Korta nyheter februari 2013

Korta nyheter februari 2013

Stora företag överlever på grund av exportmarknaden
Det gångna året har varit mycket svårt för de flesta företag i landet och många fick trots hård kamp vrida om nyckeln i låset och acceptera omständigheterna. Samtidigt varslar 2013 om många utmaningar och lika svåra ekonomiska omständigheter som 2012. Trots detta har många Andalusiska företag lyckats hålla sig över vattenytan. Det sägs bero på deras succé på exportmarknaden. Även 2013 kommer det vara de spanska företagens aktiviteter på exportmarknaden som avgör deras överlevnad.

De två största byggentreprenörerna, Sando och Vera, har flera byggprojekt på gång i Colombia, Marocko, Polen och Algeriet. På det nationella planet har dock Vera tvingats gå i tillfällig konkurs, men hoppas att de positiva resultaten på exportmarknaden kan få företaget på rätt köl igen.
Även solenergiföretaget Isofotón har stora framgångar i Sydamerika, och exportörerna av grisar, Famadesa och Faccsa, växer stabilt på exportmarknaden.
De företag som har klarat sig allra bäst 2012 är Hojiblanca, som producerar och exporterar olivolja.
Gemensamt för alla företag är att de förväntar sig att 2013 kommer bli lika, om än inte ännu svårare för den spanska marknaden, medan tillväxten på exportmarknaden kommer vara den där intäkterna ska hämtas.

Kommunen i Marbella kommer att beslagta 150 egendomar tillhörande Jesús Gils arvingar
Kommunen i Marbella har nu begärt att revisionsdomstolen ska beslagta 150 egendomar tillhörande arvingarna till den före detta borgmästaren i kommunen, Jesús Gil y Gil. Han var borgmästare från 1996 till 2002 för sitt eget parti, GIL.
Egendomarna omfattar 43 bostadshus, sex vårdhem, fem tomter och 96 parkeringshus i respektive Marbella, Torremolinos och Madrid. På pappret tillhör de företag vari Gils barn, Jesús, Fernando, Miguel Ángel och María Ángeles Marín Gil, är delägare.
Kommunfullmäktige, ledd av nuvarande borgmästare, Ángeles Muñoz från PP, försöker därmed att få arvingarna att svara på ett domslut som avkunnades 2011, som kräver att de betalar tillbaka 108,3 miljoner euro som felaktigt ska ha överförts från kommunen till fyra olika bolag, och från dem vidare till Gil.
Brottet ägde rum när Marbella utgjorde platsen för den massiva korruptionen i samband med stadsplanering och mutor, och medan Gil lyfte fram sig själv som ett politiskt alternativ till landets större partier. Det var början till den korruptionsskandal som idag är känd som under namnet Malaya, vari 95 politiker, tjänstemän och affärsmän är åtalade.
Gil avled efter en hjärtinfarkt 2004. Då var han för länge sedan avsatt från sin post och stod åtalad för korruption och domstolarna bedömer att eftersom hans arvingar har lukrerat på hans bedrägerier, står de nu ansvariga och ska betala tillbaka pengarna.

Mercadona ger mat till soppkök i Sevilla
Fler och fler spanjorer har inte längre tillräckligt med pengar till mat och vänder sig därför till de efterhand många soppkök i landet. Men ju längre köerna blir desto mindre mat hamnar på tallrikarna till de svultna invånarna. Av den anledningen har nu den nationella matbutikskedjan Mercadona i Sevilla fattat beslutet att skänka de matvaror som har kort utgångsdatum, eller som har en trasig förpackning, till soppköken. En talesman för Mercadona försäkrar att det handlar om mat av bra kvalitet, men som inte längre kan säljas i butik.
Mercadona har tidigare vid två tillfällen skänkt mat till soppkök, men denna gång är det tal om ett permanent initiativ, som ska hjälpa de många invånare som inte har pengar till mat eller dryck.
De första soppköken som får hjälp från Mercadona är Comedor Social de Triana som varje dag hjälper och delar ut mat till 300 människor.
Mercadona står även för transporten av varorna till de olika soppköken i Sevilla. Liknande initiativ är också på gång i andra städer i Andalusien och i övriga delar av landet.

Ny Kaka till Málaga
Málaga CF rustar sig till andra halvlek av La Liga och Champions League. Tisdagen den 15 januari kom den 18-åriga brasilianska stortalangen Lucas Piazon, efter läkarkontroller i klubben. Han hyrs in för resten av säsongen från engelska Chelsea, där han fått mycket lite speltid under säsongen. Dock var han med i 8-0 segern över Aston Villa i juldagarna. Piazon har fått sin fotbollsutbildning i Sao Paulo med 22 U landskamper för Brasilien i bakfickan. Där gjorde han inte mindre än 19 mål. Han är först och främst forward, men han kan även spela på långsidorna och som anfallande mittfältare. Hans spelstil och förmåga har lett till jämförelser med landslagsspelaren Kaka, tidigare Milan och nu Real Madrid.
Klubben har även sänt spelare den andra vägen, på kontrakt till andra klubbar. Mittfältsspelaren Recio till Granada i La Liga och Juanmi, tidigare U-landslagsspelare i samtliga årgångar, till Racing Santander i 2:a divisionen.

Zaras ägare ökar sin förmögenhet – nu är han värd 57,5 miljarder dollars
Medan det går dåligt för andra spanska företag och deras ägare har Amancio Ortega, mannen som äger Inditex, som är det bolag som äger Zara och många andra klädeskedjor, ökat sin förmögenhet väsentligt under 2012, informerar det amerikanska finans- och ekonomimediet Bloomberg.
Från ynka 35 miljarder dollars har Ortega under det senaste året ökat sin förmögenhet till 57,5 miljarder dollars, vilket motsvarar hela 43 miljarder euro.
Grunden till Amancio Ortegas lilla extra inkomst är att Inditex börsnoterades 2012. Han är själv ägare till 59 procent av aktierna. Det betyder att han nu är världens tredje rikaste person, efter Carlos Slim Helú med sin förmögenhet på 75,2 miljarder dollars och Bill Gates med 62,7 miljarder dollars.

Kör ned mannen – två gånger
Några av kunderna vid matvarubutiken Lidl i Churriana vid Málaga blev vittnen till en ovanlig och dramatisk händelse. Det var en kvinna som helt enkelt körde på sin före detta man på parkeringsplatsen, och när han väl låg på marken, körde hon över honom ytterligare en gång. Det var enligt dagstidningen Diario Sur en polis, som var ledig och ute och handlade, som stoppade kvinnan, och därmed förhindrade ytterligare påkörningar.
Mannen, 52 år gammal, hade flera blödande sår och brutna revben, och han kördes till Hospital Carlos Haya i Málaga, där han fortfarande vårdas. Han sägs efter omständigheterna må bra.
Kvinna, en 45-årig före detta tjänsteman vid Policía Local, ska på måndag höras i rätten i Málaga.

Spökköpare av spökflygplats?
Det skrivs nu ytterligare ett kapitel i den bisarra historien om den oanvända flygplatsen i Valenciaregionen.
Flygplatsen i Castellón är ett sorgligt exempel på de gigantiska belopp som lokala myndigheter använde till att bygga byggnader och infrastruktur under boom-åren. En del gånger för att själva tjäna pengar eller prestige på det, som också fallet troligtvis var med denna flygplats.
I mars 2011 hölls den officiella invigningen, ledd av myndigheterna och ordföranden för luftfartsverket Aerocas, Carlos Fabras, och den dåvarande ledaren för den regionala regeringen, Francisco Camps (PP). Flygplatsen hade dittills kostat 150 miljoner euro. Men nu, snart två år senare, har man ännu inte sett ett enda flygplan på flygplatsen. Ett skäl till det är bl.a. att den inte uppfyller samtliga normer och säkerhetskrav som krävs för en flygplats, t ex. är vändplatsen i slutet av start- och landningsbanan för liten. Det sägs bero på ett räknefel. Innan flygplatsen får klartecken att användas måste denna vändplats grävas upp och läggas om. Att detta ännu inte skett beror givetvis på att flygbolagen inte har stått i kö för att använda flygplatsen.
Carlos Fabras står även i rampljuset på grund av anklagelser angående korruption under tiden då han var ordförande för provinsstyrelsen för PP i Castellón, medan han idag är utsatt för hårda ord på grund av den gigantiska staty som nu pryder ett torg framför den tomma flygplatsen, vilken uppfördes efter hans order. Dessutom sägs statyn föreställa honom själv, med ett flyg på huvudet.
En grupp spanska och libyska investerare ska nu dock ha visat intresse i att köpa flygplatsen. De sägs vara villiga att betala 200 miljoner euro, lär Carlos Fabras, som fortfarande leder det bolag som driver flygplatsen utan flyg, ha sagt.
Enligt dagstidningen El Mundo är den nuvarande ledaren för det regionala styret, Alberto Fabra, även han från PP, inte av samma mening. Istället för 200 miljoner euro säger han att det handlar om mycket mindre summor.
”Det är mindre än 100 miljoner”, säger Fabra, som menar att siffrorna är lite oprecisa då uppgifterna till ändringen av start- och landningsbanan ska dras ifrån, och det samma ska omkostnaderna i samband med andra installationer som antingen ska installeras eller bytas ut innan flygplatsen äntligen kan vara redo att ta emot det första flygplanet.

Ny stor semester- och golfanläggning i Marbella
Marbellas borgmästare, Ángeles Muñoz (PP), har låtit meddelat att kommunen ger grönt ljus till att bygga en ny, enorm semester- och golfanläggning i kommunen.
Det har avsatts mark på 3,5 miljoner kvadratmeter till projektet, som ska ledas av Golf Reserva de Marbella, och som ska inkludera både ett hotell, en nöjespark och faciliteter för flera olika sporter.
Anläggningen ska byggas i Elviria och Las Chapas, i den östra delen av kommunen.
”Detta initiativ bevisar att det finns intressen i den privata sektorn till att investera i kommunen”, sa Muñoz, som är glad över de arbetstillfällen som projektet genererar.

Framtiden osäker för nöjesparken Isla Mágica i Sevilla
Omkring 600 anställda i nöjesparken Isla Mágica går en osäker framtid till mötes. Säsongen är slut och parken är stängd som vanligt för att återigen öppna för allmänheten i mars månad. Men i år finns det risk för att parken inte öppnar igen. Det finns helt enkelt inte pengar till att fortsätta driften av nöjesparken, som är en del av EXPO’92 i Sevilla. Om driften ska kunna fortsätta kommer det innebära stora nedskärningar, vilket kan komma att betyda uppsägningar av en stor del av medarbetarstaben. I värsta fall läggs nöjesparken ut för försäljning, och alla anställda kommer förlora sina jobb. Ledningen försöker att undvika den sistnämnda situationen och har bett CaixaBank, som är nöjesparkens huvudägare, om att göra allt de kan så att Isla Mágica kan öppna igen i mars.

Pensionsåldern på väg mot 67 år
Nu ska man vara 65 år och en månad för att vara berättigad folkpension. En pensionsålder på 65 år tillhör redan en del av historien. Regeringens beslut om att gradvis höja pensionsåldern till 67 år har nu trätt i kraft och det betyder att man i år ska vara 65 år och en månad för att vara berättigad folkpension. Härefter stiger åldern gradvis fram till 2027, när pensionen kommer att utbetalas först när man har fyllt 67 år.
Samtidigt ökar antalet år som man ska ha bidragit till social- och hälsoväsendet Seguridad Social, för att få full pension. Pensionens storlek beräknas på antalet år som man har betalat. För tillfället är det 16 år, men fram till 2027 kommer antalet år gradvis öka till 25 år för att man alltså ska vara berättigad den fulla pensionen.
Det finns några fåtal undantag från reglerna, om man t ex har bidragit till Seguridad Social i 38 och ett halvt år kan man fortfarande få folkpension som 65-åring år 2027.

Sjukhuset Carlos Haya slår nya rekord
Sjukhuset Carlos Haya genomför flest organtransplantationer i Andalusien.
Hela 201 organtransplantationer genomfördes på sjukhuset Carlos Haya i Málaga under 2012. Det är fler än 2011, som slog alla rekord sedan man började med organtransplantationer på sjukhuset 1990. Antalet transplantationer i Andalusien 2012 var 734 stycken, fördelade på fem sjukhus, varför man på Carlos Haya är riktigt glada med antalet transplantationer, som är högst i regionen.
Majoriteten av transplantationerna som genomfördes var njur-, hjärt- och bukspottskörteltransplantationer.
Samtidigt är Andalusien den region i Spanien var flest människor donerar organ. Siffran ligger på 36,1 per 1 000 000 invånare. Det är mer än dubbelt så många som genomsnittet i den europeiska unionen.

Det nya året började med fortsatt lågkonjunktur
Det nya året har börjat med fortsatt negativa siffror för den spanska ekonomin, eftersom den återigen förväntas ha krympt under fjolårets fjärde kvartal. Det meddelar den spanska centralbanken, Banco de España, som dock ännu inte har presenterat de exakta siffrorna för perioden oktober till december 2012.
Under förra årets tredje kvartal krympte ekonomin med 0,3 procent jämfört med det andra kvartalet. Samtidigt föll konsumtionen med 5,3 procent, vilket är väsentligt mycket mer än genomsnittet i EU, som slutade på en minskning av 1,6 procent.
Det är liknande negativa siffror som siktas för det sista kvartalet av 2012. Den låga konsumtionen sägs bero på momsökningarna som skedde i september, när den generella momssatsen ökades från 18 till 21 porcent och en rad extra skatter på bl.a. egendomar, avskaffandet av den extra månadslönen till offentligt anställda i december och annulleringen av regleringen av pensionerna.
Centralbanken menar dock att orsaken till att ekonomin inte krympt ytterligare är turistsektorns positiva siffror, även om ökningen i omsättningen beskrivs som ”moderat”, och en ökning av exporten som bara i oktober ökade med 8,6 procent jämfört med september.
Köpkraften har dessutom minskat och förväntas minska ytterligare eftersom priserna på flera basprodukter steg i början av 2013. T ex har elektriciteten ökat med tre procent medan bensin och diesel har ökat med mellan tre och fem cent per liter. Priserna på gas har ännu inte gått upp.

Ekonomiminister lovar fler arbetstillfällen 2013
Trots den krympande ekonomin och minskningen i konsumtionen förväntar sig Spaniens ekonomiminister, Luis de Guindos (PP) att det nya året kommer få bättre rullning på hjulen och att det därför kommer att skapas fler arbetstillfällen och arbetsplatser.
I början av året sa han i en intervju, för radiostationen Cadena Ser, att han förväntar sig att det under årets fjärde kvartal kommer att vara tillräckligt stor tillväxt i ekonomin för att det ska skapas fler arbetstillfällen och för att fler kommer att få jobb. Han grundade sin optimism på den arbetsmarknadsreform som regeringen införde under föregående år. Med den har det bl.a. blivit lättare och billigare för företag att avskeda överflödig arbetskraft. Regeringen står, trots ekonomiministerns optimism, fast vid sin prediktion att bruttonationalprodukten kommer att minska med 0,5 procent under året, medan den internationella valutafonden IMF, och Europakommissionen dock ställer prognosen att den kommer att minska med nästan 1,5 procent.
För tillfället är hela 5,7 miljoner spanjorer arbetslösa, vilket motsvarar över 25 procent av de arbetsföra. Flera experter menar att denna siffra, innan året är slut, kommer att uppgå till 6 miljoner och en procentsats på 26 procent.
Dessutom sa ekonomiministern att regeringen ännu inte har beslutat huruvida man kommer att tacka ja till erbjudandet om ytterligare ett hjälppaket från EU, vilket är Unionens krav för att köpa spanska statsobligationer.
”Beslutet ska vara rätt, och det ska tas vid rätt tidpunkt. Det finns många implikationer och regeringen måste överväga dessa för att göra det som är bäst för Spaniens intressen”, sa den hoppfulla Luis de Guindos.

Kung Juan Carlos 75 år
Spaniens kung Juan Carlos fyllde 75 år den 5 januari. Det hölls inga större festligheter av denna anledning, men kungen gav dock sin första intervju på 12 år, vilket skedde till den statsägda TV-stationen RTVE.
I intervjun gick han inte in på några av de pinsamma situationer som kungahuset har varit inblandat i under de senaste åren. Bl.a. undvek han att tala om svärsonen Iñaki Urdangarins misstänkta bedrägeri eller kungens egna berömda eskapad till Botswana, som har bidragit till att kungahusets popularitet minskat bland befolkningen. Istället gav han uttryck för sin tillfredsställelse med de 37 åren som han har suttit på tronen, samt för sin övertygelse om att det enbart är enstaka katalanska separatister som försöker splittra Spanien.
Utöver det berättade han att han nu mår bra efter att ha genomgått flera små operationer.
”Jag har det strålande. Men min läkare har sagt att jag måste var försiktig, för jag har alldeles för mycket att göra”, sa han dessutom under militärparaden dagen efter sin födelsedag.
Födelsedagsbarnet höll låg profil.

Sju personer anhållna för odling och försäljning av marijuana
Nationalpolisen har anhållit sju personer i Fuengirola och i övriga delar av Málagaprovinsen för odlig och försäljning av marijuana. Gripandena skedde som en del av operationen Ramses, och polisen lyckades beslagta 2 900 marijuanaplantor. Polisen har tidigare, i samma fall, anhållit 17 personer i Zaragoza, Barcelona, Málaga och Granada. Alla de anhållna har varit implicerade i odling och försäljning av marijuana till hela Spanien.
Det var misstanken om en grupp holländare som förde till gripandena. Polisen meddelar att det handlade om stora mängder marijuana som odlades på mycket professionella sätt vari det användes komplicerade elektroniska installationer samt luftkonditionering och stora filter så att lukten inte spreds. Polisen hade tidigare undersökt fyra bostäder i Mijas och Cártama, var man funnit de professionella odlingsmetoderna. På en av platserna odlades marijuanan i en källare på 128 kvadratmeter vid sidan av en simbassäng.
Organiserad odling och distribution av marijuana upptäckt av polisen.

Kasino på galoppbanan i Mijas
Flera spanska såväl internationella bolag har visat intresse för att etablera ett kasino på galoppbanan i Mijas Hipódromo Costa del Sol. Det är galoppbanans direktör, Antonio Maldonado, som tidigare var borgmästare för PSOE i Mijas, som på grund av banans krisdrabbade ekonomi har lagt fram idén om ett kasino. Och det finns, enligt dagstidningen La Opinión de Málaga, redan flera intresserade investerare till projektet.
Planen är att kasinot ska byggas inne på galoppbanans område, där man även hoppas kunna bygga ett hotell, samt att trafiken till och från området ska förbättras med bl.a. en mer direkt väg till motorvägen A7.
Även Mijas nuvarande borgmästare, Ángel Nozal (PP) bekräftar, enligt dagstidningen, att förhandlingar pågår.
Galoppbanans krisdrabbade ekonomi har skapat idén till ett kasino.

Farväl till golflegend
Jaime Ortiz-Patiño somnade den 3 januari stilla in i sitt hem i Marbella. Han blev 82 år gammal.
Grundaren av golfklubben Valderrama var högt aktad och redan före sin bortgång ansedd som en legend, tack vare sin stora insats för golfsporten i Spanien samt för Valderrama – en av världens finaste golfklubbar.
”Vi menar att det är viktigt att minnas hans stora bidrag till europeisk golf. Han arbetade så hårt för att få Ryder Cup 1997, Volvo Masters och AMES World Championship’s till Valderrama. Vi vet alla att Ryder Cup aldrig skulle ha lämnat de brittiska öarna om det inte varit för hans uthållighet och vision”, säger chefen för Valderrama, Nuno de Brito e Cunha, om den nu avlidna grundaren.
Begravningen har ägt rum i närhet av familjen, men det hölls en mässa till ära för hans minne onsdagen den 9 januari kl. 12.30 i kyrkan Nuestra Señora de la Marced i Sotogrande.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.