Korta nyheter januari 2013

Korta nyheter januari 2013

Förnyad rädsla för terrordåd i Spanien
Rädslan för nya terrordåd tar återigen grepp om Spanien. Det sker i samband med utgivningen av en islamkritisk film av en pakistansk man Imran Firasat, boende i Spanien. Filmen kallar han ”The Innocence of the Prophet, The Life of Muhammad from the point of view from an ex-Muslim”.
Titeln väcker minnen om filmen ”The Innocence of the Muslims”, som gavs ut i USA förra året. Den visade bl.a. satiriska teckningar av Muhammed och resulterade i en våg av protester och våld i stora delar av världen. Filmen påminner naturligtvist också om de karikatyrer som Jyllands-Posten gav ut 2005, och som bl.a. ledde till eldande av flaggor, omkring 200 dödsfall och diverse diplomatiska kriser.
Även den nya filmen visar karikatyrer.
Imran Firasat har redan visat klipp för att skapa ytterligare uppmärksamhet kring sin film, och här står han på Plaza de Colón i centrala Madrid med den spanska flaggan bakom sig.
”Om vi kan få fram sanningen om Muhammed så kan vi hitta sanningen om islam. Var Muhammed en profet utsänd av Allah, eller var han en pedofil och en mördare?”, citerar dagstidningen El País från klippet, som har getts ut på sju olika språk.
Imran Firasat beskriver sig själv som före detta muslim. Han har sedan 2010 bott i Spanien, var han lever i asyl, då han, enligt honom själv, blir förföljd på grund av sin religiösa tro. Han har tidigare uppmanat de spanska myndigheterna att censurera koranen, som han menar uppmanar till våld.
De spanska myndigheterna är oroliga över situationen, och enligt El País har inrikesministeriet diskuteras hans asylstatus, men det är fortfarande oklart vilka regler som kan försvara ett sådant beslut. Det har dessutom ryktats om att Firasat kommer att gripas om han ger ut filmen.

 

Mubaraks egendom i Marbella beslagtagen
De spanska myndigheterna har nu beslagtagit den före detta egyptiska presidenten Hosni Mubaraks egendom i Spanien.
Det ägde rum efter att det nya styret i Egypten bett den spanska regeringen om att sätta igång en utredning av möjliga egendomar och konton tillhörande den avsatta presidenten och dennes familj och andra i hans närhet, en lista med ca 100 personer.
Därefter sattes Policia Nacional på saken.
Poliskåren har än så länge kommit fram till att Mubarak och hans kompani ska ha haft sju egendomar vid stranden i Marbella, bl.a. två vid Playa Esmeralda på Den Gyllene Milen, och även två i stadsdelen La Moraleja i Madrid, som nu har beslagtagits, och det samma gäller flera bilar och konton.
Inrikesministeriet har uppgett att det samlade värdet uppgår till omkring 18,4 miljoner euro.

 

Motorvägsbedrägeri avslöjat
En 76-årig ingenjör från Barcelona har avslöjats vilket nu har lett till 39 anhållningar.
Bedrägerierna gick ut på att förfalska månadskort till betalningsmotorvägarna, kort som ingenjören ska ha tillverkat i sitt sovrum, och som han via ett nätverk av återförsäljare förmodas ha sålt till bilister, främst åkare.
Det handlar om två olika kort, ett som enbart används inom Spanien, medan det andra även kan användas på motorvägar i Frankrike, Italien och Tyskland.
Utöver 76-åringen är även 38 andra personer anhållna i Barcelona, Tarragona, Valencia och Sevilla. Enligt dagstidningen El País förväntar polisen sig att anhålla fler.
Handlandet förmodas ha inbringat de inblandade omkring en miljon euro.
Falska månadskort tillverkade i ett sovrum har inbringat omkring en miljon euro.

 

Iberia lägger ned turer 2013
Det spanska flygbolaget lägger ned sju turer i början av det nya året. Det handlar om direktflygningarna till Aten, Kairo och Istanbul, samt flygningarna till Santo Domingo, Havana, San Juan och Montevideo. De första fem läggs ned i januari, medan de två sistnämnda läggs ned först i april.
Turerna skulle inte löna sig och nedläggningarna görs som en del av en större omorganisering, som berör 4 500 anställda – ca 22 procent av bemanningen. Det har hörts att det spanska flygbolaget Iberias kabin- och markpersonal kommer att strejka i januari, en månad efter att de avlyste en planerad strejk i december. Strejken i december avblåstes för att inte ”störa julpassagerare”, och det kommer därför med stor sannolikhet bli strejk och drabba passagerare i januari i stället.
Även i en annan av landets traditionella flaggskepp, nämligen hotellkedjan Paradores, är det grus i maskineriet, när en ny uppsägningsrunda förmodas drabba hela 600 anställda.

 
Allt färre spanjorer har råd med medicin
Krisen och den nyligen vedertagna användarbetalningen på medicin i juli förra året får fler och fler personer att låta bli deras medicin. Apotekarna har länge varnat om faran vid införandet av delvis användarbetalning av medicin, och nu visar det sig att saken är långt allvarligare än man tidigare anat. En person med flera recept har ofta inte råd att köpa all medicin, och det kan få allvarliga, hälsomässiga konsekvenser på lång sikt, speciellt för personer med kroniska sjukdomar, varnar Organisationen för Apotekare i Spanien. Majoriteten av de personer som inte längre har råd att köpa den medicin som de behöver är pensionärer med kroniska sjukdomar, men även personer med diabetes har nu svårare att betala för insulin.

 

Sju av tio spanjorer är missnöjda med den spanska demokratin
Stort missnöje kring den spanska demokratin.
En undersökning genomförd av CIS, som arbetar med sociologiska undersökningar, visar att 67,5 procent av Spaniens befolkning är missnöjda med demokratin. Endast 2,5 procent är mycket nöjda och 27,1 procent är ganska nöjda. Av de tillfrågade är dock 72 procent mycket stolta över hur den spanska demokratin infördes efter diktaturen. Dock är varannan spanjor inte nöjd med grundlagen och menar också att den inte följs. Samtidigt råder det en stor enighet om att de regeringar som har suttit sedan diktaturens fall, inte har gjort nog för att lära den spanska befolkningen grundlagen, speciellt då den inte lärs ut i tillräcklig utsträckning i skolorna.

 
Färre utländska barn i de andalusiska skolorna
Den ekonomiska krisen påverkar nu även antalet utländska elever i de andalusiska skolorna. En undersökning, genomförd av Fundación Persán, visar att speciellt Málagaprovinsen känner av den nya trenden, trots att Costa del Sol har det största antalet skolelever från andra EU-länder (39 procent). I Málagaprovinsen är det 1 048 färre utländska elever i år jämfört med förra skolåret. Det motsvarar en minskning med 3,42 procent. I Sevilla, Huelva och Almería har antalet utländska barn i skolbänkarna dock stigit.
Enligt Fundación Persán beror minskningen i Málagaprovinsen på den ökade arbetslösheten, som gör provinsen mindre attraktiv för familjer som önskar arbeta i utlandet.

 

Ättlingar till utvisade judar erbjuds medborgarskap
Alla ättlingar av de judar som 1492 och åren därefter utvisades ur Spanien kan nu få spanskt medborgarskap. Det gäller oavsett var de bor bara de kan bevisa deras släktskap med t ex efternamn, språk, släktträd eller användandet av spanska traditioner.
Det är den spanska justitieministern, Alberto Ruiz-Gallardón, och utrikesministern, José Manuel García-Margallo, båda PP, som har offentliggjort regeringens beslut om de spanska judarna och judar generellt, då det dessutom är straffbart att förneka och bagatellisera förintelsen under Andra Världskriget. 1982 beslutades det att sefarder kunde få spanskt medborgarskap om de uppehållit sig i landet i två år, men nu gäller regeln också om de bor i ett annat land, liksom att deras barn och makar har samma rättigheter. Man uppskattar att det idag enbart finns omkring 250 000 judar som talar ladino, deras version av det spanska språket, som de har hållit vid liv sedan det femtonde århundradet. De bor utspritt i olika länder, i Nord- och Latinamerika, Nordafrika och i Mellanöstern, bl.a. i Israel och i Turkiet. Ingen vet dock exakt hur många efterlevande det finns, liksom att det är ovisst, nu 520 år efter att deras förfäder utvisades, hur många av dem som önskar ett spanskt medborgarskap.

 

27 personer har anhållits för pengaförfalskning
Polisen i Málaga har anhålligt 27 personer, som under en längre period har förfalskat 20 och 50 euro sedlar. Pengarna har tillverkats i ett hemligt tryckeri i en privat bostad i Málaga, vari polisen beslagtagit falska sedlar till ett värde av 45 000 euro. På tryckeriet hittade man 5 000 euro, resten i 11 olika företag i Málagaprovinsen.
Samtidigt beslagtog polisen 12 kilo marijuana, två pistoler och flera andra olagliga skjutvapen. Polisen började redan undersöka fallet i början av 2012, då de fick fatt på en falsk 50 euro sedel av mycket bra kvalitet. Löpande fick man information om att det var liknande 20 eurosedlar i omlopp i provinsen.
Mannen bakom förfalskningen är en tatuerare som har ett företag i Málaga och därför hade han mycket lätt att få tillgång till färger och design till sedlarna.

 

Rajoy tillfreds utan resultat
Spaniens statsminister, Mariano Rajoy (PP), har gett uttryck för tillfredsställelse efter det att EU-ledarna inte lyckats nå något beslut om budgeten för perioden 2014-2020.
Han menar att Spanien faktisk står sig bättre efter mötena, än innan. Då såg det ut som om landet skulle förlora omkring 20 miljarder euro i lantbruksbidrag och bidrag till utveckling i regionerna, vilket skulle göra att Spanien skulle bidra till den gemensamma kassan för första gången i historien.
EU:s ordförande, Herman Van Rompuy, hade minskat budgeten på en biljon euro med 80 milliarder euro, men det var inte tillräckligt för varken Tysklands kansler, Angela Merkel, eller Storbritanniens statsminister, David Cameron, som kräver ytterligare reduceringar på 100 respektive 200 miljoner euro.
Och fler nedskärningar skulle troligtvist äga rum i just lantbruks- och utvecklingsstöden, vilket skulle minska Spaniens bidrag ytterligare, varför Rajoy är nöjd med att förhandlingarna inte gick i hamn. Samtidigt har Europakommissionen låtit meddela den spanska regeringen att Spanien bör upphöra att använda EU-bidragen till att anlägga vägar och annan infrastruktur och istället investera i bildandet av arbetstillfällen genom att stimulera och modernisera små och mellanstora företag.
”I Spanien har man investerat mycket i infrastruktur. En del av det har varit nyttigt, n del diskutabelt. Men vad det inte har investerats i är människor eller mindre företag”, citerar El País EU:s kommissionär för regionala frågor, Johannes Hahn.

 
Pensioner fryses
Trots den konservativa regeringens löften om att reglera pensionerna har motsatt beslut nu fattats. Vicestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría och näringslivsminister Fátima Báñez har under en presskonferens förklarat att regeringen prioriterar att reducera underskottet i statens budgetar, och att pensionerna därför inte kommer att höjas. Köpkraften föll under föregående år med en procent, och om pensionerna skulle höjas med motsvarande skulle det inom loppet av 2013 kosta staten omkring 3,8 miljarder euro. Den genomsnittliga pensionen idag ligger på 835 euro i månaden.

 
Tre jordskalv skakade Almería
På mindre än två dagar i december skakades staden Antas i Almería av tre jordskalv. Det sista jordskalvet var som de två tidigare, förhållandevis svagt; det 2,4 på richterskalan, medan de två tidigare jordskalven registrerades till 2,8. Det var dock kraftigt nog till att skalven kändes i större delen av den östra provinsen. Jordskalven i Lorca, i Murcia, 2011, när nio människor omkom, nådde 5,1 på richterskalan.

 
Spanien klar inför VM i handboll
I januari är Spanien värd för VM i handboll för herrar. Turneringen börjar den 11 januari och pågår till den 27 januari. Efter gruppspelen går de fyra bästa vidare till knall-eller-fall-tävlingar i åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och final.
Spaniens grupp (D) spelar i Madrid, grupp A i Barcelona, grupp B i Sevilla och grupp C i Zaragoza.
Spanien har som värdland har själv kunnat välja grupp. Lagets första match är mot Algeriet och den går av stapeln den 11 januari kl. 19.00.
Grupperna är fördelade enligt följande:
A) Frankrike, Tyskland, Argentina, Tunisien, Montenegro, Brasilien.
B) Danmark, Makedonien, Island, Qatar, Ryssland, Chile.
C) Serbien, Slovenien, Polen, Sydkorea, Vitryssland, Saudiarabien.
D) Spanien, Kroatien, Ungern, Algeriet, Egypten, Australien.
Läs mer och se hela programmet på: www.handballspain2013.com.

 

Skidsäsong i Sierra Nevada
Säsongen är redan i full gång i Europas sydligaste skidord, Pradollano i Sierra Nevada.
Här finns det massor av snö och om väder fortsätter att hålla i sig kommer skidåkare kunna åka skidor ända fram till maj i Granadas berg. Skulle snön bli knapp sätter man igång snökanonerna i pisterna.
Ett skidpass kostar mellan 35 och 38 euro för en halv dag och mellan 41 och 45 euro för en hel dag, beroende på säsong.
Rabatter finns för barn, pensionärer, handikappade och arbetslösa (kom ihåg att ta med dokument som styrker det). Det finns även rabatter att få om man vill åka skidor mer än en dag.
Är man inte medlem i Sierra Nevada Club ska man räkna med deposition av tre euro.
Telekabin/lift betalas separat.
Halvdag börjar kl. 13.00
Besök skidorten på vardagar. Helger innebär betydligt längre köer överallt.
Kontrollera vädret på Sierra Nevadas hemsida eller ring: 902 708 090.
Snökedjor kan hyras längst vägen upp.
Det finns flera uthyrningsställen av skidor, pjäxor och stavar, liksom att det finns ett stort utbud av skidskolor.
Läs mer på: www.sierranevada.es.

 

Säl dog efter räddning från Guadalmedina
Massor av nyfikna människor strömmade till Guadalmedinafloden i centrala Málaga för att få en glimt av flodens nya invånare, en ung sälunge. Den antogs vara fyra eller fem månader gammal och gissades ha simmat upp till 4 000 kilometer från Arktis, Skottland eller Irland, meddragen av havsströmmar. Sälungen, en hane, fångades in och fördes till djurcentret Crema i Málaga. Sälen var svag och undernärd, och ett test avslöjade en infektion och diarré. Den fick sardiner och behandlades med antibiotika, men alla försök till att hålla den vid liv var dessvärre förgäves och sälungen dog då den var så svag. Den vägde endast 28 kilo, vilket motsvarar hälften av genomsnittsvikten för en frisk sälunge i den åldern. Crema hade redan planer på att frige sälen till dess normala habitat efter en viloperiod på två månader. Detta blev dock inte fallet för Crema, som hade tagit kontakt med både spanska och europeiska institutioner.

 

Handikappade intar Madrid
Omkring 50 000 handikappade från hela landet intog i början av december den spanska huvudstaden. Det var en mycket osedvanlig demonstration, faktiskt var det den första av sitt slag, och från andra delar av landet kom fler än 300 bussar till Madrid. Det var bl.a. rullstolsbundna, utvecklingsstörda och synskadade samt deras familjer, assistenter och ca 7 000 organisationer som protesterade mot regeringens nedskärningar, som även drabbar denna grupp av medborgare.
Bland organisationerna fanns den spanska kommittén för de paraolympiska läkarna, organisationen för blinda och synskadade, ONCE och paraplyorganisationer för de omkring 7 000 handikappföreningar som går under namnet CARMI.
Ordföranden för sistnämnda, Luis Cayo Pérez Bueno, har till tidningen El País sagt att de regionala och kommunala förvaltningarna är skyldiga handikappföreningarna omkring 300 miljoner euro i stöd från de senaste två åren, varför de har problem med att betala för hjälpmedel och anställda.
”Om vi hade det svårt under de goda åren, så är det ännu värre nu”, säger Pérez Bueno.
I Spanien är omkring 3,8 miljoner personer handikappade.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.