Korta nyheter januari 2012

Korta nyheter januari 2012

Billiga läkemedel medför stora besparingar

 

I och med antagandet av en ny lag om subventioner för läkemedel kommer Junta de Andalucía kunna göra stora besparingar i framtiden. Junta de Andalucía har hittills subventionerad utvalda läkemedelsmärken som prismässigt ligger generellt högre än liknande läkemedel från andra tillverkare. Dessa märken har marknadsförts bättre, trots att de innehåller precis samma komponenter som de billiga märkena. Junta de Andalucía förväntar sig kunna spara 200 miljoner euro i och med antagandet av den nya lagen och kommer därmed kunna täcka underskottet i den offentliga sjukförsäkringen Seguridad Social.
Lagen möter dock stort motstånd från apotekarna då de billigare läkemedlen betyder en minskning i apotekarnas vinster i försäljningen av de populära märkena. De kommer fortfar-ande att kunna sälja de dyrare märkena, men då läkare hos Seguridad Social endast får skriva ut recept på de billigare alternativen framöver kommer apotekarnas vinster att minska. Då den nya lagen kan få allvarliga konsekvenser för speciellt apotekare i mindre städer, avsätter Junta da Andalucía 10 miljoner euro som kan användas som bidrag i de fall då apotekare lider av stora ekonomiska förluster.
Tills vidare omfattar den nya lagen endast de mest sålda läkemedlen.

Helles kvantsprång
Den första januari har jag tagit med verktygsväskan hem till källaren och har alltså inte längre min dagliga gång på Norrbom Marketing i Centro Idea. Jag fortsätter som redaktör för våra tre månadsmagasin; En Sueco, Det Norske Magasinet och La Danesa, och kommer naturligtvis att mötas upp med de andra på redaktionen för att utveckla idéer och diskutera ämnen och vinklar till artiklarna.
Mina dagliga sysslor i företaget har delegerats ut till mina kollegor och min kompanjon, Martin Norrbom. Den extra tid som jag nu kommer att få kommer jag att ägna åt mina BodyTalk-studier (med bl.a. anatomi, fysiologi, energimedicin, kvatfysik), skriva en bok, redigera texter, utveckla projekt på konsultbasis etc.
Ni är, som alltid, välkomna att kontakta mig på: helle@norrbom.com.

¡Hasta la Vista!

Torre del Mar återvänder till historien

Borgen som troligtvis utgör ursprunget för Torre del Mar finns omskriven i texter från redan det 10:e århundradet, då det utgjorde en del av morernas försvar i Al Ándalus. Den fungerade delvis som försvarsbyggnad och hamn fram till det 19:e århundradet.
Idag återstår näst intill av den ursprungliga borgen, som ligger vid Plaza de la Axarquía, där mer moderna byggnader har uppförts längst borgens murar. Men det nya kommunalrådet (PP) i Vélez-Málaga har bestämt att de historiskt intressanta lämningarna ska räddas och detta arbete ska påbörjas under 2012.

Arabiska investerar intresserade av Hotel Don Miguel i Marbella

Omkring 60 olika saudiarabiska investerare har visat intresse i att köpa Hotel Don Miguel i Marbella.
Hotellet stängde i oktober 2005, och ca 250 anställda förlorade sina arbeten. Det drevs då av hotellkedjan Roc Hoteles, som har flera hotell i Spanien med sammanlagt 7 000 hotellsängar. Byggnaden ägs dock av företaget Sociedad de Inversiones y Promociones Turísticas Sipsa.
Det är särskilt en saudiarabisk investeringsfond som för tillfället och på allvar studerar möjlighet-erna att överta det emblematiska hotellet, som kanske äntligen kan öppna igen efter att ha varit stängt i över sex år.
Don Miguel har 500 rum och tomten vid foten av La Concha ligger på 70 000 m2.

Tågstationen i Arroyo renoveras
Tågbolaget Renfe har låtit meddela att man planerar att renovera en del av tågstationen i Arroyo de la Miel, Benalmádena.
Bland förbättringarna planeras bl.a. en ny rulltrappa mellan gatunivå och plattformarna.
Arbetet börjar den 10 januari och förväntas ta omkring en månad.

Kung Baltasar frikänd

En domare i Huelva avvisade i december ett fall mot en av de tre vise männen, nämligen Baltasar. Han åtalades av en invånare i Huelva för att ha kastat en karamell i ögat på henne under paraden i samband med heliga tre konungar 2010, skriver nyhetstidningen El Mundo.
Domaren, Javier Pérez Minaya, grundade frikännande med att alla får räkna med en viss risk för att träffas av en karamell, med hänvisning till att det nu kallas ”caramelazo”, när man deltar i en parad med de tre vise männen. Liksom ”att man inte kan föreställa sig” en parad var de tre vise männen, eller konungarna, inte kastar ut karameller.
Pérez Minaya erkänner samtidigt att det nog föreligger en viss vänskap mellan honom själv och den tilltalade, eftersom han, så långt han kan minnas, har tagit emot gåvor från honom varje år den 5 januari.
Men det är kanske inte heller tal om den riktiga Baltasar, fortsätt-er domaren, som förklarar att den skadade hade adresserat sin anklagan – med stor och fetstilt text, till honom, alltså Rey Mago Baltasar. För att ställa den riktiga Baltasar inför rätta måste man först hitta honom, och den enda personen man har är den senegalesiska mannen som agerade Baltasar den 5 januari 2010.
Domaren noterar att man vet att Baltasar kommer från mellanöst-ern, men att man inte vet från vilket land.
”Efter över 2 000 år har man ännu inte lyckats avgöra varifrån exakt han kommer. Om man bara kände till hans nationalitet kunde man avgöra var någonstans han skulle ställas inför rätta”, säger Pérez Minaya.
Det blev alltså inte vid domstolen i Huelva.

Ung pojke levandes begravd
En sex år gammal pojke, Rodrigo från Valladolid, dog i december efter att han hamnade under rasmassorna av en lavin på skidorten Saas-Fee i Schweiz.
Pojken åkte skidor med en skidinstruktör i backarna när lavinen rasade och begravde honom levande i snön. Han låg begravd i 45 minuter innan räddningstjänsten hittade honom, varefter han fördes till ett närliggande sjukhus med frostskador. Följande dag avled pojken.
Pojken föräldrar har nu lämnar in en stämningsansökan beträffande skidskolan då de menar att instruktören inte borde ha tagit med sig barnen till 2 900 meters höjd, medans de schweiziska myndigheterna ska undersöka varför det tog så lång tid innan man fann pojken.

Försvarsministerium köper flyg på kredit

Regeringen har budgeterat 31,6 miljarder euro till modernisering av försvaret. Här ingår flygvapnet, som ska utrustas med 87 jaktplan av typen Eurofighter från EADS, en sammanlagd kostnad av 12 miljarder euro.
Dock har Spanien fortfarande inte betalat de omkring 600 miljoner euro som de är skyld-iga EADS, och den siffran ökar snabbt, informerar direktören Louise Gallois, då betalningarna är försenade och räntor och andra avgifter tillkommer.
På grund av detta har försvaret nu gjort en avbetalningsplan, enligt vilken man innan slutet av föregående år skulle betala 309 miljoner euro, medan den nya regeringen måste ta sig an den resterande skulden, som förmodas uppgå till omkring 400 miljoner euro.
Samtidigt har ministeriet annullerat köpet av 10 av totalt 45 stycken NH-90 transporthelikoptrar.

Färre aborter i Málagaprovinsen

Antalet genomförda aborter i Málagaprovinsen har sjunkit för andra året i rad 2010, rapporterar hälsoministeriet. Efter att ha nått sin kulmen 2008, med totalt 5 196 aborter minskade antalet under 2009 till 4 977 (fyra procent) och år 2010 till 4 740, vilket motsvarar en minskning av fem procent jämfört med året innan. Fortfarande utförs det 13 aborter dagligen i provinsen, varav 0,2 procent genomförs på flickor under 15 år. Hälften av kvinnorna som väljer abort är mellan 20-29 år, och 20 procent är mellan 30-34 år. Gemensamt för kvinnor som väljer abort är att i stort sett alla har en lägre utbildningsnivå än genomsnittet av alla kvinnor. Knappt fyra procent har en universitetsutbildning. Hälsoministeriets siffror visar dessutom att 28 procent av kvinnorna gjorde abort för andra gången, medan det var första gången för 44 procent av kvinnorna.

Ny terrorism i Galicien – fyra förmodade aktivister från Resistencia Galega anhållna
När de spanska myndigheterna som bäst verkar har en chans att avsluta ETA:s terrorkampanj för ett självständigt Baskien finns det nu risk för att en liknande organisation, som har legat och pyrt i några år, planerar fler attentat i Galicien.
Polisen i Vigo anhöll i december fyra personer, två kvinnor och två män, som är misstänkta för att tillhöra den galiciska organisationen Resistencia Galega, som önskar att frigöra Galicien från övriga Spanien. I samband med gripandet av personerna fann polisen bl.a. fyra bomber, tre av dem med en sprängladdning på nästan sex kilo.
De fyra personerna står nu anklagade för att ha planerat att spränga en bomb på Spaniens grundlagsdag den 6 december. På grund av anklagelsernas karaktär har de förts till Madrid, där de sitter i isolering, och var de hittills har förhörts av Högsta domstolens domare Eloy Velasco.
Sedan 2005 har 12 personer anhållits i samband med den extremistiska gruppen.
Som läget är nu i Baskien är det kanske inte heller tal om bara en enskild grupp människor som är beredda att använda våld för att försöka uppnå en självständig stat. Dagen efter demonstrerade i alla fall ett 50 tal personer mot gripandena framför museet för modern konst i Vigo.
De protesterade även mot ”förtrycket av Galicien”.

Mörkläggning av kustvägen definitiv
Den 1 december beslutade kommunen i Marbella att man inte längre kommer att betala för belysningen av motorvägen A-7 i och omkring staden.
Man hade dock hoppats på att det ansvariga ministeriet, Fomento, skulle gå med på att betala kostnaderna framöver, men det har ännu inte skett.
På grund av det, är det nu endast upplyst på sträckan mellan Puerto Banús och Guadalmina och från Cabopino till själva Marbella.
Marbella är inte den enda kommunen där motorvägen, den tidigare N-340, inte längre är upplyst. Ljus finns inte heller i Manilva, Estepona, Mijas eller Fuengirola. Det utgör en stäcka på ca 70 kilometer.

Francos dotter vill inte flytta faderns kvarlevor
En expertkommitté, tillsatt av regeringen i maj för att finna en lösning på dilemmat kring gravplatsen för fallna på bägge sidor i det spanska inbördeskriget, Valle de los Caídos, förde nyligen fram en rekommendation om att flytta diktator Francisco Francos jordiska rester därifrån. Man anser att det är bättre att gräva upp hans rester och låta honom vila tillsammans med sin hustru på kyrkogården Mingorrubio vid El Pardo utanför Madrid.
Det handlade dock om en rekommendation, varför regeringen och den katolska kyrkan först måste godkänna en eventuell förflyttning.
Nu har även en tredje part, nämligen diktatorns dotter Carmen Franco, kommit in i bilden. Hon är inte alls positiv till att låta gräva upp faderns kvarlevor. Istället kallar hennes advokat förslaget för ”en förolämpning mot intelligensen”.
Nu blir det upp till den nya regeringen att ta ställning i frågan – eller välja att inte ta något beslut. Tills vidare finns ingen lösning i sikte. En talesman för PP, Esteban González Pons, har redan sagt att ”spanjorernas problem är för tillfället inte Franco, utan arbetslösheten”.

Nu har även Galicien AVE

Spaniens nordvästligaste hörn, Galicien, har fått höghastighetståget AVE. Detta förbinder Santiago de Compostela, La Coruña och Ourense. Detta innebär att restiden den 150 km långa sträckan mellan de tre städerna har förkortats med en timme. Det har kostat 3,3 miljarder euro att konstruera projektet.
Det är det första höghastighetsspåret i Galicien. Det första spåret i Andalusien lades för snart två decennier sedan.

Inför rätta efter bisarrt självmordsförsök
34-åriga Santiago Manjón Bermúdez är nu ställd inför rätta efter att han 2010 överföll en polis i ett försök att begå självmord.
Han plan var att överfalla polismannen med kniv i hopp om att polisen skulle skjuta honom.
”Jag var desperat och ville att polisen skulle skjuta mig. Jag hade inte mod själv till att göra det”, lär han ha sagt. Det var sjätte gången som han försökte ta sitt liv, men inte heller denna gång lyckades han .
Först köpte han en kökskniv för tre euro. Med kniven gick han sedan till området runt Puerta del Sol i Madrid. Där sparkade han på en polisbil för att få uppmärksamhet. När en polis sedan klev ur bilden och bad om legitimation anföll Manjón. Polisen sköt honom en gång, men Manjón fortsatte sitt anfall varpå polisen sköt honom två gånger till.
”Jag hade inget alternativ”, beklagar han sig.
En av kulorna fortsatte dock och träffade en tillfälligt förbipasserande i ögat. Trots fyra operationer lyckades de inte att rädda ögat.

Simmar till Spanien

Immigranter försöker nu komma in i Spanien genom att simma sträckan från Marockos kust till Ceuta. Guardia Civil har just kvarhållit 43 hoppfulla, men illegala invandrare vid den spanska enklavens kust.
Det handlar om en ny taktik. De hoppfulla samlar sig i grupper på flera hundra nära stranden, när de når ca 100 meter från vattenbrynet springer de ut och kastar sig i havet. På det sättet överrask-ar de den marockanska polisen som endast klarar av att kvarhålla en del av dem.
43 personer har alltså lyckat slippa undan ett ”angrepp” i december och med hjälp av bara en luftmadrass eller ett bildäck lyckats simma till Ceuta, där de anhölls av spansk polis.
Det är inte första gången som immigranter försöker ta sig in i Spanien genom att simma till Ceuta i samlad trupp. Polisen har sedan juli anhållit 380 personer. De flesta av dem kommer från länder söder om Sahara.

Inditex ökar vinsten med 10 procent

Den spanska textilkoncernen Inditex, vars mest kända märke är mode- och interiörbutikerna Zara och Zara Home, uppnådde en nettoförsäljning på 1,3 miljarder euro under räkenskapsårets nio första månader, vilket är 10 procent mer jämfört med samma period föregående år. Under 2011 steg försäljningen med samma höga procenttal till 9,7 miljarder under de första tre kvartalen. ”10 procent” kännetecknar i hela taget koncernens räkenskaper, då även omkostnaderna fram till oktober 2011 steg med 10 procent, vilket i övrigt tillskrivs någonting så positivt som öppningen av ett stort antal nya butiker.
Inditex fortsätter alltså oförtröttat sin globala expansion med kreativa multikoncept och innovativa verksamhetsplattformer. Under 2011 års sista månader gick det fortfarande bra för skaparen Amancio Ortegas livsverk: från 1 november till 11 december ökade försäljningen med 11 procent, en ökning som bl.a. beror på expansionen till de marknaderna i Taiwan, Sydafrika och Azerbajdzjan, var Inditex nyligen har etablerat sig med mode- och interiörbutiker.
Under perioden februari till oktober 2011 öppnade Inditex 358 butiker på 45 olika marknader (endast i Kina 79 st.) och har nu 5 402 butiker i 78 länder med en medarbetarstab på 106 251 personer.
Ägaren av textildynastin, 75 år gamla Amancio Ortegas, son till en järnvägsarbetare, hoppade av gymnasiet. Istället började han sy klänningar och underkläder tillsammans med sin dåvarande fru, Rosalia Mera, som faktiskt själv har kommit med på Forbes List of Fortune pga. beloppet hon fick vid skilsmässan från Ortega. Ortega är idag god för 31 miljar-der dollars, vilket ger honom en 7:e plats på Forbes lista. Han är Spaniens rikaste person och andra rikaste personen i Europa. 1984 fick han tillsammans med sin andra fru dottern Marta Ortega Pérez, som är dynastins kronprinsessa. Hon ska gifta sig med Sergio Álvarez Moya i februari 2012 i La Coruña.
Inditexkoncernen äger bl.a. Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home och Uterqüe samt flera webbutiker.

Besparingar över hela linjen

Spaniens nya statsminister Mariano Rajoy höll den 19 december sitt öppningstal i kongressen, medan den spanska befolkningen höll andan. Äntligen skulle han lägga fram vilka åtgärder han förväntas ta sig an för att förbättra Spaniens ekonomiska situation.
Som väntat talade konservative Rajoy om besparingar inom den offentliga sektorn, i miljardklassen. Han talade om nedskärningar på 16,5 miljarder euro i statsbudgeten för 2012. Det ska bl.a. uppnås genom att sätta stopp för offentliga investeringar, och det ska, enligt Mariano Rajoy, ”sparas överallt”. I sitt 84 minuter långa tal pratade han om en rad områden, som han inte avslöjat tidigare.
Han kommer även att flytta alla icke-religiösa helgdagar till måndagar för att effektivisera arbetsmarknaden, som lider av avbrotten som blir i samband med helgdagar som infaller mitt i veckan. Han kommer även att ändra arbetsmarknadslagen, men gick inte in på detaljer vilka dessa förändringar är. Dock nämnde han att det ska bli lättare att driva företag i landet, det kommer att ges 3 000 euro i bidrag för den första anställda, små och mellanstora företag ska inte längre behöva betala moms på en faktura innan den är betald.
Banksektorn kan också förvänta sig förändringar från den nya regeringen, som bl.a. vill att centralbanken ska övervaka alla pengainstitut.
Det enda området som Spaniens nya statsminister inte vill spara inom är pensionerna. Som han lovade fram till valet 20 november så ska de inte frysas, utan öka i takt med KPI (Konsumentprisindex).
Det är de viktigaste av de mål som han satt upp för de kommande fyra åren, under vilka han ska leda landet. Under vilken tid han menar att han ska föra Spanien ut ur krisen och tillmötesgå kraven från EU.
”De tar fel, de som tror, att Spanien inte kan införa de nödvändiga förändringarna för att kunna bli en framgångsrik medlem av eurons Europa”, insisterade Spaniens näste statsminister, Mariano Rajoy.

Kejsar Augustus huvud hittat i Baena

Under utgrävningarna i den gamla romerska staden Torreparadones, ca 20 kilometer från Baena (Córdoba), har arkeologer funnit ett vackert huvud i vit marmor. Man menar nu att det föreställer kejsar Augustus som var regent i det romerska riket under det 1:a århundradet.
Huvudet är det senaste i en rad intressanta fynd som arkeologerna har gjort i denna historiska guldgruva. För ett par år sedan fann man även ett huvud av kejsar Claudio.

Överlevde fall från femte våningen
I början av december föll en man från femte våningen vid ett bostadsområde i centrala Marbella. Han höll på att måla fasaden när lyftkranen som han stod på plötsligt gav vika.
Han föll fritt flera våningar innan han räddades av säkerhetsutrustningen, som han hade satt fast ordentligt, några få meter från marken.
Förbipasserande såg mannen falla och tillkallade både polis och ambulans, men räddningstjänsten kunde bara konstatera att mannen inte hade lidit någon annan skada än ren förskräckelse.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.