsammans med sin hund, så att de har roligt tillsammans, samtidigt som hunden stimulerar hjärnan.
”Uppgifterna kan också hjälpa till om olydnaden ligger i att hunden inte känner sig uppmärksammad”, förklarar hon och jämför med en trotsig treåring som har tråkigt och upprepar någonting som föräldern har sagt att denne inte får göra, men att det själva verket är det ett rop efter uppmärksamhet.
Även om hon drar paralleller till barn så säger hon att man aldrig får glömma bort att hund-ar är hundar och att det är viktigt att hundar får vara hundar. Hon säger också att man alltid ska komma ihåg att de är intelligenta djur och att relationen mellan hunden och dess ägare är ömsesidig, att ägaren får kärlek och förtroende från sin hund när hunden känner kärlek och förtroende från sin ägare.

Att välja rätt
I sitt arbete som hundpsykolog lär hon känna många hundar och hundägare, och ofta får hon arbeta lika mycket med ägarens beteende mot hunden, och hon menar att man måste tänka efter innan man skaffar hund vad man mäktar med. Så även det ingår i hennes arbete, att hjälpa blivande hundägare att hitta rätt ras, som passar ens liv och behov. Den viktigaste frågan menar hon är ”vad ska jag ha hunden till och hur mycket tid har jag”, för när man väl har fått hund så har man fått en ny medlem i sin familj.
Vill du komma i kontakt med Anna, skriv till henne på: annasdogschool@hotmail.com

Arbete och fritid
Anna arbetar på Skandinaviska Smådjurskliniken Kamu där hon samarbetar med Susanna som är veterinär, var Susanna arbetar med medicinska problem och Anna med psykologiska problem. Anna håller även kurser på kvällar och helger, valpkurser, kurser i vardagslydnad och advancekurser.
På sin fritid, när hon inte är med sina djur, tycker hon att det är mysigt att upptäcka kusten, gå på marknaderna eller äta en mysig lunch. Sitt smultronställe har hon hittat i en chiringuito i Calahonda på Royal Beach.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.