Varför skall vi mikrochippa våra sällskapsdjur?

Varför skall vi mikrochippa våra sällskapsdjur?

I Spanien liksom i hela Europa är det lag på att alla hundar, katter och illrar ska vara ID märkta med ett mikrochip. I Spanien är det också lag på att alla hundar och katter ska vara rabiesvaccinerade årligen . Endast mikrochippade djur får rabiesvaccineras.

Vad är ett mikrochip?
Ett mikrochip är ID sändare som är ungefär lika stort som ett ris korn. Det inplanteras under huden med en nål – ungefär som ett vaccin. I själva verket kan ett chip inplanteras på endast några få sekunder då du väntar. Ett vanligt missförstånd är att ingreppet kräver nedsövning eller kirurgi. Det kan dock, ibland vara lättare att ge katter en lätt bedövning i samband med ingreppet eller göra det t.ex. i samband med en kastrering.

Varför behöver sällskapsdjur mikrochips?
Om ditt djur skulle försvinna kan poliser och veterinärer avläsa chip-märkningen med en scanner och avläsa djurets unika nummer. Via den information du har uppgett kan djuret sedan snabbt återförenas med dig. Samtidigt är det ett bevis på att djuret är ditt att djuret är ID-märkt och registrerat på ditt namn– ett bevis på att du äger djuret vid till exempel en tvist.

Måste jag låta ID märka mitt djur?
Enligt spansk lag bör alla hundar och katter som har ägare ID märkas med ett mikrochip. Det är viktigt också med tanke på att om djuret kommer bort – om det skulle antingen bita en människa eller hamna i ett slagsmål – kan man via informationen som framgår i chipet avläsa om djuret har blivit rabies vaccinerat. I en nödsituation kan detta betyda skillnaden mellan eutanasi eller sjukvård.

Vilken information kodas på chipet?
På chipet kodas djurets personliga uppgifter och dess kontaktuppgifter. Det kan jämföras med chassinumret på en bil. Det är registrerat i ett centralt register på samma sätt som en bil är registrerad och det är det centrala registret som har din personliga information (namn, adress, telefonnummer, alternativt kontaktnummer etc.).

Kan ett mikrochip användas för att lokalisera ett försvunnet djur?
Svaret är nej! För detta ändamål finns det GPS halsband – som används av jägare – men deras användning begränsas av det faktum att ett halsband kan tas bort eller kan lossna.
Ett mikrochip är endast till för identifiering av djuret.

Vad händer om Chip inte blir registrerad?
Det är mycket viktigt att du registrerar ditt chip. Om ett chip är oregistrerat, kan tillverkaren spåra chip till veterinären som hade det, men om detta inte har blivit registrerat, kommer detta att leda till att dina uppgifter inte kan finnas på djurets registreringsnummer. Din veterinär hjälper till med registreringen och skickar in blanketterna till vederbörande myndigheter.

Måste Chip registrering förnyas årligen?
Nej . När chipet väl är registrerat, förblir det registrerat en obegränsad tid. Det blir alltså inte avregistrerat. Men problem kan uppstå om folk flyttar eller djur byter ägare – om denna information inte uppdateras.

Om mitt sällskapsdjur försvinner?
Chipet har utvecklats för att djuret i detta fall snabbt skall kunna finna sin ägare igen. Sedan finns det självklart en annan baktanke – att man inte skall kunna överge chip försedda djur vind för våg.
Om du har ditt djur registrerat i ett annat land och vill registrera det i Spanien är det viktigt att det registreras på samma ägare i båda länderna.


Susanne Kamu, Skandinavisk Smådjursklinik, Auktoriserad veterinär, DVM
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tel. 952 667 333

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådjursklinik

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.