Fråga tandläkaren oktober 2012


 

Hej Christina
Jag har en fråga… för ett tag sedan var jag hos en tandläkare som gjorde en stor fyllning i en tand eftersom jag hade ett stort kariesangrepp. Problemet är att jag känner att det fastnar mycket mat mellan den nya fyllningen och tanden bakom. Jag har nu fått ont i tanden och det blöder i tandköttet. Vad ska jag göra?

Hej
Ditt problem är ganska vanligt. Ibland kan det vara svårt för tandläkaren att få en bra kontakt intill den närliggande tanden, speciellt om det görs en stor fyllning. Om det blir en för stor spalt mellan fyllning och tand blir skapas så kallad ”food impaction”, vilket innebär att mat trycks ned i spalten och det blir svårt att göra rent i området vilket kan upplevas mycket irriterande för patienten, och i värsta fall kan det göra ont.
Om det samlas plack mellan tänderna som inte avlägsnas är det bara en tidsfråga innan man har ett kariesangrepp i en eller båda tänderna och/eller en tandköttsinflammation, som i sin tur leder till lokal tandlossning. Därför är det mycket viktigt att gå tillbaka till tandläkaren och berätta var det fastnar mat. Om tandläkaren bedömer att det inte går att göra en bra fyllning är det bättre att göra ett porslinsonlay/inlay eller en krona, beroende på hur stor tandskadan är. Detta är lite mer kostsamt men i längden vinner du på det eftersom du kan ha kvar din tand.
Om du däremot låter fyllningen vara kvar och inte åtgärdar problemet kommer kariesangreppet bli större och spridas in mot nerven som sedan kommer att gå i nekros och behöva rotbehandlas. En rotbehandlad tand kan senare fraktureras lättare om du biter på någonting hårt eller gnisslar, eftersom den saknar ”känslan”. En frakturerad tand måste dras ut och att ersätta en förlorad tand(med rot) kostar mycket mer än om du hade gjort ett porslinsonlay/ krona från första början.
Om det blöder lätt i tandköttet innebär det att du har tandköttsinflammation. Det får du när du har något vid eller under tandköttet som ”stör”. Kroppens immunförsvar skickar celler som ska städa upp och eliminera ”fienden”. Problemet är bara det att cellerna inte kan eliminera plack och tandsten eller elaka bakterier. Dessa kan bara bekämpas med hjälp av ordentlig rengöring som tandborstning, tandtråd, mellanrumsborste, munsköljning etc. Om det ändå fortsätter att blöda trots optimal renhållning måste man söka tandläkare eller hygienist som kan ta bort orsaken till det, t ex tandstenen eller placken.
Ett gott råd är att uppsöka hjälp när du har någon typ av smärta eller obehag. Det är lätt att man väntar och hoppas på att det går över av sig själv. Men oftast blir behandlingarna mer komplicerade och framförallt dyrare ju längre tid du väntar.
Lycka till!

Av tandläkare Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.