Golfnyheter februari 2012

Golfnyheter februari 2012

Föryngrande golfvår

Alla golfaren i Andalusien kan glädja sig åt hela tre European Tour-turneringar under våren.
Den första hålls mellan 15 och 18 mars och heter Open de Andalucía Golf. Banan är inte bestämd ännu, däremot kommer Open de España, som äger rum 3-5 maj, att hållas på kungabanan Real Club de Golf de Sevilla. Endast 14 dagar efter denna går Volvo World Match Play Championship av stapeln, 17-20 maj, på superbanan Finca Cortesín, med hela 3,4 miljoner euro i prispotten. Många av Europas bästa spelare kommer till Andalusien till dessa tre turneringar, vilket är till stor glädje för alla golfare.

Stig Wiberg

Santa Maria – damernas favoritbana

Banan
Santa Maria är många fastboendes favoritbana, speciellt damerna är förtjusta i denna bana, vilket är helt förståeligt. Ta bara hål 1 till exempel. Herrarna ska över en sjö för att nå fairway, medan damerna har drive precis vid fairway, då deras teeplats ligger till höger om sjön.
Damernas tee ligger hela 77 meter längre fram än herrarnas. Så har man på många
platser på banan tagit hänsyn till damerna.
Herrarna har inte någonting att klaga på gällande banan med sina 5 325 meter från gul tee, som är relativt kort och damerna har 4 657 meter från röd tee.
Banans första 9 hål har designats av Antonio García Garrido 1991 och 1996 designade banans tekniska personal de sista 9 hålen, vilket de har gjort bra.
Banan är mycket varierande och har många utmaningar. Efter ett mycket lätt och kort par 4 hål kommer utmaningarna på hål 2, som är ett par 5 hål på 460 meter med diken och vattenfall.
Det är oförståeligt att hål 3 är utsedd till banans svåraste. Det är rakt fram längst en backe på 344 meter. Det finns flera hål som är svårare än detta. På hål 4 är det viktigt att du tar det rätta beslutet; ska du fetspela med ett järn eller ska du välja en driver? Hålet är endast 250 meter, men med dike till vänster och out of bounce till höger är det ett svårt val. Hål 5 och 6 är ordinarie hål och bortsett från backen mellan hål 5 och 6 är banan lätt att gå. Njut av hål 7, ett vackert par 3 hål på hela 194 meter. Därefter följer ett mycket reellt par 5 hål. De första 9 hålen avslutas med ett 302 meter långt par 4 hål, där du ska över en stor sjö. Ett mycket vackert hål.

De sista 9
Här har du chansen att scora lågt. Det är 4 par 3 hål, 4 par 4 hål och 1 svårt par 5 hål och på de sista 9 hålen är banans par 33. Banans total är par 70.
Jag har spelat banan många gånger och får konstatera att den blir bättre och bättre. Sedan man öppnade 1991 har motorvägen A7 och broar byggts, och man har gjort många vägar på banan. Jag har inte störts av oljud, vägen löper förbi i en tunnel under bron, men banan verkar sliten pga. många green-fee gäster.
Det är emellertid ett stort minus att man saknar en driving-range vid banan.

Restaurang
Santa Marias gamla restaurang är nedlagd men det finns en ny med ett formidabelt läge vid golfbanan. Det är mysigt att sitta och titta på spelarna på hål 1 och det finns en fin utomhusterrass där man kan följa spelarna på hål 18.
Priserna är rimliga, även om det inte är billigt.

Miljö
Santa Maria ligger 10 km från Marbella och 15 km från Fuengirola och ligger i ett av de mest bebyggda områdena på kusten. Det är en del byggnader omkring banan och färgerna på husen, särskilt vid hål 16 och 17 är förfärliga. När du kommer till hål 7 och 13, är det bara natur, vilket är skönt.

Service
Tiderna är svåra för golfbanorna, man ska verkligen vara professionell för att klara av nedgången. För 3-4 år sedan började nedgången för Santa Maria – då var det tyskarna som försvann, nu är det engelskmännen och när det är 50 % av spelarna så är problemen stora.
Bra service är nödvändigt om man vill bibehålla den nuvarande nivån. Det märker man tydligt överallt på Santa Maria. Caddymaster, starter, servitörer osv. samt banans hemsida, visar att det nog ska klara sig igenom krisen bra. Servicen är hög.

Medlemmar
Santa Maria har 350 medlemmar, men vill gärna ha många fler. För att bli medlem behöver du betala ett engångsbelopp av 1 700 euro, som du inte får tillbaka.
Det finns flera möjligheter för medlemmarna:
Du kan välja fritt spel inkl. buggy för 2 500 euro per år. Om du väljer fritt spel utan buggy är priset 2 200 euro. Du kan även välja att betala 1 700 euro per år för gratis greenfee samt betala 10 euro per gång när du spelar 18 hål. Om du endast spelar 9 hål är priset 5 euro.
Marknadsföringschefen Rosa Olmo berättar att det kommer genomföras många nyheter i framtiden.
Priset för greenfee är från 50 euro för 18 hål. Medlemmar har även tillgång till tennisbanorna och swimmingpoolen.

Banan förtjänar 4 golfbollar.

Stig Wiberg

Race to Dubai – European Tour

Per 15 januari 2012

1. Grace Branden 220 000 euro
2. L.Oosthuizen 158 500 euro
3. Jamie Elson 153 020 euro
4. T. Van Der Waltl 115 000 euro
5. Jaco Val Zyl 103 072 euro
6. R. Goosen 87 010 euro
7. David Drysdale 64 835 euro
8. M. Bathma 53 972 euro
9. Marc Warren 53 972 euro
10.Danny Willett 48 285 euro
14. Magnus Karlsson 32 926 euro
32. J. Lagergren 15 461 euro

Världsrankningslistan

Per 15 januari 2012

1.Luke Donald 10,05 poäng
2. Lee Westwood 7,78 poäng
3. Rory McIlroy 7,53 poäng
4. Martin Kaymer 6,32 poäng
5. Steve Stricker 5,92 poäng
6.Webb Simpson 5,37 poäng
7.Adam Scott 5,33 poäng
8.Dustin Johnson 5,17 poäng
9.Char. Schwartzel 5,08 poäng
10.Jason Day 4.91 poäng
28. Robert Karlsson 3,41 poäng
41. Frederik Jacobson 3,01 poäng

Turneringar i februari 2012:

2-5 februari: Commercialbank Qatar Masters
9-12 februari: Omega Dubai Dessert Classic
16-19 februari: Avantha Masters
22-26 februari: WGC-Accenture Machplay Championship

Goda råd – undvik skador
Av Rolf Martinsen, Clínica PhysioSpain

Vi fortsätter med goda råd, så att golfare kan undvika skador. Över 50 % av alla golfare har nämligen någon form av skada.

Bäcken- och rotationsövningar
Börja med djupa knäböjar, det är en av de viktigaste men även en av de mest krävande övningarna. Övningen ger dig information om belastning och rörlighet i höfter, knä och anklar. Dessutom tränas även skuldror och bröst.

Om du inte kan utföra hela knäböj med hälarna i golvet är det nästan omöjligt att hålla kroppens position i utslaget. Man ser ofta golfare flytta underkroppen mot bollen samtidigt som de reser upp överkroppen under nedåtslaget. Orsaken är oftast en för kort muskulatur i benen och/eller nedsatt stabilitet i bäckenet. Detta beror på svaga kroppsmuskler. Många golfare reser sig upp i bakåtsvingen, vilket gör att man har svårt att lyfta upp klubban över huvudet. Därför är det viktigt att man utför övningarna som de visas på bilderna.
Stå med fötterna axelbrett isär och pekande framåt. Fatta en klubba med båda händerna, böj armbågarna i 90 grader och sträck upp armarna över huvudet. Böj knäna så långt som möjligt med hälarna i golvet och klubban högt över huvudet. Stoppa övningen om du känner av smärta. Om övningen inte lyckas har du balansproblem.

Det är oerhört viktigt att du utför dessa övningar, då man genom dem kan komma fram till vad du har för problem. Alla golfare har svaga punkter och man kan göra mycket för att minska dem.
Sätt dig på knä och håll klubban i den ena handen. Lägg över vikten på det ena knät och stäck ut det andra benet så långt fram som möjligt, med hälen i golvet. Sätt ned klubban i golvet – gärna 10 cm längre fram än din fot. Du ska nu försöka att nå skaftet med knät, utan att lyfta hälen från golvet. Pröva båda sidorna. Om du inte kan genomföra dessa övningar har du säkert ben- eller ankelproblem.

Sista testet handlar om rörlighet i ryggen och på lårens baksida. Stå med fötterna ihop pekande framåt. Böj dig framåt från höfterna
och se om du kan nå fötterna med helt sträckta knän. Samma övning gör du med både höger och vänster ben.
Stå med den ena foten på några böcker och böj benet lätt, prova att nå ned till foten på det sträckta benet. Här får du en känsla av var det ”stramar” och det är det området som du i fortsättningen ska bearbeta för att uppnå bättre flexibilitet.

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.