Fråga tandläkaren januari 2013

Hej Christina
Jag älskar frukt och grönsaker och dricker mycket äppeljuice. Jag har sett att mina tänder har blivit gulare med åren och från och till isar det i dem. Vad har hänt? Kan jag göra något åt det?
Med vänlig hälsning Louise

Hej Louise
Tack för ditt mail. Det är ju väldigt bra att du äter mycket frukt och grönsaker. Dock ska man känna till ett par saker så man inte sliter på tanden onödigt mycket. Många fruktjuicer är väldigt sura och löser upp den naturliga proteinpellikeln som skyddar dina tänder. Om denna upplösning sker länge och ofta hinner emaljen inte skyddas och kommer att brytas ned och det blir en så kallad erosionskada på tanden.
När tandemaljen kommer i kontakt med syror (från mat, dryck eller magsäcken) mjuknar den tillfälligt och förlorar en del av dess mineralinnehåll. Saliven neutraliserar denna surhet och återställer munnens naturliga balans och gör så att tandemaljen långsamt hårdnar igen. Men tandens återhämtningsprocess är långsam, och om syraattackerna inträffar ofta får tanden ingen chans att återställa sig själv.
Vissa frukttéer, viner och frukter kan vara väldigt frätande (sura) och därmed potentiellt skadliga för tänderna. Sura livsmedel varken kan eller bör undvikas på ett enkelt sätt, men man bör vara försiktig med hur ofta och på vilket sätt som dessa konsumeras. Det är inte bara vad som intas som orsakar erosion, utan även det sätt på vilket de sura livsmedlen hålls kvar i munnen. Att hålla kvar sura livsmedel eller drycker i munnen förlänger syraexponeringen på tänderna, och ökar därför risken för erosion. Att skölja munnen med en syrahaltig dryck ökar kontakten med tänderna vilket också ökar risken för erosion. Om du borstar tänderna direkt efter att ha intagit något surt sker en aggressivare nedbrytning av emaljen och efter ett tag blottas det underliggande dentinet som är gulare i färgen.
Vad kan du då göra för att förebygga erosion av tänderna?
Tandemaljen kan lösas upp vid ett ungefärligt pH på 5,5 eller lägre och dentinet (substansen som finns mellan emaljen och pulpan) kan lösas upp vid så liten surhet som pH 6,5 eller lägre.
Det är inte bra att borsta tänderna omedelbart efter intagande av sura livsmedel eftersom emaljen är mjukare och därför lättare kan slitas. Man bör vänta minst en timme, en del experter menar att man bör vänta ännu längre.
Inta det sura EFTER att t.ex. ätit morötter, inte före (då sliter du både kemiskt och mekaniskt på tanden). Skölj munnen efter intaget med en fluorsköljning, vatten eller mjölk – som neutraliserar det sura och återställer pH- nivån i munnen.
Inta det sura i samband med de andra måltiderna för att minska ANTALET gånger under dagen då pH- värdet sänks. Erosionskadan påverkas negativt av antalet/frekvens och tiden då tanden utsätts för lågt pH.
Slitaget som orsakas av erosion kan leda till ett förtunnat emaljskikt och förändringar i textur, form och utseende av tänderna. Det kan också leda till överkänslighet i tänderna.
De tidiga tecknen på att erosion kan föreligga innefattar följande:
• Överkänslighet
När dentinet börjar friläggas pga. emaljförlusten kan ilningar kännas då och då vid intag av varma, kalla eller söta livsmedel eller drycker.
• Missfärgning
Tänderna kan få ett gulaktigt utseende när emaljen förtunnas och det mörkare dentinet börjar lysa igenom
• Rundade tänder
Ett rundat ”sandpapprat” utseende på tändernas ytor och kanter.

Den blottade gula dentinytan kan täckas med vit kompositfyllning så tanden blir vit igen. Känslighet kommer då att minskas eller försvinna helt då tanden skyddas. Fluorbehandling hjälper också mot känslighet.

Jag hoppas att mitt svar har besvarat dina funderingar. Jag rekommenderar att du besöker din tandläkare som kan göra en mer individuell korrekt bedömning när denne undersöker din mun och får svar på frågor om din kost och hälsa. Du kan inför tandläkarbesöket skriva ned allt intag under en vecka. Glöm inte att informera tandläkaren om du har halsbränna, sura uppstötningar. Det är också en syra som påverkar tänderna. Oftast är det då baksidan av tänderna som drabbas.

Glada hälsningar Tandläkare Christina Radics, Nordic Dental Centre

Av Tandläkare Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.