Gott nytt år
Det har varit ett stort och succérikt golfår för En Sueco. Vi har hållit två turneringar för skandinaver, som varit fullbokade. Vi har börjat med ett fantastiskt läsarerbjudande på Lauro Golf, där man varje tisdag kan spela för endast 25 euro – det är kustens bästa ”value for money”. Sista tisdagen i november var det hela 52 spelare. Succén fortsätter 2012.

Vi har även arrangerat en super exklusiv golfresa till Dubai – Abu Dhabi, som är fullbokad.

Vi fortsätter under 2012 och kommer att arrangera annorlunda golfturneringar samt golfresor till glädje för alla våra läsare.

Jag önskar alla ett gott nytt år.
Stig Wiberg

Grattis Lauro
Under sex år har jag bedömt golfbanor runt om i Spanien och många gånger har jag sagt till golfdirektörerna att priset för en runda golf är för högt i förhållande till kvaliteten av banorna. När man skriver sådant blir man inte populär, men det kan jag leva med.
Det Lauro Golf har gjort har blivit en jätte-succé. De håller nämligen en skandinavisk turnering varje tisdag till specialpriset 25 euro och 60 euro för två personer inkl. buggy.
Anmälan ska göras dagen innan, senast klockan 12.00 och man ska ange namn och handikapp. På speldagen träffas man sedan senast 11.30. De började med erbjudandet 1 maj förra året och detta är verkligen ”value for money”. Jag anser att det är Andalusiens bästa golferbjudande i förhållande till vad man får.

Viktigt under en golfdag är, förutom banan, upplevelsen av servisen. Även denna är i toppklass. Lauro Golfs president Tove Maria Petersen hälsar välkommen, tar emot poängkort och ger matchinformation. Tove har betytt mycket för Lauros succé.

Lauro Golf visar vägen och jag är säker på att andra banor kommer att följa deras exempel.

Stig Wiberg

Race to Dubai – European Tour

Per 11 december 2011

1. Luke Donald 5 323 400 euro
2. Rory McIlroy 4 002 168 euro
3. Martin Kaymer 3 489 033 euro
4. Ch. Schwartzel 2 929 829 euro
5. Lee Westwood 2 439 601 euro
6. Alavro Quirós 2 269 242 euro
7. Anders Hansen 2 074 366 euro
8. Sergio Garcia 1 962 723 euro
9. Thomas Bjørn 1 814 115 euro
10. Simon Dyson 1 694 779 euro

13. Peter Hanson 1 500 590 euro
14. Alexander Noren 1 427 643 euro

Världsrankningslistan

Per 11 december 2011

1. Luke Donald 10,29 poäng
2.Rory McIlroy 8,00 poäng
3.Lee Westwood 7,81 poäng
4.Martin Kaymer 6,78 poäng
5.Adam Scott 5,66 poäng
6.Steve Stricker 5,56 poäng
7.Dustin Johnson 5,48 poäng
8.Jason Day 5,23 poäng
9.Webb Simpson 5,15 poäng
10.Matt Kuchar 4.90 poäng

23. Robert Karlsson 3,68 poäng
40. Frederik Jacobson 3,15 poäng
41. Peter Hansson 3,06 poäng

Golfarnas A – B – C
Det är med stor glädje som En Sueco presenterar Rolf Martinsen från Clínica PhysioSpain i Fuengirola, specialist på golfskador, som skribent av artiklar kring förebyggande av just de golfskador som hälften av alla golfspelare över 50 år lider av. Rolf är även auktoriserad Teitleist-instruktör.

Golfares problem beror ofta på:
1. Dålig fysisk form
2. Överbelastning
3. Otillräcklig uppvärmning
4. Dålig svingteknik

I detta nummer har vi valt att fokusera på svingteknik. Det är nämligen avgörande för en golfare att svingen är korrekt.
En korrekt sekvens i ditt spel – dvs. rätt rörelse i bäckenet, överkroppen, armar och järn ses på bilderna nedan.
Rörelsen – själva kraftmönstret kan liknas med en 4-stegs raket, var det 1:a steget går vidare till steg 2 osv. På detta sätt får du mesta möjliga kraft i slaget med minsta möjliga ansträngning.

Om du har fysiska problem som begränsar dina rörelser eller din styrka, balans och koordination, kommer du att automatiskt försöka kompensera för detta. Det resulterar i en ojämn sving och stor risk för överbelastning med smärta och skador som följd.

Teitleist har tagit fram ett program som kallas Screening. Det är ett schematiskt test av din kropps rörelser, styrka, balans m.m. som ger svar på vilka problem du har med din sving.
Det finns 12 stycken normala svingfel som 65 % av alla amatörgolfare har. Låt oss titta närmare på lösningarna av dessa problem, så att du kan undvika skador i framtiden.
Det är nödvändigt att man har bra rörlighet men man behöver också bra stabilitet och här får du några goda råd.
Låtsas att du ska slå en järn-7:a och hitta en neutral position för bäckenet. Prova att slå utan järn-7:an, men med armarna korsade över bröstet Du ska nu försöka att tippa bäckenbenet fram och tillbaka. Det kan vara svårt att få musklerna att göra detta då ryggen ofta är stel. När du gör det kommer det att kännas lättare åt den ena sidan än den andra. Överkroppen ska hållas still då det endast är bäckenet som ska i rörelse.

Nästa test är bäckenrotation i samma järn-7:a-ställning. Du ska nu endast rotera med bäckenet, utan att röra skuldrorna.

Nästa test är rotation av överkroppen medan bäckenet hålls still. En bra idé är att få hjälp av en person som kan hålla i dina höfter så att de inte rör sig.
Varför är det svårt?
Ett mycket stort problem hos spelare över 50 år är det som kallas ”lower crossed syndrom”. Det betyder att muskulaturen i höfter och rygg blir kort och stel. När den blir det blir musklerna också svaga, därför är det nödvändigt att stärka och träna de korta musklerna.

Unika behandlingar
Många golfare och idrottare har skador som kan läkas med chock- och tryckvågor.
Sedan 1960-talet har chockvågor använts för att bryta ned kalkbildningar i kroppens vävnader. Sedan 1980 har de med stor framgång använts vid behandling av njursten. Ny klinisk forskning visar att även många golfskador kan läkas helt eller delvis med chockvågor. De kan nå ned på ett djup av 8,5 cm och påverkar blodkärlen med att öka blodflödet. Det ökar ämnesomsättningen och kan även upplösa kalkbildningar i vävnader, i bl.a. muskler, slemhinnor och leder. Man kan även stoppa inflammationer i leder och ledkapslar.

Tryckvågorna går ned på ett djup av 3,5 cm och fördelar vätskorna i behandlade vävnader. Vågorna ger en effektiv massage av musklernas celler samt ökar blodflödet sam-tidigt som slaggprodukter rensas ut.
Ovanstående behandlingar genomförs efter en grundlig undersökning av dina skador. Själva behandlingen kan upplevas på olika sätt, men normalt uppstår inga biverkningar.
Rolf Martinsen är expert inom behandling med chock- och tryckvågor och har hjälpt många golfare med typiska golfskador i leder, muskler, med golfarm, hälsporre och liknande.
www.physiospain.com.

Av Stig Wiberg

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.