Korta nyheter november 2012

Korta nyheter november 2012

Butiker i Málagas centrum får hålla öppet 24/7
De förlängda öppettiderna i Málaga förväntas först och främst få en positiv effekt på julförsäljningen.
Málagas kommun har nu beslutat att de butiker som ligger i turistzonerna i Málagas centrum får ha öppet under söndagar och helgdagar. Först och främst handlar det om butiksgatan Calle Larios och köpcentret Muelle Uno. I realiteten innebär den nya lagen att butikerna får ha öppet 24 timmar om dygnet under årets alla dagar. Det kommer vara Málagas kommun som bestämmer vilka områden och gator som ingår i en turistzon. Orsaken till att kommunen nu låter butiker inom turistzoner att ha öppet utanför de normala öppettiderna är att man vill blåsa liv i handeln med de många turister som kommer till staden. Det har nämligen vid flera tillfällen hänt att kryssningsfartyg lagt till i Málaga under en söndag, eller en helgdag, när alla butiker varit stängda. En situation som har kostat staden en hel del pengar och som kan undvikas genom de förlängda öppettiderna. Samtidigt kommer de nya öppettiderna attrahera boende och turister från hela provinsen, människor som tidigare inte besökt staden under söndagar och helgdagar. Den nya lagen kommer att träda i kraft innan jul.
Även butiker som inte ligger inom kommunens bestämda turistzoner får förlänga sina öppettider och kan nu ha öppet 90 timmar per vecka istället för de tidigare 72 timmar.
Samtidigt kommer de även att få ha öppet under 10 helgdagar i stället för de tidigare åtta.

Spanien kräver garantier
Räntor och riskpremier dränerar den spanska ekonomin.
Sedan ordföranden för den europeiska centralbanken (ECB), Mario Draghi, den 6 september lät meddela att ECB kommer att köpa spanska statsobligationer har man hållit andan i väntan på huruvida den spanska regeringen kommer ta emot den utsträckta handen.
Ett av villkoren för köpet är att Spanien ska ansöka om ännu ett räddningspaket från EFSF/ESM. Ett hjälppaket utöver det lån som redan avtalats, på 100 miljarder euro, och som lämpligast ska gå till de banker som är ute och seglar på grund av de många obetalda bostadslånen.
Den spanska regeringen har ännu inte velat acceptera villkoren och nu verkar det som om det kommer att krävas en garanti om man ska be om ett lån. Spanien har, trots det positiva mottagandet av Draghis meddelande, fått leva med räntor på omkring sju procent och investerares riskpremier på långt över 400 baspoäng (den 12 oktober 417 baspoäng) för att köpa de spanska statsobligationerna, varmed statens skuld har fortsatt sin växtvärk. För att begära ett räddningspaket vill regeringen därför ha garantier för att riskpremien sänks till omkring 200 baspoäng och att den förblir på den nivån. Ytterligare hjälppaket kommer mötas av skepticism hos många spanjorer som menar att landet säljer sin själ till EU.

 

Kungen ger statsministern en utskällning
Spaniens kung Juan Carlos har till vana att lägga sig i politiken. Således även på nationaldagen, Día de la Hispanidad, fredagen den 12 oktober, när statsminister Mariano Rajoy (PP) i samband med militärparaderna tillsynes fick en tillsägelse av majestäten.
Saken handlade om undervisningsminister José Ignacio Wert, som i kölvattnet av den katalanska regeringens beslut av en resolution, som kanske leder till en katalansk folkomröstning om huruvida de önskar en självständig stat, uttalande i den katalanska kongressen om att katalanska barn ska ”förspanskas”. Uttalandet har naturligtvist skapat upprördhet i Katalonien, medan oppositionspartiet PSOE menar att ett sådant uttalande bör leda till konsekvenser för ministern.
”Det med att ’förspanska’ katalanerna från stackars Wert – jag har sagt till honom att det inte var bra”, menar spanska medier att kungen lär ha sagt till statsministern efter att ha avläst hans läppar. Han lär senare har förklarat sig, dock har ingen kunnat se vad han sa. Wert står dock fast vid sina ord och säger att han är stolt över det han har sagt.
Kronprins Felipe deltog också i paraden och sa till journalister att Katalonien inte är ett ”problem”.
”Politiker och institutioner borde hjälpa till med att minska utgifterna”, sa han dock.
Dagen efter läppavläsningen av kungen nekade kungahusets talesmän att kungen talat med statsministern om utbildningsministerns uttalanden om att göra katalanerna ”mer spanska”.
Kung Juan Carlos lyssnar till Mariano Rajoys förklaringar om utbildningsministerns önskemål om att ”förspanska” katalanerna.

 

Costa del Sols vattenförsörjning säkras med avsaltat havsvatten
Vattennivån når endast 37,27 procent av vattenreservoaren i La Concepción vid Marbella. Här ses reservoaren i bättre tider.
Efter sommaren, när antalet vattenförbrukare längst Costa del Sol fördubblas, är vattennivån i områdets primära dricksvattenkälla, vattenreservoaren La Concepción vid Marbella, fortfarande oroväckande låg. För ögonblicket uppgår nivån till 37,27 procent av reservoarens kapacitet, skriver dagstidningen Diario Sur.
Detta betyder att det offentliga bolaget Acosol, som ansvarar för att det kommer vatten ur kranarna, fortfarande har igång sex av åtta produktionslinjer i avsaltningsanläggningen. Anläggningen pumpar upp havsvatten från området kring utmynningen av floden Río Verde och producerar varje dag 42 000 kubikmeter vatten. Detta vatten blandas med vatten från reservoaren innan det leds ut till användarna.
Acosol räknar med att fortsätta avsaltningen under hösten om det inte börjar regna ovanligt mycket. Det våldsamma regnovädret i slutet av september, när flera platser översvämmades, registrerades knappt i La Concepción.
Under samma tid förra året fanns det nästan dubbelt så mycket vatten i reservoaren och vid en tidpunkt fick man också lov att släppa ut vatten för att reservoaren inte skulle översvämmas. Så är det knappast i år.

 

Trädgårdsmästare nekar till att vara skyldig till skogsbranden
En spansk trädgårdsmästare har anhållits och står nu åtalad som ansvarig för skogsbranden i slutet av augusti.
Den åtalade för den stora skogsbranden som drabbade sex kommuner och brände ned över 8 000 hektar i slutet av augusti, nekar till att vara skyldig för skogsbranden. Mannen ställdes inför rätta i Coín den 2 oktober var han bland annat åtalades för oaktsamt eldande samt oaktsamt dråp. Mannen släpptes dock på fri fot men får inte lämna landet innan fallet är avslutat.
Den 35-åriga spanjoren, som arbetade som trädgårdsmästare för en boende i Barranco Blanco, där branden började, representeras av advokat Javier Muñoz Cuesta. Cuesta har sagt till Diario Sur att han tror att fallet snart kommer att avslutas då det inte finns tillräckligt med bevis för att döma mannen.
Den 35-åriga mannen anhölls i slutet i september i Alhaurín El Grande, en hel månad efter branden, när alla undersökningar var genomförda. Det kunde då konstateras att brandorsaken var en övergiven eld var det bränts trädgårdsavfall. Två personer dog i branden, en 54-årig tysk man som bodde i Ojén samt en 58-årig tysk kvinna hemmahörande i Marbella.

 

Ramaskri omkring den ammande dockan
Den spansktillverkade ammande dockan skapar ramaskri i USA.
Den har inte ens nått hyllorna i butikerna i USA men redan nu upprör den miljontals föräldrar. Det handlar om ”Breast Milk Baby” – den ammande dockan. Dockan som på spanska är känd som ”Bebé glotón” tillverkas av det spanska företaget Berjuan i Alicante. Företaget har haft stora framgångar bland unga, spanska kvinnor, men bland de mer konservativa föräldrarna i USA ses leksaken vara både opassande och till och med farlig för barnens utveckling.
Reklamkampanjen säger att produkten tillåter barn att prova ”magin med moderskap”, men andra hävdar att dockan bidrar till sexualisering av fem- och sexåriga flickor – som är den åldersgrupp som marknadsföringen av dockorna riktas mot – efter som de låtsas ha bröst. Andra talar om att den utgör en risk för att barnen växer upp för fort. Berjuan går in på marknaden med övertygelsen om att försäljningen av dockan i Nordamerika kommer göra succé. ”Vi förstår inte varför det har skapats så mycket polemik”, säger företagets amerikanska talesman, Dennis Lewis. Han menar att dockan har ett utbildande syfte: Att undervisa kring färdigheter som flickor behöver känna till. En av hans förhoppningar med leksaken är att bidra till att ”normalisera” amning.

 

Ryanair har startat varningsklockor på Costa del Sol
Ryanair har stort inflytande på Costa del Sols turism.
Sensommarens nödlandningar av Ryanairs plan på spanska flygplatser har skapat bekymmer hos Costa del Sols turistråd och inte helt utan anledning. Ryanair är nämligen det flygbolag på Málagas flygplats som flyger flest passagerare till och från Costa del Sol. Siffror visar att det irländska flygbolaget hade 23,4 procent av den totala passagerartrafiken på Málagas flygplats under årets första åtta månader. Det motsvarar 2 056 73 av de totalt 8 764 569 passagerare som flög till eller från flygplatsen under årets första åtta månader. Ryanair flyger direkt mellan Málaga och 49 destinationer, utav totalt 111 flygplatser. Därför har rapporterna om akuta händelser hos Ryanair skapat oro i turistrådet som uppmanar flygbolaget att följa – och myndigheterna att genomdriva – säkerhetsbestämmelserna.
Ordföranden för det andalusiska turistrådet, Miguel Sánchez menar att Ryanair kommer att få färre passagerare om de fortsätter med deras dåliga vanor och att det därför även kommer att gå ut över det antal turister som besöker Costa del Sol. Händelserna är varken positiva för bolaget eller destinationerna som de flyger till, enligt Miguel Sánchez. Han uppmanar myndigheterna att gripa in för att förhindra liknande händelser i framtiden. Ryanair försäkrar att de kommer upprätthålla deras aktivitetsnivå i Málaga till nästa säsong och manar till lugn och ro genom att påpeka att 93 procent av deras 150 000 landningar på världsplan i juni, juli och augusti ankom deras destinationer i tid.

 

Kung Juan Carlos möjliga ”olagliga” barn
Är Albert Solà Jiminéz den rättmätiga tronarvingen? Bild var först ute med historien.
Två personer, en man från Katalonien och en kvinna från Belgien, kräver nu att få genomföra DNA-tester för att bevisa att deras biologiska far är den spanska kungen, Juan Carlos I.
Fallet som uppmärksammades i spansk press förra månaden kom från det tyska magasinet Bild, som var först att uppmärksamma saken.
De möjliga idag vuxna barnen till den spanska kungen hade bett om att få genomföra testerna innan den 2 oktober, vilket aldrig skedde, varför de nu överväger att stämma Juan Carlos. De hävdar att andra tester med 91 procents säkerhet visar att de två har samma far.
Albert Solà Jiménez har uttalat sig till det tyska magasinet och sagt att han sedan 90-talet har bett sin eventuella far om en förklaring.
”Jag önskar att han kan ge mig en förklaring, från far till son”, har han sagt till Bild.
Solà är 56 år och skulle testerna genomföras och resultaten visa att Juan Carlos är hans biologiska far menar Solà att han är den rättmätiga arvingen till den spanska tronen eftersom kronprins Felipe endast är 44 år.

Det fjärde torraste året
De boende fyller upp vatten från lastbilen.
Trots den stora mängden regn som föll i slutet av september har regnbristen under resten av året haft stor påverkan på en del städer och byar i Málagaprovinsens inland. Det handlar om platser där vattenförsörjningen kommer från brunnar, snarare än från de stora vattenreservoarerna. Siffrorna från det senaste lantbruksåret – som sträcker sig från 1 september till 31 augusti – är långt ifrån positiva. Chefmeteorolog Pausto Polvorinos förklarar att detta har varit det fjärde torraste lantburksåret sedan 1942-43. Situationen är likadan i hela provinsen. I Málaga har det fallit 55 % mindre nederbörd i år, jämfört med förra året. Experter hävdar dock att man ännu inte kan använda sig av ordet ”torka” då det tekniskt sett krävs två efter varandra efterföljande år med osedvanligt torra hydrologiska förhållande innan man talar om ”torka”.

 

Spanien är starkt
Kung Juan Carlos och Bill Clinton innan mötet i New York.
Orden kommer från USA:s före detta president Bill Clinton när han träffade Spaniens kung Juan Carlos i New York med anledning av det internationella forumet Clinton Global Initiative.
De två träffades innan invigningen av forumet. De talade bland annat om den ekonomiska situationen i Spanien och EU. Den förre detta presidenten och nuvarande gurun sa att Spanien är starkt nog att ta sig igenom krisen och att han är säker på att Tyskland kommer att arbeta för ett samlat EU.
Mötet varade i 45 minuter. Den aktuella oron i Katalonien togs inte upp på mötet, men kanske diskuterades den under minuterna efter mötet då Clinton och den spanska kungen hade ett privat möte.

 

Underskottet i de spanska bankerna lägre än man antagit
De spanska bankerna har ingen användning för så mycket kapital som man från början antog.
Bankerna i Spanien kommer att sakna uppemot 59,3 biljoner euro för att komma på rätsida igen. Detta visar ett stresstest från staten i oktober, som har utarbetats av konsultföretaget Oliver Wyman, som grundar vägen för den spanska regeringen när de ska be om hjälppaket till landets mest trängda banksektor.
Beräkningen är anmärkningsvärt mycket lägre än de potentiella 100 biljoner euro som Madrid hade förhandlat sig till i juni med den officiella eurozonen.
Rapporten visar samtidigt på att hälften av de 14 bankerna inte har behov av hjälppaket, varav tre av Spaniens största finansiella institut (Santander, BBVA och La Caixa) är inkluderade.
Både Europakommissionen och Den Europeiska Centralbanken har gett flera uttalanden kring ”stresstestens” resultat. De har bland annat sagt: ”Detta är ett viktigt steg i att stärka överlevnadschanserna i den spanska banksektorn”.

 

Tusentals mötte upp i Barcelona för att stötta Spanien som ett enat land
Tusentals människor samlades på Plaza de Cataluña i Barcelona den 12 oktober för att visa deras tro på Spanien. Medan de höll i den spanska och katalanska flaggan lät demonstranterna höra att det är fler katalaner som önskar se Spanien som ett enat land, än det är separatister. Demonstrationen, som arrangerades av rörelse De España y catalanes, var en motreaktion på separatisternas stora demonstration den 11 september, som ägde rum på samma plats.
”Vi vill att Artur Mas och resten av separatisterna tar vårt budskap till sig”, sade Alicia Sánchez-Camacho, ledare av det katalanska Partido Popular.
Antalet demonstranter var stort, men varierade beroende på vem man frågar. Enligt arrangören var de omkring 100 000 demonstranter medan den katalanska polisen låtit meddela att det endast var omkring 6 000 demonstranter på Plaza de Cataluña.
Folk emot Kataloniens oberoende håller i den katalanska och spanska flaggan under firandet av Spanien den 12 oktober i Barcelona.

 

Roca betalar tillbaka 30 miljoner euro
Hans egendomar ges nu till kommunen.
Juan Antonio Roca, tidigare kommunborgarråd och teknisk direktör för partiet GIL i Marbellas kommun och den nu huvudmisstänkta i Malayafallet, har låtit meddela att han kommer att betala tillbaka 30 miljoner euro till kommunen. Det säger den nuvarande borgmästaren Ángeles Muñoz (PP).
Det är 30 miljoner av de många miljoner som han under 90-talet lät förskingra till sig själv i samband med sin maktpost i kommunen. Pengarna lär finnas i några av de egendomar som han har i kommunen; den mycket omtalade La Caridad, två tomter i Las Brisas, en tomt i Camoján, byggnaden Marbella House och egendomen Siete Colchones samt 600 000 euro i kontanter.
Roca har suttit i fängelse sedan 2006 efter att ha dömts som skyldig i ett tidigare korruptionsfall, men han väntar fortfarande på sin dom i Malayafallet.
Ángeles Muñoz har länge kämpat för att de korrupta politikerna, ämbetsmännen och företagarna som under GIL-perioden var med och länsade kommunens kassa ska betala tillbaka pengarna till kommunen och inte till staten. Det första steget framåt har nu äntligen tagits.
Förövrigt har hon just offentliggjort sin egen lönespecifikation efter hård kritik från oppositionspartier PSOE och det visar sig att hon tjänar 4 223 euro i månaden, före skatt.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.