Kvinnors hormoner går igenom en komplicerad serie av förändringar under hela livet som vi fortfarande inte förstår oss på helt och hållet. Förändringarna kan i stora drag delas upp i åldern före menstruationen, genom övergångsåldern och till tiden efter menstruationens slut. Det sker mycket i oss kvinnor under dessa perioder av det hormonella livet.
De huvudsakliga hormoner som är involverade i menscykeln är östradiol, progesteron, lutein och det follikelstimulerande hormonet. Men även andra hormoner, såsom testosteron och DHEA påverkar kvinnors hormonella hälsa och välbefinnande. Hormonerna styrs av ett samspel mellan hypofysen, äggstockarna och livmodern. Det kan vara en bra idé att få din hormonella nivå testad regelbundet, når du är över din första ungdom, när hormonerna spelar en avgörande roll för både hälsa och välbefinnande.
John F. Kennedy hade ett citat: ”Det räcker inte att lägga till år till livet, man måste också lägga till liv till åren”.
Menstruationssmärtor
Den utrensning som kvinnor har varje månad, och som menas stärka kvinnors hälsa, kan även förknippas med smärtor och problem. Om du hör till dem som varje månad lider av menstruationssmärtor kan det ofta hjälpa att ta kapslar med jättenattljus. Fiskolja motverkar också smärtor. Du kan eventuellt ta oljorna i en kapsel, t ex Epa-Gla+ från Biosym som innehåller alla oljor, 3 – 6 – 7 och 9. Kombinera det eventuellt med ett starkt B-vitamin samt kalcium/magnesium med D-vitaminer, t ex Osteoform även det från Biosym. Kan du inte tåla tanken att ta kosttillskott varje dag kan det vara tillräckligt att ta kosttillskotten ca en vecka före menstruationen samt under själva menstruationen.
PMS
Det är känt som det premenstruella syndromet och det har legat till grund för många skämt genom tiderna, men det är ofta en ovanligt obehaglig känsla för kvinnan själv, likväl som för hennes omgivning.
Många kvinnor är extra känsliga precis dagarna före menstruationen och det kan vara en vecka till tio dagar med ostabilt humör, ängslighet, lättberördhet, trötthet, koncentrationssvårigheter, förstoppning, sötsug och samt sug efter andra specifika matvaror, uppblåsthet osv. Ofta samlas det även vätska i kroppen och brösten ömmar. Tillståndet är vanligare efter 30-års ålder.
PMS sägs många gånger bero på att det under sista hälften av menstruationsperioden råder brist på progesteron från äggstockarna. Ofta förvärras PMS-symtomen när övergångsåldern närmar sig.
För att förebygga eller mildra symtomen kan det vara bra att vara uppmärksam på vad man äter. Ät rikligt med fullkornsprodukter och gröna grönsaker, men undvik rött kött, ägg, mjölkprodukter och vitt mjöl, mycket salt, cola och kaffe. Dessa födoämnen förvärrar tillståndet.
Nyckelbehandlingar med kosttillskott är samma som ovan: fleromättade fettsyror, B-vitaminer, med eventuellt tillskott av extra B6, 50 mg per dag samt magnesium/kalcium.
Utöver bra kosttillskott har jag många gånger upplevt att bra zonterapi eller akupunktur kan hjälpa.
Se till att få bra motion. Träna t ex yoga eller meditation beroende på humör. Enligt forskning är även njutningsfullt SEX bra i förebyggande syfte. Således kan nytta kombineras med nöje!
Det finns även positiva beskrivningar kring denna fas. Paula Nicholson berättar om undersökningar som visar att den premenstruella fasen av en cykel ofta sammanfaller med en förstärkt aktivitet, intellektuell klarhet, känsla av välmående, glädje och sexuellt begär.
Klimakteriet
För de flesta kvinnor går menopausen igenom tre faser:
1. Premenopausen, när man fortfarande har sin menstruation regelbundet. Ofta skiftar menstruationen karaktär och blir antingen lättare eller tyngre/kraftigare och de första värmevallningarna kommer.
2. Perimenopausen. Ca 3 – 5 år före själva menstruationsperiodens avslut inträder när hormonnivåerna svänger kraftigt och menstruationen blir ofta väldigt oregelbunden. Äggstockarnas funktion avtar och när produktionen av de två huvudhormonerna, progesteron och östrogen, avtar ändras menstruationsmönstret. Hur det upplevs varierar mycket från kvinna till kvinna. De allra vanligaste symptomen på övergångsåldern är värmevallningar, depression, torrhet i underlivet, minskad sexlust, huden börjar åldras, ledsmärtor, viktökning, benskörhet m.m.
3. Postmenopausen. Man säger att man är i postmenopausen när man inte har haft sin menstruation under ett år. Det vanligaste är att denna period inträffar när kvinnan är mellan 45 och 55 år. Dåligt näringsintag kan innebära att det inträffar tidigare. Även kvinnor som inte har fött barn kommer också ofta tidigare i övergångsåldern. Det samma gäller rökare, som har en tendens att komma i klimakteriet två år tidigare då rökning påverkar utsöndringen av östrogen från äggstockarna och på så sätt sänker hormonnivån.
Var inte ledsen om du bär på ett par kilo för mycket. Runda kvinnor kommer ofta i klimakteriet senare samt går igenom perioden lättare då det även produceras östrogen i fettcellerna. I dessa kolesterolskrämmande tiderna är det kanske bra att veta att kvinnor omvandlar könshormonet progesteron och östrogen från kolesterol.
Hjälp dig själv
Motion
Ett bra sätt att mildra vallningar och humörsvängningar är motion. Svettframkallande motion ökar mängden endorfiner som är det ämne som vi själva producerar mot bl.a. smärta, och som får oss att känna oss glada och väl till mods. Östrogener ökar vanligtvist mängden endorfiner. Det samma gör motion av det lite kraftfullare slaget. Motion är också bra för skelettet, utseende, kretsloppet och koordinationsförmågan. Var dock uppmärksam på att inte belasta lederna för mycket.
Kärleksfull sexualitet
Om du lever i ett förhållande så ta vara på sexualiteten mellan er. Älskog och orgasm ökar blodcirkulationen i underlivet. Kanske orkar du inte, eller kanske har du bara inte lust. Tycker du att din partner är tråkig och olidligt förutsägbar så ta Maca. Ge eventuellt även lite till din partner. Maca kallas även för peruansk ginseng. Det är, enligt mig, gudarnas gåva för ett bra sexliv. Det hjälper din hormonbalans, ger dig lusten och glimten i ögat tillbaka, tillsammans med de härliga pirrande känslorna i underlivet. När du börjar flirta med din partner så ska du se att det börjar hända saker. TV:n stängs av och så sker det oförutsägbara…
Tvekar du lite för att du vet att dina slemhinnor är torra och att sex gör ont så ta lite omega 7, som är en olja utvunnen ur havtorn. Jag tycker att den gör mirakel för alla typer av slemhinnor. Du kan eventuellt också ta en E-vitamin kapsel. Gör det i sex veckor och därefter efter behov. För att öka blodtillförseln till de vaginala områdena, vilket också hjälper mot torrhet i underlivet, och stärker bäckenbottenmuskulaturen, är det en bra idé att välja cykling och simning som motion. Det hjälper även till att strama åt stjärten.
Inkontinens
Inkontinens uppstår ofta samtidigt som menopausen då östrogenet hjälper till att hålla bäckenmuskulaturen i form. Nu är det viktigt att göra knipövningar. Dra samman de vaginala musklerna, samman och uppåt. Gör detta tio gånger per gång och upprepa många gånger per dag, samt varje gång du sätter dig ned. När du går på toaletten, knip av strålen mitt i. Räcker inte detta kan det kombineras med akupunktur. Ta eventuellt en kollagenprodukt som är en proteinprodukt som stärker cellerna. Du kan även ta C-vitamin, ca 3 gram per dag. C-vitamin stimulerar också produktionen av stora mängder kollagen. Ginseng har också en östrogenliknande effekt och kan motverka torrhet i slemhinnor. Jag upplever att det kan ge bra energi, men även påverka känsligt blodsocker. Var dock lite försiktig om du lider av högt blodtryck.
Kosttillskott och kost mot klimakteriebesvär
Soja
Det har bevisats att östrogen från växter och örter kan påverka östrogennivån positivt. Det gäller t ex soja. Många känner att de får hjälp om de äter t ex tofu eller andra sojaprodukter. Var uppmärksam på att de sojaprodukter som du äter är av bra kvalitet och inte genmodifierade. Det finns dock ett men med soja. Äts det i för stora mängder kan det kanske medverka till att sänka ämnesomsättningen, som ofta också sker i övergångsåldern. T ex ses den autoimmuna sjukdomen Hashimoto allt oftare i samband med klimakteriet.
Agnus Cactus – kyskhetsträd, Vitex
Det är en härlig ört i klimakteriet. Den är känd för att reglera hormonproduktionen, både när den är för låg och för hög. Den minskar värmevallningarna, fungerar mot för kraftiga blödningar och kan öka progesteronnivån i förhållande till östrogenet, när det behövs. Den ökar även fertiliteten, så vill du inte bli gravid så bör du vara lite försiktig.
Av andra ämnen som påverkar värmevallningar och andra symptom kan nämnas. Chello Forte från Mezina, som finns i flera olika former. Melbrosia, Bidro till kvinnor, Salvie och Cimicifuga Racemosus, som dock har förbjudits i delar av Skandinavien. Produkten har varit mycket utbredd i Tyskland under ca 40 år, där ca 50 % skrevs ut av läkare som alternativ till andra hormonbehandlingar…
Se till att få ett bra tillskott av vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror. Eventuellt Epa-Gla+ från Biosym, som innehåller både omega 3-6-7 och 9. Det kan vara bra att komplettera med extra B6, C- och magnesium. B12 tillskott som sugtabletter kan medverka till att reducera dåligt humör, uppblåsthet och huvudont i samband med klimakteriet.
Ät mycket grönsaker. Färsk frukt är också bra men tänk på att de kan vara kaloribomber. Undvik kaffe, te och alkohol samt starkt kryddad mat, som kan gynna värmevallningarna.
Njut av det långa och starka liv, fullt av vigör, som vi kvinnor kan leva även efter övergångsåldern.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001