KORTA NYHETER februari 2012

KORTA NYHETER februari 2012


Första officiella besöket gick till Marocko
Spaniens nya statsminister, Mariano Rajoy (PP), valde att avlägga sitt första officiella utrikesbesök till grannlandet i söder, Marocko.
Det var endast omkring 14 månader sedan demonstranter i Rabat ropade skällsord efter den dåvarande ledaren av den konservativa oppositionen, när han var på besök i den spanska enklaven Melilla, då han alltså ska ha ”förolämpat Marockos stolthet”.
Men inte den 18 januari.
Mariano Rajoy utnämnde sig själv till ”Marockos vän”, när han mötte Marockos kung Muhammed VI och statsminister Abdelilah Benkirane.
Även Mariano Rajoys föregångare José Luis Zapatero (PSOE) och José María Aznar (PP) valde att avlägga sina första besök i Marocko, som fortfarande är en viktig partner i kampen mot terrorism, narkotikasmuggling och immigration. Grannlandet är även en viktig handelspartner. Parterna diskuterade dessutom de frysta förhandlingarna om ett nytt fiskeavtal mellan EU och Marocko.
Försvarsminister Pedro Morenés lät sin första resa gå till Afghanistan, där han naturligtvis besökte de spanska trupperna.
Innan den nu före detta socialist-iska regeringen avgick i slutet av december var det beslutat att Spaniens deltagande i den internationella, fredsbevarande styrkan i Afghanistan skulle upphöra och trupperna skulle tas hem redan inom loppet av januari. Men det beslutet har den nya regeringen just ändrat, meddelade försvarsminister Morenés, i samband med sitt besök. Som orsak nämnde han att vår och sommar är de årstider som Talibanerna är som mest aktiva.
Spanien har för stunden 1 521 soldater i Afghanistan. De kan nu förvänta sig att få resa hem efter sommaren, eller vid årets slut.
 

Spanien tar bort bröstimplantat
Den spanska regeringen har bestämt sig för att erbjuda kvinnor som fått de kanske livsfarliga bröstimplantaten, från den franska producenten PIP inopererade, borttagna.
Det gäller dock bara om det skett på statens räkning, om silikonimplantaten har inopererats på grund av sjukdom, alltså inte om en kvinna valt att operera in implantaten bara för att hon önskat sig större bröst.
Det antas att mellan 8 000 och 12 000 spanska kvinnor bär på implantat från den franska tillverkaren, som förmodas ha använt ett industriellt silikon i implantaten. Hälsoministeriet betonar dock att man inte med säkerhet kan veta det exakta antalet.
 

Rättegång kring bussolycka med nio döda har fått sin början
Rättegången mot den unga mannen som står anklagad för att ha orsakat bussolyckan i april 2008 på motorvägen AP-7 vid Benalmádena, då nio finländare omkom och 31 skadades, började till slut den 19 januari vid provinsdomstolen i Málaga.
Åklagaren kräver att den anklagade döms till minst fyra års fängelse för nio tillfällen av vållande till annans död. Detta då han ska ha haft alkohol i blodet då hans fyrhjulsdrivna bil kolliderade med bussen. Bussen var på väg till flygplatsen i Málaga.
 

Anklagad i Malayafallet kallar sig del av Jesus
”Jesus är däruppe, och jag är en del av honom”.
”Malayafallet har förstört Spanien. Landet kan inte fungera utan byggbranschen”.
Det är två av de uttalandena som Rafael Gómes kom med i januari under rättegången i samband med Malayaskandalen, vari han är anklagad för korruption, skrev El Mundo. Gómez, som är byggherre och kommunmedlem i Córdoba, berättade förutom det även hela sin livshistoria. Han berättade om tiden då han var getherde, när han plockade kycklingar, och om att han genom sitt bröllop och bröllopsresan kom till åren, då han blev juvelerare och sedan byggherre. Det sistnämnda är det enda sättet man verkligen kan tjäna pengar på, varför Malayafallet är grunden till allt ont i Spanien.
Talförheten kom som svar på åklagarens fråga om utbetalningar på 300 000 euro var, som i dåvarande kommunpolitikern med ansvar för stadsplanering i Marbella, Juan Antonio Rocas, räkenskaper låg under initialerna S.K.A.N.
Gómez, som även kallas Sandokán nekar till att ha mutat Roca för att få bygglov till hans dåvarande företag, Arenal 2000 S.L.
”Jag åkte till Schweiz för att plocka kycklingar. Jag säger det för att ni ska veta hur livet är”, fortsatte han istället. Han riskerar 18 månaders fängelse.
 

Semesterindustrin lägger åtta miljarder euro på Costa del Sol
9,1 miljoner semesterfirare besökte Costa del Sol under 2011. Sammanlagt genererade det omkring åtta miljarder euro.
Den 17 januari samlades semesterindustrin med myndigheter och press till en kongress under titeln Foro Málaga Hoy för att belysa det gångna, goda åren och överväga perspektiven för de kommande.
”2011 har varit ett bra år, då turismen inte är i kris och aldrig har varit det”, sa Elías Bendodo (PP), som är ordförande för turistföreningen Patronato de Turismo de la Costa del Sol, om antalet besökande och omsättningen, som visade en ökning av 3,5 procent jämfört med året innan.
Deltagarna spådde en säker framtid för Costa del Sol, om alla inblandade parter tillmötesgår turisternas stigande krav på bl.a. hänsyn till miljö, renlighet och kommunikation.
”Är det någonting som de inte tycker om så åker de helt enkelt någon annanstans”, fastslog Bendodo, som även sa att industrin ska bli bättre på att utnyttja lågsäsongen.
I hela världen reste 675 miljoner människor på semester under 2000. Elva år senare, 2011, var samma siffra 940 miljoner och den antas öka till 1,6 miljarder till år 2020. Av de 1,6 miljarder resande personer förväntas 340 miljoner personer välja ett resmål vid Medelhavet.
 

Skattehöjningar är nödvändiga
Statsminister Mariano Rajoy (PP) har sagt att regeringen inte har några andra val förutom att höja skatterna. Det var ”absolut nödvändigt” för att minska statens underskott. ”Det var ett svårt och smärtsamt beslut, men absolut nödvändigt, för att komma ut ur den spiral som vi befann oss i”, citerades statsministern i El País.
Skattehöjningen genomfördes av ministerrådet precis innan årsskiftet och motsvarar 0,75 procent för dem med de lägsta inkomsterna och upp mot sju procent för dem med inkomster som har en årsinkomst som överstiger 300 000 euro. Även fastighetsskatten (IBI) kommer att höjas. Vice statsminister och talesman Soraya Sáenz de Santamaría sa i samband med det att den tidigare, socialistiska regeringen hade låtit underskottet stiga med två procentenhet-er mer än beräknat, vilket motsvarar sex till åtta procent. Den nya regeringens mål är att sänka underskottet ytterligare för att uppfylla EU:s krav om ett maxunderskott på 4,4 procent av bruttonationalprodukten för 2012.
Skattehöjningarna kommer därför att följas av en mängd besparningar. Bland annat kommer lönerna för offentligt anställda att frysas, nyanställningar i samma sektor kommer att stoppas samt tillskott till politiska partier och organisationer som fackföreningar kommer att reduceras med 20 procent.
Statsministern avvisade igår att det finns planer på att höja momsen (IVA). PP var ihärdiga motståndare av momshöjningen 2010, men partiet var även emot skattehöjningar – fram till ett kort tag årsskiftet.
Mariano Rajoy försöker dock inte dölja det faktum att det planeras fler besparningar, en del av dem kommer att avslöjas först i samband med den nya finanslagen som presenteras den 31 mars.

Fler migranter än immigranter
Under 2011 lämnade fler människor Spanien än tvärt om. Skillnaden var enligt det nationella institutet INE 50 090 människor.
Det är första gången under de år, som data förts om hur många som kommer och går, som färre människor har kommit hit.
Enligt INE är invånarantalet i Spanien nu 46 196 278.
 

Stängd flygplats spenderar 30 miljoner på reklam
Flygplatsen Castellón i Valenciaregionens norra del har aldrig sett ett enda flygplan. Flygplatsen byggdes av bolaget Aeropuerto de Castellón (Aerocas S.L.), vars ägare är den valenciska lokalregeringen och provinsstyrelse i Castellón. Byggarbetet började 2003. Trots staora ambi-tioner kom flygplatsen aldrig igång och myndigheterna har för länge sedan annullerat kontraktet med bolaget som skulle stått för driften, varför det inte finns några utsikter för att flygplatsen kommer att komma igång inom överskådlig framtid.
Trots allt har ledningen i Aerocas fortsatt med att spendera pengar. Närmare 30 miljoner euro förmodas ha använts till bl.a. reklam på fotbollströjor och resemässor.
Nu har den regionala revisionsrätten (Sindicatura de Comptes) beordrat ett stopp för det fortsatta ekonomiska läckaget då man menar att Aerocas inte har tagit hänsyn till om reklamen överhuvudtaget skulle göra någon nytta för flygplatsen.
Förmannen för provinsstyrelsen, Javier Moliner, har sagt, att man detta år inte kommer att marknadsföra flygplatsen på Fitur, Spaniens största resemässa.
Flygplatsens hemsida är dock fortfarande aktiverad, se:
www.aerocas.com.
Samtidigt har en staty på 20 ton och 24 meter hög, till ett pris av 300 000 euro, färdigställts vid den outnyttjade flygplatsen i Castellón. Den ska vara inspirerat och uppförd som en hyllning till den dåvarande ledaren för PP i Castellónprovinsen, Carlos Fabra Carreras. Han avgick juni 2011 och står nu anklagad för korruption i en mängd fall i samband med sitt ämbete.
Nyheten om missbruket kom just som Spaniens regering har tvingats hjälpa Valencias lokalregering, som annars inte hade klarat av att betala avbetalningarna på ett lång till Deutsche Bank av 123 miljoner euro.
 

Röklagen ska inte ändras
Under valkampanjen upp till valet den 20 november insinuerade Mariano Rajoy att han skulle ändra röklagen och återigen tillåta rökning inomhus, åtminstone inom slutna områden på caféer och restauranger, om han vann valet. Och som bekant vann han valet.
Nu har hälsoministeriet dock låtit meddela att man inte planerar att skriva tillbaka tiden till innan januari 2011, när rökförbudet inomhus och på en del offentliga platser utomhus, såsom lekplatser, infördes.
Den nya regeringens kovändning har skapat sura miner bland café- och restaurangägare som har förlorat kunder sedan lagen infördes.
Myndigheterna anslår att omkring 600 000 spanjorer har lagt cigaretterna på hyllan det senaste året. Innan dess dog ca 51 000 personer av rökrelaterade sjukdomar varje år
 

Prinsessan Cristina investerade
1 500 euro, tjänade 571 000 euro
Skandalen kring Iñaki Urdangarín, som står anklagad för korruption i samband med sin organisation, Instituto Nóos, smittar nu av sig på hans fru, prinsessan Cristina.
Dagstidningen El Mundo skriver att prinsessan ska ha investerat 1 500 euro i bolaget Aizoon och att hon bara tre år senare ska ha tjänat 571 000 euro.
Prinsessan Cristina och Iñaki Urdangarín äger själva Aizoon. Verksamhetens stora överskott misstänks komma från Instituto Nóos, som förmodas vara en ickelukrativ organisation. Den tillhör Iñaki Urdangarín, som är misstänkt för att ha missbrukat den, tillsammans med sitt eget namn och titel, för att ta ut ockerpriser för arrangemang av kongresser inom sport och turism för de lokala myndigheterna på Balearerna och i Valencia. Överskottet härifrån ska ha överförts till hans privata bolag, som kan vara Aizoon.
Enligt tidningen La Voz Libre ska Iñaki Urdangarín höras i rätten i Palma den 25 februari. Men ännu är det inte känt om även prinsessan Cristina, som är kungaparets yngsta dotter, även ombeds att närvara.
 

Farväl till Manuel Fraga
Manuel Fraga Iribarne avled den 14 januari i sitt hem i Madrid, var han den sista tiden var omgiven av sina fem barn och flera sörjande. Hans fru dog 1996.
Hans hälsa hade försämrats sedan han i april förra året genomgick en höftoperation efter att ha fallit i badet. I början av januari drabbades han av lunginflammation, vilken han inte var stark nog att bekämpa.
Fraga var minister under Francisco Franco och var senare med och utarbetade den nuvarande spanska grundlagen. Han är även känd som den egentliga grundaren av Partido Popular, som avlöste Alianza Popular. Han var även ledare för den galiciska lokalregeringen La Xunta i 15 år och senare medlem av den nationella senaten. Han drog sig tillbaka 2011.
Manuel Fraga blev 89 år.
 

Fallet om Marta de Castillo: Partner dömd till fängelsestraff
En av de senaste årens märklig-aste mordfall har varit det på den 17-åriga Marta del Castillo. Hon försvann i Sevilla den 24 januari 2009, och hennes pojkvän, Miguel Carcaño, blev först den 13 januari – efter tre års motstridiga förklaringar och medgivanden – dömd till 20 års fängelse för mordet.
Trots ihärdiga försök från myndigheternas sida har den döda flickan fortfarande inte hittats. Pojkvännen har trots det dömts skyldig för att ha slagit ihjäl henne med ett askfat för att därefter ha gjort sig av med kroppen med hjälp av andra. De tre andra som stått åtalade i fallet, bland dem finns Carcaños styvbror och dennes flickvän, de har dock frikänts.
Marta del Castillos far, Antonio del Castillo, har sagt, att domen ”inte stämmer, eftersom tre av fyra misstänkta har frikänts, vilket får de att se ut som om Miguel Carcaño ensam ska ha dödat flickan och gjort sig av med kroppen.
Sedan den förmodade morddagen har han gett olika förklar-ingar till fallet. Först erkände han mordet och sa att han tillsammans med en vän kastat kroppen i floden Guadalquivir, vilket ledde till en grundlig och långvarig undersökning av floden. Några månader senare sa han att han och en annan vän hade våldtagit flickan och kastat kroppen i en avfallscontainer, ett erkännande som ledde till flera veckors undersökningar av lossningsplatser i och runtomkring den andalusiska huvudstaden. Senare nekade Carcaño till våldtäkten, men inte till själva mordet, samt att han insisterade på att han inte vet vart kroppen har tagit vägen.
I uttalanden i rätten i Sevilla den sista veckan gav den 21-åriga Miguel Carcaño följande ursäkt till Marta del Castillos föräldrar:
”Jag ber Martas familj om ursäkt. Jag menade inte att vålla dem så mycket smärta. Om jag skulle veta var kroppen finns så skulle jag säga det.”
 

12 års fängelse för ETA-medlem i Portugal
Andoni Zengotitabengoa har dömts till 12 års fängelse vid en domstol i Portugal. Den förmodade aktivisten greps på Lissabons flygplats 2010 när han försökte fly till Venezuela. Portugisisk polis fann därefter 1 500 kg sprängmedel och detonatorer i hans hem i Óbidos.
Den baskiska terrororganisationen har sedan 2007 försökt att hitta gömställen i Portugal och Frankrike, varifrån de kunde arrangera attentat i Spanien. Det är även tack vara de två grannländernas insatser som det under de senaste åren har lyckat att pressa ETA till att förklara permanent vapenvila.
Zengotitabengoa förmodas vara den sista baskiska aktivisten i grannlandet.
Trots ETA:s fredsförklaring och svajande position är stödet för organisationen och dens medlemmar fortfarande stort bland den baskiska befolkningen.
Tiotusen demonstrerade i januari för att pressa regeringen till att frige de omkring 700 gripna ETA-medlemmarna, eller överlåta dem till fängelser i Baskien.
Demonstranterna fick tillåtelse att demonstrera på villkor att de inte kallade de gripna för ”politiska fångar”.
 

Nytt rekord på Alhambra
Alhambra har inte bara behållt sin position som Spaniens mest besökta sevärdhet, förra året slogs ytterligare ett rekord.
2 310 764 besökare gick igenom räknegrindarna på det moriska palatset i Granada under 2011. Det är 6,47 procent fler än året innan och det högsta besöksantalet någonsin. Det tidigare rekordet är från 2000 när 2 241 683 personer besökte palatset.
En schweizisk 18-årig kvinna blev förövrigt anhållen i januari i Granada då hon hade ritat ett hjärta på en mur i Alhambra. Hon blev senare frisläppt, men är nu anklagad för vandalism. Det är inte första gången som en gäst har vandaliserat det moriska palatset. I augusti 2011 blev en officer från det jordanska försvaret anhållen för att ha skrivit sitt namn på en vägg, vilket kostade honom 120 euro i böter, samt att han fick betala en ersättning av 200 euro.
 

Nästan tusen nya butiker i Marbella
Kommunen i Marbella tog under 2011 emot 1 242 ansökningar om öppningstillstånd, skriver La Opinion de Málaga. Det är 180 fler än året innan. Av de 1 242 blev 976 godkända.
”Siffrorna reflekterar dynamiken i Marbella”, säger kommunalrådet med ansvar över handel, José Eduardo Díaz, som menar att företagsledare vet att det kommer gå bra för dem i Marbella.
Kommunen säger dessutom att man har förkortat väntetiden på öppningstillstånd från nio till tre månader, samt att man har gett ut en bok i hur man ska göra för att öppna en butik i kommunen.
 

Fuengirola ska färdigställa arbetet på Paseo Marítimo
Fuengirolas kommun kommer färdiggöra renoveringen av Paseo Marítimo. Arbetet var uppdelat i fyra faser, varav den sista, sträckan längst Carvajal i kommunens östra del, skulle ha varit färdigt 2004.
Avtalet var att kommunen själv skulle finansiera de tre första delarna av strandpromenaden, medan staten skulle betala den sista delen. Ett avtal som enligt ett pressmeddelande från kommunalrådet skrevs under 1995.
Men sedan 2004, då den socialistiska regeringen kom till makten, har arbetet varit stoppat och kommunen har tillsynes inte kunnat lösa problemet med centralregeringen. Nu, när PP har makten har det dock lyckats att få fram ett avtal med jordbruks-, livsmedel- och miljöministeriet, som är ansvariga för landets kustremsor.
Mötet ska hållas den 14 februari, meddelar kommunen, utan att vara säkra på att problemet kommer att lösas.
”Jag vet inte vad mötet kommer att resultera i. För åtta år sedan fanns det pengar, det gör det inte längre”, beklagar borgmästare Esperanza Oña.
 

25M: Val i Andalusien
Den 25 mars ska invånarna i Andalusien återigen rösta, denna gång till det andalusiska parlamentsvalet. Det lät ledaren för lokalregeringen, José Antonio Griñán från PSOE, meddela i januari.
Det blir första gången som Griñán själv ska kämpa i ett val, då han övertog ledarrollen från Manuel Chaves, när han under 2009, efter snart 30 års regim, erbjöds en ministerpost med ansvar för regionerna under dåvarande statsministern José Luis Zapatero.
José Antonio Griñán sägs inte ha stor chans mot sin motståndare Javier Arenas (PP). Alla opinionsundersökningar visar på att de boende i Andalusien, efter ett rent socialistiskt styre sedan återinförandet av demokratin, önskar mer konservativ ledning.
Meddelandet om valet kom när Griñán var på officiellt besök i Marbella.
Det är tredje gången på ett år som invånarna i Andalusien ska gå till valurnorna. Först var det kommunalvalet i maj 2011, därefter parlamentsvalet i november samma år och nu gäller det alltså valet till det andalusiska parlamentet, Junta de Andalucía.
 

Staden med världens märkligaste namn vinner El Niño
85-åriga Digna Marciana (värdiga marsmänniskor) står bland vinnarna i det stora lotteriet i samband med Heliga tre konungar, känt som El Niño.
Det dragna numret, 71208, såldes i San Leonardo de Yagüe, en stad med omkring 2 000 invånare i Burgos. De flesta serier, som var och en gav två miljoner euro och totalt 78 miljoner euro, såldes dock till en bar i den lilla grannstaden. Huerta de Rey, och vidare till gästerna, bland dessa Sra. Marciana.
Hennes namn är inte så osedvanligt. Huerta de Rey är med i Guinness Book of Records som staden i världen med de konstigaste namnen. Bland dessa finns även Filogonio, Folinila och Quintilia.
De har för övrigt varit med i en TV-reklam för en drink, då försökte de få stadens borgmästare, Antonio, att byta namn. ”Vad tänkte hans föräldrar på?” undrade de tre.

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.