Spanien har alltid varit mitt hem

Spanien har alltid varit mitt hem

– Frederick går emot strömmen och drömmer om att flytta till Spanien mitt under kristider

Vad betyder Spanien för dig?

Jag trivs i Spanien. Det är mer hem för mig än vad Sverige är. Jag bodde här under min barndom och det var lyckliga år. Mina föräldrar var läkare/sjuksköterska, mamma svensk och pappa polack. De arbetade bland annat i Marocko kring tiden då jag föddes. Jag föddes på Gibraltar. Efter några år flyttade vi från Marocko till Costa del Sol. Här träffade min mor Åsa Hvid-Hansen, den drivande kraften bakom startandet av Svenska skolan i Fuengirola. För att få starta skolan behövde de fler elever så jag fick börja skolan när jag var fyra och ett halvt år gammal.

Oj, det var tidigt för att börja första klass!
Ja, och därför jag bytte till St. Anthonys efter ett år. Där gick jag klass 1 och 2, för att återvända till Svenska skolan i klass 4, 5 och 6, klass 3 hoppade jag över.

Sedan flyttade hela familjen till Sverige, Piteå, 1976, främst med tanke på min och min brors skolgång.

Hur var livet i Sverige?
Jag kände till Sverige lite, vi hade hälsat på släktingar där, men det var svårt att flytta. Jag var van vid Spaniens väder och bl.a. att kunna spela tennis när jag ville. Sverige var mörkt och kallt och tennisen begränsad. Jag har nog alltid velat tillbaka till Spanien. Starten i Sverige blev inte lättare när familjen drabbades av en personlig tragedi vilket la en mörk skugga över tillvaron.

Sedan flyttade du till Stockholm, hur kommer det sig?
Jag har som sagt alltid velat tillbaka till Spanien så att flytta söderut, så Stockholm var i rätt riktning. Då var jag 21 år. Till en början arbetade jag inom bankväsendet och det sista 15 åren har jag arbetat som börsmäklare fram till för cirka två år sedan.

Idag har du bytt bana och planerar att flytta till kusten.
Det stämmer. När min dotter föddes kände jag att arbetet tog för mycket tid och energi. Jag omvärderade livet och ville ha mer tid med min familj. Jag ville även att min fru skulle få tid för sin karriär som fotograf, så för 2,5 år sedan gick jag till min dåvarande chef och bad om att bli uppsagd. Så blev det och sedan dess har jag varit hemma med familjen.

Men så, efter långa diskussioner med en god vän, nuvarande firmapartner, bestämde vi oss för att starta Skandinavisk Byggtjänst AB. Jag kände ju till Costa del Sol och antog att det fanns ett behov av skandinaviska kvalitetsprodukter så vi körde igång.

I och med detta funderar jag och min familj på att flytta hit ganska snart. Rent företagsmässigt tar jag då hand om Skandinavisk Byggtjänst AB här medan min partner fortsätter i Stockholm.

Många skulle föredra att låta sina barn växa upp i Sverige, men inte du?
Nej, jag tror att min dotter får en bättre uppväxt här.Inget ont om Sverige men ibland är det ”för perfekt”. Det passar många, men jag tror att det är nyttigt för barn att se att allting inte alltid fungerar, då lär de sig uppskatta det goda i livet och bra skolor finns ju här också. Jag trivs med mentaliteten här, att barn får vara barn och att barn får vara med vuxna på ett annat sätt. Sverige känns ibland lite institutionaliserat, allting går ofta bara på rutin. Jag tror även att min fru kan lyckas här som fotograf.

Men att flytta hit mitt under pågående kris?
Rent affärsmässigt är fördelen att skandinaverna köper bostäder här för tillfället och vi kan erbjuda våra kvalitetsprodukter till dem. Vi har dessutom märkt en stor efterfrågan från de skandinaver som redan bor här. Etableringskostnaden är lägre under lågkonjunktur och vi kommer att vara etablerade när marknaden vänder.

Privat är det någonting som vi vill. Jag tror inte att det ekonomiska klimatet spelar någon roll bara vi är lyckliga. Vår dotter kommer inte ha några problem att anpassa sig och klimatet och tempot är varmare och lugnare, humanare och familjärt. Fungerar det inte finns det alltid en väg tillbaka. Mitt motto är: ”Det man ångrar i livet är det man inte har gjort” och jag vill inte ångra någonting. Livskvalitet och att familjen har det bra är viktigt för mig, och jag ler när man kan sprida glädje runt omkring sig.

Skandinavisk Byggtjänst AB.
Startades av Frederick Zelmanovits och Antonio Curylo april 2011.
Erbjuder bygg, arkitektur och design, från idé och skiss till färdiga rum och slutförande.
Arbetar utefter hög skandinavisk standard.
Att hålla tidsramarna är a och o för dem.
Se mer på: www.skandbygg.com

 

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.