Facebook: den katastrofala succéhistorien

När megahiten Facebook tog steget in på börsen i maj förra året var förväntningarna skyhöga. Investerare förväntade sig snabba pengar och en del talade om att dess potential kunde jämföras med Googles. Dock stod det snart klart att hypen kring Facebooks aktieäventyr var långt ifrån förankrad i verkligheten. Nu är en historiskt sett liten milstolpe nådd; aktien är värd långt ifrån vad den var från början.

När Facebooks länge efterlängtade aktier äntligen kom ut på marknaden, den 18 maj 2012, var det inte bara grundaren och VD:n Mark Zuckerberg som höll tummarna och kände svettpärlorna bryta fram i pannan. Även aktiemarknadens professionella aktörer – banker, mäklare, investerare – såg hoppfullt fram emot den populära verksamhetens aktiemission, en så kallad IPO. Facebook var nämligen utsedd till att vara livbåten som skulle föra ett skröpligt Wall Street ut ur stormen, som innebar att endast 15 % av amerikanerna hade förtroende för aktiemarknaden, liksom att antalet aktieköp fallit drastiskt – på New York Stock Exchange från fem miljarder aktieköp om dagen till 3,8, på bara två år. Med miljardtals dollars från tusentals investerare, som samtidigt kunde se fram emot en fin avkastning, skulle Facebook vara solskenshistorien, som skulle visa aktiemarknadens styrka.
Facebookaktien har dock under sin korta levnadstid sett många fler mörka moln än sol.

Övervärderad aktie?
För snart ett år sedan annonserade Facebooks huvudkvarter i Menlo Park, Kalifornien, att internetföretaget som väntat skulle emittera aktier. På en gång utlöste tillkännagivandet ett enormt investerarintresse och blåste upp den redan enorma uppmärksamheten som omgav företaget. Mitt i hysterin försökte den ena analytikern efter den andra mana till lugn och ro samt påpeka det omedelbart synliga missförhållandet mellan Facebooks relativt blygsamma överskott och det helt vanvettiga värdet som företaget skulle uppnå som följd av den kommande emissionen. Trots hela 955 miljoner användare hade det sociala nätverket nämligen ännu inte bevisat sig vara i stånd till att utnyttja den uppenbara potentialen kommersiellt. 2011 låg omsättningen på 3,7 miljarder dollars och överskottet var hela en miljard dollars, och även om det direkt låter ganska utmärkt så är det enligt analytikerna långt ifrån tillräckligt för att rättfärdiga en värdering av företaget till de 100 miljarder dollars som det antogs att Facebook skulle vara värt efter den 18 maj 2012. För att göra en jämförelse så var Apples omsättning, som vid den tidpunkten var ca sex gånger så mycket värt som Facebooks förväntade pris, 108 miljarder dollars 2011 och de hade ett överskott på 26 miljarder dollars. Trots det visade sig intresset vara massivt. Så stort att Facebook Inc. fattade beslutet att öka utbudet av aktien med hela 25 %, samt att priset tillslut uppgick till 38 dollars – en aning mer än de förväntade 28-35 dollars.

Spänningen släppte
Den 18 maj 2012, kl. 9.30, lokal tid, ringde Mark Zuckerberg själv i klockan som anger dagens öppnande av NASDAQ, den amerikanska teknologiaktiemarknaden, och därmed även handeln med Facebookandelarna. 421 miljoner aktier för 38 dollars styck lång färdiga till de hoppfulla aktionärerna – och samt för att skicka 16 miljarder dollars, eller mer än tre gånger det ursprungliga väntade beloppet, åt Zuckerberg och co:s håll. Allt revs naturligtvist bort – en icke namngiven asiatisk börsmäklare hävdade i alla fall att det bara i Asien kunde ha sålts 25 gånger så många aktier – och många köpare var irriterade över att deras mäklare inte lyckats spendera mer av deras förmögenheter på de eftertraktade värdepappren. Irritationen byttes dock snabbt ut mot lättnad de kommande dagarna.

Kristallbilden sprack
Det gick som analytikerna förutspått. Efter att strax ha nått ett värde av 42 dollars – som resultat efter stödköp från Facebooks samarbetsbank – började aktien störtfalla, och efter mindre än 14 dagar kunde den för första gången köpas för under 30 dollars. Därefter följden en mindre uppgång innan en ny störtdykning till ynka 19 dollars under hösten 2012, med en blyg ökning under december. Marknadens omedelbara reaktion var en blandning av desillusion och vrede; den mest väntade IPO under åratal hade blivit till någonting som nästan kunde liknas vid en katastrof, och kvar stod otillfredsställda aktörer som ville ha svar. Den hårdaste kritiken riktades mot investeringsbanken Morgan Stanley. De, som Facebooks närmaste rådgivare och ansvariga för IPO:n av konkurrenter och storinvesterare beskylldes för att sälja för många aktier och till för högt pris. Det var, sett i backspegelns klara ljus, oansvarligt och hämmande för den kursstigning som typiskt följer i fotspåren av en IPO, löd kritiken.
Många investerare hoppades på och räknade med att Facebooks aktie var en av de aktier som man kunde sälja efter ett par dagar med en god förtjänst. Så blev det alltså inte med ett ökat utbud och ett högre pris.
Bättre blev det inte heller då det avslöjades att Morgan Stanley hade gett storinvesterare tillgång till material som avslöjade att Facebooks växtpotential var mindre än det hittills antagits. Det är ett tydligt brott mot reglerna för en IPO och konsekvensen blev ett rättsfall mot både Facebook Inc. och en rad av de involverade bankerna från flera aktieägare.

Kan Facebookaktien fortfarande bli framgångsrik?
Facebook och co:s agerande i samband med aktieemissionen har troligtvist inte haft något större inflytande på dagens kurs. Företaget har nämligen fortfarande inte bevisat att de klarar av att dra stor ekonomisk fördel på de många användarna. De mer positiva betraktarna menar att det dock bara en fråga om tid innan Facebook hittar nyckeln till att göra pengar på det sociala nätverket som snart förväntas nå en miljard användare. Det amerikanska företaget Nielsen, som har specialiserat sig på marknadsundersökningar, värderar att Facebook är den näst mest populära internetsidan i USA, efter supertungviktaren Google. Den signifikanta skillnaden är att varje genomsnittsanvändare spenderar ca en timme och fyra minuter i månaden på Google, samma siffra för Facebook är nästan sju timmar. Mediets gränssnitt är därför helt unikt och samma förväntningsfulla analytiker tror att Facebookaktiens historia kan komma att likna just Googles, som efter problemen vid starten exploderade och ökade från 85 dollars till ett pris på nästan 700 dollars idag. Problemet med Facebook är att ingen, inte heller Facebook själva, riktigt vet om man kan leva upp till den stora potentialen som företaget har. Det är dock nödvändigt för dem att få intäkter och få upp överskottet i en annan växel så att de kan bevisa att de är värda det höga pris som aktien såldes för. Efter kursens månadslånga nedgång har det spekulerats i om Mark Zuckerberg skulle dra sig tillbaka från sina höga positioner som VD och styrelseordförande och överlåta dem till mer kompetenta och rutinerade företagsledare.
”Det skulle ju helt klart vara positivt om Zuckerberg överlät styrandet av företaget till en mer erfaren ledare med ett bredare CV. Just nu har han ju mer eller mindre ensamrätt på att fatta strategiska beslut för Facebook, och det är en farlig situation för företaget. Se bara på köpet av Instagram (socialt nätverk och fotodelningsprogram), ett mikroskopiskt företag som de gav en miljard dollars för. Han är innovationsdriven, och det är det som är hans styrka, så det skulle vara positivt med en VD som har lite mer ekonomisk insikt”, säger experterna, som dock inte förväntar sig att Zuckerberg överlämnar tyglarna till någon annan.

Stundande berg-och-dalbana för aktieägarna
Efter de dramatiska dagarna som följde i kölvattnen av emissionen av Facebooks aktier har det återigen sedan länge varit vardag för aktieägarna. Många har med förlust gjort sig av med delägarskapet i internetföretaget medan andra fortfarande håller fast i tron på bättre tider. Illusionen om den lätta vägen till snabba pengar har nu tillslut brustit och aktieägarna får bestämma sig för om de tror på Facebooks projekt eller om de föredrar att rädda vad som räddas kan från den tills vidare eländiga investeringen.
”Det som många investerare hoppades på var att man hade pekat ut det nästa Google (Googleaktien såldes också till ett högt pris – för högt, värderade många – men ligger idag på gott och väl åtta gånger utropspriset, red.). Det är alltså någonting som det ännu är för tidigt att säga om Facebook kan stå för. Dock är det troligt att det kommer att bli något av en berg-och-dalbana att vara Facebookaktieägare de kommande åren”, har det hörts från experter, som menar att problemställningen för de pressade medägarna av Facebook är vad de egentligen tror på. ”Aktieägarna ska nu göra upp med sig själva om man tror på Facebooks affärsplan. Tror man på att företaget kommer att utnyttja sin potential, och tror man på att Facebook kommer att klara av att lansera ett koncept som fungerar på smartphones och surfplattor? Det är det som det handlar om nu”.

I nästa nummer av En Sueco kan du läsa om till vad Facebook kan använda alla de uppgifter som du ”ger” dem via din profil, och om hur du kan förebygga ett eventuellt missbruk av uppgifterna. Vi kommer också presentera resultaten av en Facebookundersökning bland våra läsare.

Av Andreas Müller, andreas@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.